Iată cum te ajută un calculator de salariu să determini valoarea corectă a remunerației
Sistemul de salarizare reprezintă un proces simplu, odată ce este înțeles de către angajați. Diferențele dintre salariu net și salariu brut pot reprezinta o enigmă pentru mulți angajați, în special pentru juniori. Astfel, este important să cunoști aceste diferențe, dar și multe alte concepte întâmpinate în procesul de angajare. Îți poți aprecia intr-un mod corect remunerația cu ajutorul unui calculator de salariu. Ne propunem ca prin articolul de față să clarificăm aceste aspecte pentru o înțelegere cât mai bună a întregului proces.
Care este diferența dintre salariul net și salariul brut?
Orice angajat are obligația de a plăti anumite taxe către stat, iar datorită acestui aspect, salariul net reprezintă suma cu care angajatul rămâne după ce texele și contribuțiile sociale sunt plătite. Pe scurt, aceasta este suma pe care o vei primi efectiv în mâna la sfârșitul fiecărei luni. Un simplu calcul pentru salariu net îți va arăta cu câți bani vei rămâne la sfârșitul lunii. Este drept că fiecare companie are propriul sistem de organizare, deci există și cazuri în care plata poate fi împărțită în două tranșe, numite avans și lichidare. Salariul brut este trecut întotdeauna în contract mai mare ca salariul net, deoarece din acesta se scad taxele și contribuțiile menționate anterior.
Suma care se redirecționează statului este calculată în funcție de valoarea salariului brut. Atât angajatul, cât și angajatorul sunt responsabili de achitarea taxelor, diferența fiind că angajatorul se ocupă de reținerea și plata lor.
Care sunt taxele și contribuțiile pe care le plătim către stat?
Conform legislației în vigoare despre salarizarea din România, banii sunt redirecționați în următorul fel:
CAS – Contribuția la pensii (datorată de către angajat)
CASS – Contribuția la sănătate (datorată de către angajat)
CAM – Contribuția asiguratorie pentru muncă (datorată de catre angajator)
Impozitul pe venit (tot in cazul angajatului) – aproximativ 10%
Înțelegem astfel că fiecare dintre cetățenii acestei țări, care deține un contract de muncă, contribuie pentru o bună funcționare a societății și a instituţiilor sale. Taxele pe care le achităm sunt destinate către sistemul de pensii, sistemul medical și de învățământ. În acest fel, spitalizarea, tratamentul și procedurile efectuate în spital sunt gratuite. Acest lucru este posibil bineînțeles dacă ești asigurat, adică dacă îți plătești contribuția la sănătate. Doar studenții și elevii sunt asigurați fără a plăti aceste taxe.
Sistemul de învățământ funcționează pe același principiu al gratuității, excepție făcând învățământul universitar care are propria autonomie. Cu toate acestea, există și un număr limitat de locuri bugetare, acestea fiind finanțate de către stat.
Un alt aspect, poate chiar cel mai important, îl reprezintă modul de funcționare al pensiei. Orice persoană care a lucrat pe baza unui contract de muncă va primi în fiecare lună acea sumă de bani denumită pensie. Aceasta se calculează în funcție de vechime și de contribuția pe care individul a avut-o în economia țării.
Cum se calculează salariul net?
Având în vedere că am discutat despre modul în care funcționează salariul net și salariul brut, vom efectua un calcul pentru salariu net într-un mod concret. Vom lua ca exemplu un job într-o companie din România, a cărui angajat lucrează 8 ore și are o îndemnizație netă de 2 500 lei. Acesta observă că în contractul individual de muncă este trecut salariul brut, în valoare de 4 273 lei. Vom observa cum s-a ajuns la suma aceasta cu ajutorul unui calculator de salariu.
Cum menționam anterior, din salariul brut se achită taxele și impozitele către stat. Astfel, 25% din suma totală, adică 1 068 lei, se duc către CAS (Contribuția la pensii), iar 10% din suma totală, adică aproximativ 427 lei, sunt redirecționați către CASS (Contribuția la sănătate). Totodată, angajatul plătește o taxă de 10% pentru impozitul pe venit, adică 278 lei. Iar în ultimul rând, din valoarea totală, 2,25% sunt achitați de angajat pentru CAM (Contribuția Asiguratorie pentru Muncă).
Astfel, pentru ca angajatul să aibă suma de 2 500 lei pe lună în mână, angajatorul trebuie să îi asigure un salariu brut de 4 369 lei.
Care este salariul minim pe economie în anul 2021?
Remunerația este diferită în funcție de mediul în care individul alege să lucreze. În cazul companiilor private, aceasta poate fi negociată pe baza mai multor criterii, precum studiile candidatului, experiența din domeniu sau competențele profesionale și personale.
Pentru cei care lucrează la stat, salariul este stabilit prin lege, iar suma primită se stabilește conform funcției, gradului și vechimii în spcecialitate. Procesul de angajare corespunde unor locuri scoase și publicate pe instituțiile publice, iar candidații interesați participă la concurs pentru obținerea funcției.
Începând cu anul 2021, salariul minim pe economie a ajuns la suma de 1 349 de lei net, valoarea salariului brut fiind de 2 300 lei. Un angajat cu normă întreagă sau un absolvent cu un nivel mediu de studii poate obține acest salariu, fără a fi incluse sporurile sau adaosurile.
Un angajat poate să obțînă următoarele sporuri la locul de muncă: sporul pentru vechime în muncă, pentru munca de noapte, munca suplimentară sau munca prestată în zilele libere legale. Totodată, mai există sporuri pentru pentru condiții grele de muncă, pentru persoane cu handicap sau pentru condiții deosebite și periculoase.
Acest calculator de salariu este un instrument fundamental pentru a vedea unde te situezi comparativ cu media pieței. Ne dorim ca acest articol să vină în sprijinul tuturor angajaților, în special viitorilor angajați. Este important ca orice persoană să cunoască aceste aspecte înainte de a merge la un interviu pentru ca rezultatul să fie unul pozitiv și cât mai avantajos pentru candidat.