Din pacate, subiectul finantelor personale nu este inca un subiect predat in scoala, asa ca, probabil, nu ai nici o idee care este cea mai buna metoda de gestionare a banilor. Daca crezi ca gestionarea finantelor personale este imposibil de realizat, te inseli. Tot ce trebuie sa faci este sa ai putina vointa si sa te citesti putin pe acest subiect, nici macar nu trebuie sa fii un bun matematician.
Pentru a te ajuta sa incepi, iti vom arata cele sapte lucruri cele mai importante pe care trebuie sa le stii despre bani, daca doresti sa duci o viata confortabila si lipsita de griji.
1. Invata sa economisesti
Daca esti norocos, parintii tai te-au invatat sa fii econom de mic. Daca nu, aminteste-ti ca stapanirea artei de a nu ceda usor tentatiilor, este cheia gestionarii eficiente a finantelor tale. Desi poti apela la un imprumut foarte simplu si rapid, este mai bine sa asteptati sa faci achizitii din economiile proprii. Daca iti vei construi obiceiul de a cumpara totul pe credit, vei ajunge in imposibilitatea de a mai plati facturile la sfarsit de luna.
2. Preia controlul asupra propriul viitor financiar
Daca nu inveti sa iti gestionezi banii, alte persoane o vor face pentru tine. Unii sunt lipsiti de scrupule si daca nu stii la cine sa apelezi pentru a imprumuta bani, vei ajunge sa faci compromisuri prea mari. Altii vor avea intentii bune, dar nu vor stii ce sa faca cu ele. In loc sa te bazezi pe sfatul unor straini, preia controlul finantelor tale si citeste cateva articole despre cum poti face asta cel mai bine.
3. Fii constient unde se duc banii
Cand ati citit deja mai multe carti despre gestionarea finantelor personale, vei intelege cat de important este ca, costuri nu trebuie sa iti depaseasca veniturile. Cea mai buna cale este de bugetare este sa incerci sa reduci cheltuielile lunare cat mai mult posibil, astfel incat sa poti face economii.
4. Alocarea de bani pentru situatii de urgenta
Oricate cheltuieli lunare ai avea, ca trebuie sa platesti rate, sau oricat de mic ar fi salariul tau, este foarte important ca luna de luna sa poti ramane cu bani pentru situatii de urgenta.
Nu strange banii la saltea, deschide un cont de economii si acolo mai poti acumula ceva extra banuti din dobanda.
5. Faceti cunostinta cu costurile deducerilor salariale
Este important sa intelegem care este valoarea deducerilor din salariu. Cand vi se ofera un salariu la angajare, trebuie sa stiti cat de mult va ramane dupa deduceri, salariul net, si daca acesta va este suficient pentru acoperirea cheltuielilor lunare.
6. Ai grija de sanatatea ta
In cazul in care plata asigurarilor de sanatate pare greu de suportat, imagineaza-ti ca va trebui sa urmezi un tratament de urgenta si costul acestuia depaseste cu mult venitul tau lunar. Te sfatuim sa nu eviti plata asigurarilor de sanatate, deoarece situatiile de urgenta nu pot fi evitate.
7. Pastreaza-ti statutul
Daca vrei sa fii sigur ca banii castigati de tine sunt bine gestionati si nu vor disparea peste noapte, este bine sa urmezi cativa pasi: deschide-ti un cont de economii, plateste-ti asigurarile si planifica-ti cu atentie viitorul financiar.
Aminteste-ti ca nu vei avea nevoie de o diploma universitara sau de aptitudini speciale pentru a fi in masura sa ai control asupra finantelor personale. Daca va gestionati banii responsabil, nu veti experimenta dificultati financiare niciodata.