Sărbătoarea de Halloween este una dintre preferatele familiei? Dacă apreciezi istoria acestei tradiții, înseamnă că dovlecii, costumele, pisicile negre și preparatele culinare nu lipsesc din casa ta în niciun an! Fiind una dintre cele mai vechi sărbători din lume de origine celtică, a fost preluată și de alte popoare chiar dacă își are originile în alte colțuri ale lumii.
Familiile de pretutindeni sărbătoresc în cel mai plăcut mod în noaptea de Halloween, îmbinând activități, simboluri și tradiții ce datează de peste secole și au unit oamenii între ei cu scopul de a celebra strămoșii. De la aranjamente florale, până la costume înfricoșătoare și creative, le vom discuta pe toate în acest articol pentru a vedea cum a luat naștere această sărbătoare.
Care este istoria sărbătorii de Halloween?
Sărbătoarea de Halloween are loc în data de 31 octombrie, iar în urma cu mai bine de 2000 de ani, pe vremea celților, noul an începea pe data de 1 noiembrie. Ziua semnfica terminarea sezonului cald și venirea ierii, perioada rece ce era asociată cu moartea umană. Astfel că celții erau de părere că limita dintre lumea celor vii și lumea celor morți devenea încețoșată tocmai în noaptea dinaintea noului an. De aceea, în data de 31 octombrie se celebra Samhain, moment în care aceștia credeau că fantomele morților își făceau veacul pe pământ.
În timp, tot mai multe popoare și culturi au prezentat interes față de aceste tradiții. Ulterior, interesul comercial a fost din ce în ce mai prezent, devenind foarte populară și promovată în toate culturile.
Tradiții și simblouri de Halloween
De-a lungul timpului s-au dezvoltat o serie de simboluri și activități specifice, printre care amintim de mersul la colindat („Trick or treat”), sculptarea dovlecilor sau costumarea în diverse personaje de groază.
- Trick or treat?
Una dintre cele mai plăcute activități desfășurate cu ocazia acestei sărbători este colindatul. Cei mici se costumează fie în vampiri, monștri sau scheleti și merg din casă în casă adresând proprietarilor cunoscuta replică „Trick or treat?”. Semnificația din spate presupune că celor care nu le oferă dulciuri copiilor le va fi făcută o farsă.
Din punct de vedere istoric, se consideră că tradiția își are originea într-un obicei medieval în care mai multe personaje erau invitate pe scenă, iar două dintre acestea intrau într-o luptă. Cel învins era readus la viață de personajul care întruchipa medicul.
La sfârșitul secolului al XIX-lea, în Scoția deja colindatul era considerat o tradiție de Halloween, în timp ce la începutul secolului al XX-lea, tradiția a pătruns și în Statele Unite.
- Legenda dovleacului de Halloween
Tradiția de a sculpta dovleci și de a pune în interior o lumânare își are originea într-o legendă ce îl are ca protagonist pe JackO Lantern. JackO Lantern este personaj negativ cunoscut drept un fierar șiret ce l-a păcălit pe diavol. Datorită faptului că în timpul vieții acesta a fost un om rău, după ce a murit nu a fost acceptat în Paradis, fiind respins și de diavol. Spiritul lui Jack a fost lăsat să rătăcească în întuneric, în timp ce diavolul i-a aruncat un tăciune aprins, pe care Jack l-a pus într-un nap.
Se spune că din acel moment spiritul caută un loc în care să se odihnească. Din acest motiv, oamenii în noaptea de Halloween pun dovlecii sculptați și cu o lumânare în fața caselor pentru a simboliza faptul că spiritul nu se poate odihni în locuințele lor. Pentru copii, sculptatul în dovleac alături de părinți reprezintă una dintre cele mai distractive activități.
- Costume
Așa cum menționam anterior, mersul la colindat presupune costumarea în diverse personaje negative din poveștile de groază. Dacă costumele tradiționale întruchipau vampiri, strigori și monștri, în timp, selecția s-a dezvoltat și tot mai mulți copii aleg să se costumeze în pirați, prințese sau personajele cunoscute din filme.
De asemenea, pe lângă costumele înfricoșătoare care simbolizează figuri înspăimântătoare, există și alte elemente și decorațiuni pregătite pentru a completa tabloul unui Halloween reușit! Decorațiunile tematice aduc un plus de valoare casei tale și te aduc mai aproape de spiritul specific sărbătorii. Optează pentru culorile tematice, portocaliu, alb și negru, dovleci și flori de toamnă pentru o noapte autentică.
Idei de costume și decorațiuni
În fiecare an când ne apropiem de 31 octombrie, tot mai mulți oameni se pregătesc pentru cea mai înfricoșătoare sărbătoare din an. Alegerea costumului potrivit nu este o decizie ușoară, mai ales când cei mici sunt și ei nehotărâți. Din acest motiv, venim în sprijinul tău și iți oferim câteva dintre cele mai populare costume de Halloween.
În plus, pentru că în acest an sărbătoarea de Halloween este diferită față de alți ani din cauza contextului pandemic, multe dintre petrecerile tematice s-au anulat, ceea ce înseamnă că ne vom bucura de Halloween acasă, alături de familie. Poți petrece timp de calitate cu cei mici și să vă distrați împreună confecționând costumul perfect pentru 31 octombrie.
- Pirat
Fiind o alegere clasică de Halloween, pentru a-l costuma pe cel mic în pirat ai nevoie doar de un tricou sau o cămașă albă, niște pantaloni negri, o vestă și o eșarfă care să fie legată la brâu.
- Vrăjitoare
Fetițele sunt atrase în special de această costumație, iar cu o rochiță neagră poți obține un costum cu adevărat realist. Indiferent că ai deja un constum pentru cea mică sau vrei o idee, costumaţia reprezintă o piesă esențială prin care copiii se vor bucura.
- Fantomă
Costumația de fantomă este în același timp simplă, dar atractivă și se poate realiza ușor acasă fară să te mai deplasezi la magazin. Ia un cearceaf alb și decupează-l în forma ochilor, creează un spaţiu pentru nas și gură. În final vei obține cel mai bun costum de Halloween!
- Pisică
Pe lângă faptul că este o costumație populară, pisica este, de asemenea, un simbol autentic al acestei sărbători. Dacă anul acesta iți dorești ceva deosebit de Halloween, atunci iți propunem acest costum care sigur va atrage atenția.
- Mary Poppins
Așa cum am specificat anterior, în prezent tot mai mulți oameni aleg să se costumeze fie în personaje fictive, fie în actori. Astfel, de ce să nu alegi să te costumezi într-un personaj iconic pentru Halloween?
- Clown
Cei care doresc să se costumeze într-un clown pot opta pentru variantele înfricoșătoare din filmele de groază pentru un efect cu adevărat deosebit. În plus, pentru fete este o bună ocazie pentru a testa noi tehnici de machiaj.
Sărbătoarea de Halloween are o importanță deosebită pentru culturile care o găzduiesc, dar asta nu înseamnă că popoarele care au preluat-o nu se pot bucura la rândul lor de o seară specială. Anul acesta alege să fii responsabil și petrece timp de calitate alături de familia ta în seara de Halloween!