Cum gestionezi procesul de recrutare dacă au trecut mai bine de 5 ani de când ai fost la un interviu?
Cel mai bun mod prin care te poți pregăti pentru un interviu de angajare este să iți pregătești din timp răspunsurile la cele mai comune întrebări pe care angajatorul urmează să ți le pună. Făcând acest lucru vei avea mai multă încredere pe parcursul interviului, dar vei scapă și de stres. În continuare, vom aborda cele mai importante aspecte și întrebări cu privire la susținerea unui interviu de angajare.
Cum te pregătești pentru interviul individual, dar pentru cel de grup?
Scopul unui interviu individual este de a se găsi persoana cea mai potrivită pentru respectiva poziție, astfel încât procesul de recrutare să se finalizeze conform așteptărilor. Prin intermediul acestuia, angajatorul va obține o mare cantitate de informații despre tine, cu un mare grad de obiectivitate.
Concentrează-te să dai răspunsuri care să reflecte că ești candidatul oportun, puternic motivat și interesat de toate aspectele ce țin de domeniul în care dorești să activezi. De aceea, începe să te pregătești prin a te informa în legătură cu postul și compania respectivă. Istoricul și cultura organizațională reprezintă informații importante despre care te poți interesa, fiind un aspect prin care iți poți demonstra interesul în fața angajatorului. Observă-ți punctele tari și punctele slabe, comunică eficient, scapă de emoții și fii relaxat!
În ceea ce privește interviul de grup, scopul acestuia este de a se observa capacitatea candidaților de a lucra în echipă, capacitatea de a te adapta în fața unor situații neașteptate și abilitățile personale și de argumentare. Într-o astfel de situație este apreciată spontaneitatea, adesea fiind simulate diverse situații prin care angajatorul observă dacă te poți integra într-o echipă, care este contribuția ta și ce soluții propui.
Iată ce să eviți la un interviu de grup:
- Nu interveni peste ceilalți candidați
- Nu te lasă intimidat
- Ascultă activ pe tot parcursul interviului
- Nu deveni foarte informal
Top 5 întrebări peste care vei da la un interviu
Odată cu avansarea tehnologiei, și modul în care procesul de recrutare are loc a întâmpinat modificări, astfel că nici întrebările nu mai sunt la fel ca acum câțiva ani. Dacă nu ai mai fost la un interviu de o perioadă îndelungată de timp, nu uita că cele mai bune întrebări sunt cele originale și neașteptate. Iată care sunt cele mai neașteptate, dar întâlnite întrebări din cadrul unui interviu și cum să răspunzi la acestea cu succes în fața angajatorului.
- Care sunt pașii pe care îi parcurgi pentru finalizarea activității pe care o vei avea?
Scopul acestei întrebări este ca recrutorul să afle mai multe informații despre experiența de lucru avută și modul de abordare al sarcinilor de bază ale unui post. De asemenea, se urmărește și modul în care găsești soluții și te organizezi.
- Prezintă o situație în care ți-ai asumat un risc și ai suferit un eșec
Prin intermediul acestei întrebări se urmărește dacă ai capacitatea de a-ți recunoaște greșelile în fața altora, cum iți privești greșelile și dacă ai învățat din ele. Candidatul oportun este acela care va descrie ce a învățat din situația respectivă fară să fie îndemnat să o facă.
- Care consideri că ar fi contribuția ta în cadrul echipei?
Întrebările prin care potențialilor angajați li se cere să spună care este valoare pe care o vor aduce în cadrul echipei sunt puse cu scopul de a se observa cum se percep atât pe ei, cât și responsabilitatile pe care urmează să le aibă. Aici se vor deosebi candidații care au căutat informații despre companie și post, iar recrutorii urmăresc răspunsurile în care candidații au obiective specifice și idei prin care pot ajuta compania să crească.
- Care este cea mai mare realizare cu care te mândrești?
Recrutorul va încerca să identifice ce consideri tu a fi un succes și care este motivația din spatele acestuia. Setarea unor obiective în viață este esențială, tocmai de aceea și prin intermediul acestei întrebări vei putea să iți scoți în evidență abilitățile și să iți expui obiectivele profesionale sau personale.
- Care este abilitatea ce te face candidatul ideal pentru acest rol?
Aceasta este o întrebare de final prin care se pot furniza informații relevante, dar care nu s-au regăsit în răspunsurile întrebărilor anterioare. Folosește această întrebare în scopul tău și promovează-te! Daca în CV ai trecut doar informațiile care au legătură directă cu postul pentru care candidezi, acum este momentul să menționezi și alte informații relevante privind abilitățile sau experiențele tale.
Cum treci peste întrebările capcană?
Procesul de recrutare este unul complex, iar experiența pe care o ai nu este singurul aspect după care angajatorul se ghidează. Acesta va dori să cunoască și persoana din spatele specialistului, va încerca să înțeleagă de ce ești potrivit pentru companie, dar și dacă ești dispus să înveți și să te integrezi în echipă.
Există o serie de întrebări capcană peste care poți să dai pe parcursul unui interviu, dar adoptarea unui atitudini pozitive și structurarea informațiilor pe care dorești să le împarți sunt aspecte ce te vor ajuta să faci o impresie bună. Evită răspunsurile care te pot pune într-o lumină negativă și creează legături între abilitățile pe care le ai și funcția pentru care ai aplicat.
Sfaturi utile
Companiile folosesc tot mai des întrebări ieșite din comuni sau întrebări capcane, scopul acestora fiind de a se observa personalitatea candidatului și reacțiile acestora când sunt puși în situații neașteptate. Pregătește-te din timp și „fă-ți temele” înainte de a te prezenta la interviu pentru că există o vorbă printre recrutori care spune că dacă un candidat își face temele încă din procesul de recrutare, cu siguranță și le va face și când va fi angajat.
Nu uita să răspunzi întrebărilor, dar fară să vorbești mai mult decât ți se cere și nu intra în detalii inutile care nu te vor ajuta. Tratează toate etapele interviului cu atenție, ia inițiativă și fii responsabil. Nu uita de limbajele corpului și nici de faptul că autenticitatea este cheie succesului.
Cu cât vei depune mai mult efort în pregătirea pentru interviu, cu atât vei avea mai mult succes și ți se va părea mai ușor!