Economia reprezintă o știință ce are la bază funcția de producție, distribuție și consum, scopul principal fiind luarea decizilor în funcție de resursele alocate, în așa fel încât individul să le utilizeze cu scopul de a-și satisface nevoile și dorințele umane. Diferența dintre cele două reprezintă o lecție esențială de educație financiară pe care oricine trebuie să o cunoască pentru un stil de viață sănătos din punct de vedere financiar, dar și pentru luarea unor decizii raționale.
Înțelegerea acestor noțiuni înseamnă mai presus de orice înțelegerea sistemelor financiare și obținerea independenței la maturitate. Astfel, definirea și înțelegerea acestor concepte este importantă atât pentru adulți, cât și pentru copii, întrucât incapacitatea de a le satisface va avea efecte negative asupra persoanei în cauză.
Diferența dintre nevoi și dorințe
Cu toate că nevoia și dorința reprezintă termeni pe care majoritatea persoanelor le folosesc ca fiind sinonime, între acestea există o diferență majoră, în special în domeniul financiar și economic. Astfel, nevoia este definită ca fiind ceva extrem de important pentru ca o persoană să supraviețuiască. Dacă respectiva nevoie nu este satisfăcută, există riscul ca persoana respectivă să fie predispusă la apariția bolilor, la incapacitatea de a funcționa în mod corect și eficient sau eficace în societate.
Așa cum menționam anterior, nevoile sunt grupate în 2 categorii de bază, respectiv nevoile obiective și nevoile subiective. Prima categorie este formată din cele care sunt satisfăcute prin intermediul lucrurilor tangibile sau a celor care pot să fie măsurate. Spre exemplu, în această categorie intră apa, hrana și adăpostul. Pe de o altă parte, nevoile subiective sunt reprezentate de cele care ne asigură sănătatea și ne satisfac din punct de vedere mental. În această categorie se regăsesc sentimentul de securitate, stima de sine și aprobarea.
Dorința, pe de o altă parte, este ceva ce o persoană își dorește fie în prezent sau în viitor. Dorințele sunt diferite de la o persoană la alta, în comparație cu nevoile care sunt aceleași la toți indivizii. Spre exemplu, o persoană poate își dorește să dețină o casă, în timp ce altă persoană își dorește să fie proprietarul unei mașini. Orice persoană în parte are propria listă de dorințe, acestea fiind diferite și având un nivel diferit de importanță. Ele se pot schimba în timpul unui interval de timp, acest aspect fiind în contrast cu nevoile, care rămân aceleași pe tot parcursul vieții unei persoane.
Tu stii ce este important pentru tine?
Te-ai întrebat vreodată cât de mult conștientizezi deciziile financiare pe care le iei? Pentru a tine o evidență mai bună asupra bugetului personal, o soluție eficientă este să iți pui întrebări de reflecție, întrucât de cele mai multe ori când te afli în situația de a lua o decizie financiară există riscul de a fi supus presiunilor exterioare și sociale, emoțiilor sau rutinei. În contextul în care multe persoane nu fac diferența dintre a avea nevoie și a-ți dori ceva anume, este important să prioritizezi nevoia de depășire a dorințelor după ce ajungi să le conștientizezi. Pentru realizarea acestui lucru, găsirea unui mecanism sau a unui echilibru reprezintă un pas esențial, întrucât nevoile de bază trebuie satisfăcute prima dată, iar dorințele ulterior, însă fără depunerea unui efort din punct de vedere financiar sau în orice alt mod.
În mod inconștient, în urma nesatisfacerii unor nevoi, ne putem simți deprimați, stresați sau furioși, însă fără să conștientizăm cauza cu adevărat. Dacă limbajul nevoilor nu a fost învățat și exersat încă de la o vârstă fragedă, va fi dificil de practicat la vârsta maturității. Partea pozitivă este că niciodată nu este prea tărziu pentru a învăța să iți identifici nevoile, iar sugestiile de mai jos iți pot fi de folos:
- Prioritizarea nevoilor – În momentul în care o persoană nu își prioritizeaza nevoile, aceasta nu le va putea identifica. Multe persoane se lasă prinse de activitățile zilnice și uită să se îngrijească de propria persoană, ajungând la ideea că este un „lux” să se gândească la propriul sine. Astfel, ia-ți angajamentul de a nu iți mai neglija nevoile fizice și emoționale;
- Ascultă-ţi corpul – Corpul este cel care încearcă să transmită semnale chiar și pentru cele mai de bază nevoi, precum apa sau hrana. Asculta-ți organsimul de fiecare dată când simți că ceva este diferit și vei vedea îmbunătățiri din toate punctele de vedere;
- Diferențiază în mod conștient nevoile de dorințe – Confundarea celor două poate avea efectele nedorite pe care le-am menționat anterior, astfel că întrebările de reflecție precum „cât de mult conștientizez alegerea pe care tocmai am făcut-o?” te vor ajuta să te cunoști mai bine.
Creditul rapid de nevoi personale iți oferă flexibilitate în îndeplinirea dorințelor
Linia dintre nevoi și dorințe nu este una de sine stătătoare, astfel că aceasta se poate modifica în timp ce noi bunuri intră pe piață și devin actuale. La fel de importantă este și perspectiva personală asupra acestora și ceea ce consideri tu normal sau chiar necesar. A deține un lucru sau un obiect de calitate iți aduce cu sine atât satisfacerea unei dorințe, dar și siguranța că te vei bucura de acesta pentru o perioadă mai lungă de timp datorită calității pe care o deține.
Fie că optezi pentru un credit rapid sau pentru linia de credit, Ferratum iți oferă soluții financiare eficiente în indeplinerea nevoilor și dorințelor personale, menținând în același timp un echilibru financiar în viața ta. Acestea sunt tot mai des căutate pe piața locală de un număr tot mai mare de consumatori, întrucât reprezintă soluții urgente și atractive datorită modului de desfășurare a procesului de creditare. Totuși, asigură-te că te-ai interesat și ai înțeles ce opțiune te avantajează cel mai bine și poți face o alegere inteligentă. Solicită ajutorul unui consultant financiar când ai nevoie și pune toate întrebările pe care le ai pentru a te ajuta să ai informațiile necesare în luarea celei mai bune decizii pentru tine.