În ultimele luni, cumpărăturile din mediul online au devenit o normalitate prin care ne asigurăm bunurile necesare, fiind o alternativă ideală prin care economisim mai mult timp. Fiind o variantă tot mai populară și accesibilă, tot mai mulți români optează pentru această soluție care este mult mai la îndemână decât mersul propriu-zis la magazin.
În contextul în care am ajuns să petrecem tot mai multe ore în fața laptopului sau a telefonului mobil, nu este de mirare că internetul a devenit o parte importantă din viețile noastre. Astfel, având în vedere că tehnologia este de partea noastră, tot mai multe magazine își mută activitatea în mediul online, iar din acest motiv trebuie să ştim cum să ne protejăm împotriva atacurilor cibernetice.
Care sunt avantajele cumpărăturilor online?
Având în vedere procesul de digitalizare a cărui ascensiune continuă să crească, putem spune că există o serie de avantaje pe care le vom dezvolta ulterior. În situația în care pe timpul pandemiei cumpărăturile online erau făcute mai mult din nevoie, din cauza izolarii și a îngrijorării celor temători, în prezent, consumatorii au început să își schimbe comportamentul și să adopte metode noi și eficiente. Iată care sunt avantajele principale ale acestui demers:
- Confort – Confortul este unul dintre cele mai importante avantaje oferite, întrucât în mediul online nu există un program pe care trebuie să îl respecți, ci dimpotrivă, iți poți efectua cumpărăturile la orice oră dorești. În plus, dacă nu găsești ceea ce cauți, nu trebuie să te deplasezi într-o altă locație, ci cu un singur click poți face totul din confortul casei tale.
- Diversitate – În mediul online, gama de produse oferite este una largă, în comparație cu magazinele din mall-uri sau supermarket-urile uriașe, ceea ce înseamnă mult mai multă diversitate. Mediul online ne pune la dispoziție o listă practic infinită atât de produse, cât și de servicii.
- Timp economisit – Lipsa timpului a devenit una dintre cele mai mari probleme cu care societatea contemporană se confruntă. În acest context, dacă apelezi la practica cumpărăturilor online, vei observa că economisești timp prețios. Astfel, decât să alergi prin magazine după ceea ce ai nevoie, mai bine te relaxezi alături de cei dragi, în timp ce alții se ocupă de comanda ta.
- Recenzii de la alţi consumatori – Dacă te afli în situația în care nu poți să te hotărăști cu privire la o achiziție, ai avantajul de a citi părerile altor consumatori cu privire la produsul pe care dorești să îl achiziționezi. Există foarte multe recenzii care te vor ajuta să iei decizia corectă, întrucât pot oferi detaliile de care ai nevoie.
- Nu există cozi – De cele mai multe ori, cozile și aglomerația pot să devină obositoare, fiind o adevărată bătaie de cap. La toate acestea se mai adaugă și oboseala, graba, nervii și să nu mai vorbim de lipsa locurilor de parcare cu care ne confruntăm, în special în perioada de dinaintea sărbătorilor.
Cele mai întâlnite metode de fraudă cibernetice
Există diferite tehnici prin care autorii doresc fie să pirateze conturi, să obțină date cu caracter personal, să inițieze plăți în numele altcuiva, fie să transfere bani fară acordul celor care dețin conturile bancare respective. În continuare am selectat câteva dintre cele mai frecvente tipuri de fraudă din mediul online.
- Phishing – Este una dintre metodele de fraudă prin care se încearcă obținerea de date personale, financiare sau de securitate prin intermediul telefonulul, SMS-ului sau prin email pentru a induce în eroare victimele.
- Website-uri bancare falsificate – Prin intermediul mesajelor și tehnicilor de phishing, autorii folosesc link-uri care trimit pe site-urile bancare false. În momentul în care cineva apasă pe respectivul link, datele personale sau bancare se vor colecta ilegal. De cele mai multe ori, victimele cad în capcană datorită acurateții cu care site-ul fals seamănă cu originalul, diferențele fiind foarte mici.
- Frauda prin intermediul cumpărăturilor online – Adesea, această metodă este întâlnită și în cazul investițiilor, tehnica prin care sunt prezentate oportunități unice de a investi sau promoții de neratat în mediul online.
5 metode prin care să te asiguri că ai făcut cumpărături sigure în mediul online
Dacă în prezent numărul celor care apelează tot mai mult la mediul online pentru a efectua diverse plăți sau pentru alte necesități, înainte de pandemie, motivele de îngrijorare cu privire la acest aspect erau mult mai mari în rândul românilor. Mulți dintre acești nu aveau încredere în comercianții online și astfel că nu efectuau tranzacții online.
Astfel, în contextul în care tot mai mulți români se îndreaptă către acest mediu și urmează să facă pentru prima dată astfel de cumpărături, este important să fie informați și să cunoască pricipalele măsuri de siguranță.
- Informează-te cu privire la istoricul și reputația magazinului online – Cele două aspecte menționate anterior sunt construite în ani de zile, astfel că este mult mai sigur să cumperi de pe site-uri deja cunoscute și folosite și de alte persoane. În plus, paginile de pe social media cuprind informații utile cu privire la credibilitatea unui brand.
- Folosește doar dispozitive personale și securizează-ți parolele – În momentul în care alegi să faci cumpărături online, cel mai bine este să o faci doar de pe laptopul, tableta sau telefonul tău mobil. Acestea vor avea, de asemenea, un cont și o parolă pe care doar tu le vei cunoaște. În plus, asigură-te că și parolele conturilor tale sunt securizate și nu pot fi sparte ușor.
- Utilizează pagini web de încredere – Prin pagini web de încredere înțelegem paginile care au și asigură o conexiune securizată. Așa cum menționam anterior, recomandarea specialiștilor este să accesezi întotdeauna magazine online cunoscute.
- Nu comunica datele personale nimănui – Pentru a te asigura că ai un grad de securitate ridicat cu privire la datele tale personale, asigură-te că nu vei comunica nimănui informații cu privire la datele tale personale sau financiare. Dacă cineva încearcă să iți spargă conturile, cu siguranță este vorba de persoane ce dețin cunoștinte cibernetice, iar din acest motiv, niciodată nu transmite numele de utilizator și parola de la contul personal.
- Pune-ți întrebări cu privire la costurile ascunse – Înainte de a face o plată cu cardul, este bine să verifici evestualele costuri care pot apărea sau dacă există costuri ascunse. Magazinele online care au o notorietate cunoscută vor avea întotdeauna vizibile aceste aspecte.
A face cumpărături în mediul online reprezintă o modalitate eficientă de a salva timp și de a-ți îmbunătăți viața. Cu puțină atenție vei putea să ai parte de cea mai bună experiență și să te bucuri de produsele dorite, fară să stai cu grija că ai putea cădea în capacana altor utilizatori.