Simți că oricât ai încerca este imposibil să găsești modalități de a economisi bani? Îți propui să cheltuiești mai puțin, dar întotdeauna apare ceva. Fie mașina are nevoie de anvelope noi, cel mic are nevoie de aparat dentar, iar economisirea banilor este pe ultimul loc.
Adevărul este că indiferent că societatea în care trăim ne pune în situația în care suntem nevoiți să cheltuim bani zilnic, putem totuși reduce risipa monetară. Dacă aștepți să apară momentul potrivit, nu va apărea niciodată. Cel mai bun moment pentru a începe să economisești este chiar acum.
Vestea bună este că există o mulțime de modalități simple de a economisi bani și de a te bucura de noul tău buget. Unele studii au arătat că persoanele care duc un stil de viață mai cumpătat și chltuiesc mai puțini bani sunt în general mai fericite decât cele care cheltuiesc banii inutil.
Ne-am propus să te ajutăm să iți scazi cheltuielile, dar și să iți maximizezi economiile. Important este ca după ce ai început să economisești, veniturile lunare să îți ajungă pentru o perioadă mai îndelungată.
1. Fă-ți un buget
În centrul oricărui plan de economii se află un buget. Acesta te va ajuta să iți prioritizezi cheltuielile și să găsești un echilibru între economii și cheltuieli pe parcursul unei perioade atent planificată. Cel mai bine poți ține o evidență verificând extrasele bancare, facturile, chitanțele și astfel iți vei putea calcula toate cheltuielile obișnuite, cum ar fi chiria, transportul, asigurările și energia electrică.
Dacă cheltuiești mai mult decât câștigi, întreabă-te ce ai putea tăia sau reduce.
Când iți stabilești prioritățile, gândește-te care sunt cheltuielile de bază din viața ta și care sunt lucrurile pe care le-ai putea face fără să fie nevoie să economisești bani. Iți recomandăm să iți actualizezi bugetul cel puțin o dată pe an sau de fiecare dată când situația ta financiară se schimbă (spre exemplu, obținerea sau pierderea unui loc de muncă, nașterea unui copil).
2. Monitorizează-ți cheltuielile
Suntem predispuși să cădem în capcana gândirii cheltuielilor pentru lucrurile mari, ceea ce ne pune în necazuri atunci când de multe ori lucrurile mici ajung să ne coste mai mult.
De aceea, este important să ai o evidență a cheltuielilor tale de zi cu zi, astfel încât să nu trăiești dincolo de posibilitățile tale. Extrasul bancar iți va spune care este suma care intră în contul tău, dar și care este suma care iese din cont. Apoi vei putea face o comparație cu bugetul tău pentru a vedea dacă îl respecți sau nu. Ulterior vei putea identifica zonele în care mai ai de lucrat. Doar gândul că trebuie să iți urmăreşti cheltuielile te poate îndepărta de achizițiile impulsive.
3. Concentrează-te pe cheltuielile recurente
Deși fiecare efort minim pe care îl faci te va ajuta, cheltuielile mari și recurente reprezintă cea mai importantă sursă pentru a-ți spori economiile. Cum menționam anterior, ține o evidență a extraselor de cont bancare și observă pe ce ai cheltuit bani în ultima perioadă, iar apoi vei putea să economisești banii aruncați pe lucruri inutile.
Alocă o zi analizând totul și vei putea economisi mii. Spre exemplu, alegerea unui furnizor de energie mai ieftin ar putea reduce factura de energie cu aproape jumătate. Costurile se pot înjumătăți, iar o economie de 10% ar putea echivala cu sute de economii.
Reducerea costurilor combustibilului este o altă tactică pe care o poți lua în calcul. Există aplicații care iți vor spune care sunt stațiile de benzină cu cele mai mici prețuri la carburant. De asemenea, chiar dacă ești mulțumit de furnizorul tău de servicii de telefonie mobilă și de internet, întreabă-i dacă nu au o ofertă mai avantajoasă. Acestea sunt informații pe care nu le oferă întotdeauna voluntar clienților existenți.
4. Controlează-ți impulsurile
Cumpărăturile în general, dar mai ales cele online sunt cele care te vor face să cheltuiești bani cel mai ușor, mai ales pe lucrurile pe care ți le dorești, mai degrabă decât pe lucrurile de care ai nevoie. Măsura în care cedezi ispitei se reduce de obicei la voința pe care o ai. Studiile au arătat că autocontrolul este la fel ca mersul la sală, cu cât mergi mai des, cu atât corpul și mușchii tăi se vor obișnui cu mișcarea.
O bună tehnică prin care iți poți da seama dacă iți dorești un anumit produs sau nu, este să aștepți cel puțin o zi înainte de a-l cumpăra sau 30 de zile dacă este o achiziție mare și care nu este necesară. În astfel de cazuri s-ar putea să observi cel mai bine impusul de care vorbeam. De asemenea, un alt mod de a scăpa de impusul de cumpărare este să calculezi câte ore sau zile de muncă reprezintă prețul de achiziție. Astfel, vei remarca că sunt șanse să crezi că articolul nu merită.
5. Menține-ți gândirea pozitivă
Mulți oameni consideră că a-ți folosi banii și alte surse cu atenție, pe scurt a economisi, este o virtute. Chiar dacă ai făcut progrese mari din acest punct de vedere, important este să te ferești în continuare de a face cumpărături inutile. În cele din urmă, singura modalitate de a avansa financiar este să te concentrezi pe câștiguri, economii și investiții.
Concentrându-te doar pe reducerea facturii alimentare și a energiei electrice, vei ajunge până la urmă să iți pui în pericol modul de gândire, recurgând la așa zisa „mentalitate de sărăcie”. O mentalitate de sărăcie este un mod de gândire preocupat de lipsa de bani: toate lucrurile pe care o persoană nu le are și nu le poate obține. Acești oameni tind să aibă convingeri autolimitate și să ia decizii pe baza fricii de pierdere sau eșec. În schimb, persoanele cu o gândire pozitivă își bazează deciziile având în vedere posibilele beneficii.
Astfel, vei începe să economisești bani doar atunci când vei învăța care sunt obiceiurile sănătoase în materie de bani și vei lasă nevoile să fie mai importante decât dorințele. Dacă ți-ai propus să faci o prioritate din a economisi bani, atunci fă-o prin a-ți planifica un buget!