Renovarea locuinței - sfaturi financiare pe care să le ai în vedere
Indiferent că proiectul de renovare implică o locuință veche sau una abia construită, procesul este unul de lungă durată și consumă energie, bani și, de cele mai multe ori, apar diferite suprize pe parcurs. Totuși, cu un plan bine pus la punct iți poți eficientiza procesul în așa fel încât să ai în vedere atât etapele de lucru, cât și situațiile neprevăzute care pot apărea.
Un aspect important de reținut este că renovarea unei locuințe implică o investiție financiară considerabilă, dar și multă organizare. De aceea, fie că alegi să lucrezi pe cont propriu sau cu un specialist, calculul cheltuielilor trebuie făcut încă de la început. Astfel, ne-am gândit să te ajutăm să ai parte de cele mai bune rezultate la cele mai mici costuri și venim în ajutorul tău cu câteva sfaturi și recomandări.
De ce să renovezi o locuință?
Proiectul de renovare al locuinței reprezintă un angajament pe care trebuie să ți-l asumi din momentul în care l-ai început. Deși rezultatul va fi senzațional, renovarea poate să fie complicată și surprinzătoare din anumite puncte de vedere. Din acest motiv, primii pași sunt cei mai importanți – planificarea atentă a etapelor de renovare în așa fel încât să eviți riscurile de pot apărea pe parcurs.
Poate nevoile tale și ale familiei s-au schimbat între timp, iți dorești să sporești funcționalitatea și confortul casei, vrei să închiriezi locuința sau să îi crești valoarea înainte de a o vinde - indiferent de motivul pentru care te-ai hotărât să iei această decizie, este important să fii conștient asupra a ceea ce presupune acest proiect. Dificultatea, complexitatea, costurile și durata sunt variabile semnificative pentru un rezultat conform cu așteptările pe care ți le-ai setat la începutul procesului de renovare.
Principalele defecte pe care le au apartamentele și casele vechi din România
Întotdeauna înainte de a începe munca propriu-zisă, este recomandat să te sfătuiești cu unul sau mai mulți specialiști care dețin cunoștințele necesare din domeniul construcțiilor. Arhitecții, designerii de interior și constructorii sunt cei care trebuie să facă parte din echipa ta pentru ca în final să te poți bucura de noua ta locuință.
Aceștia povestesc din experiențele lor care sunt cele mai întâlnite defecte pe care le-au întâlnit în locuințele vechi de la noi, care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le fac proprietarii când se apucă de renovare și care sunt soluțiile pe care specialiștii le propun.
Deși spațiile din perioada interbelică au farmecul lor prin construcții și detalii deosebite, camere mari și înalte, suprafețe mai generoase, poziții centrale sau lumină naturală superioară, acestea vin la pachet și cu o serie de probleme care în timpul unei renovări se vor transforma în timp, bani cheltuiți pe alte materiale pe care nu le iei intial în calcul.
Una dintre cele mai frecvente probleme întâlnite de specialiști în procesul de renovare al locuințelor este reprezentată de pereții care sunt strâmbi și tavanele care nu sunt paralele cu podeaua. Un astfel de aspect este adesea întâlnit în cadrul blocurilor construite din perioada comunistă. Acest aspect se traduce prin faptul că nu vei putea monta mobilier sau cabina de duș până când pereții nu sunt îndreptați.
De asemenea, mai sunt lucruri pe care le vei întâlni și care la început pot părea mici, acestea iți vor cauza dificultăți. Spre exemplu, instalațiile electrice vechi, tencuiala sau tâmplăria de proastă calitate care vor îngreuna procesul de renovare și vor mari costurile inițiale ale proiectului. De aceea, consultă-te cu un specialist înainte de a început renovarea dacă vrei să salvezi nervi, timp și bani.
Cum eficientizăm costurile de renovare?
O evaluare inițială a spațiului care urmează să fie renovat te va ajuta să afli detalii esențiale cu privire la locuință. Vei afla, de exemplu, care este valoarea reală și actuală a spațiului pentru ca ulterior să ai capacitatea de a realiza un buget pentru renovare. Așa cum menționam și anterior, unele dintre cele mai frecvente greșeli sunt reprezentate de instalațiile vechi și structura pereților, lucuri pe care le vei afla cu ajutorul unei evaluri.
Detaliile privind costurile și implicit stabilirea unui buget sunt realizate în funcție de varianta aleasă pentru locuința ta: renovarea spațiului pe cont propriu sau cu ajutorul unor specialiști. De asemenea, pe parcursul procesului, bugetul poate să crească cu aproximativ 10-20% față de bugetul inițial, iar costurile de renovare pot ajunge la aproximativ 20.000 lei. Totuși, dacă nu iți permiți să acoperi integral costurile, poți apela la varianta unui credit rapid sau la linia de credit pentru nevoi personale.
Sfaturi și recomandări
În ceea ce privește renovarea unei locuințe, doar cu ajutorul unui specialist vei putea face estimările corecte cu privire la bugetul, perioada de timp, autorizațiile necesare și alte aspecte importante. Că să iți dai seama mai bine de importanța pe care o are un astfel de proiect, mai jos am selectat câteva dintre cele mai frecvente greșeli pe care le poți face dacă alegi să te ocupi singur de renovare fără un minim de cunoștinte.
În cazul instalațiilor electrice este important să iți dai seama că repararea sau completarea și nu înlocuirea acestora cu unele noi iți va cauza o funcționalitate deficitară pe viitor. Nici începerea procesului de renovare fără a avea un buget stabilit și complet nu reprezintă o idee bună, deoarece amenajarea trebuie să fie una complet și nu fragmentată pe bucăți.
De asemenea, în momentul în care începe șantierul, este posibil să nu fie foarte plăcut să vezi toate lucrurile aruncate, praf peste tot și să fii depășit de situație. De aceea este bine să ai un plan bine pus la punct încă de la capăt. În ultimul rând, cu siguranță cel mai important aspect îl reprezintă avizele necesare pe care trebuie să le ai în momentul în care te hotărăști să spargi pereți.
În funcție de nevoile tale și ale familiei, de suprafața locuinței și calitatea materialelor, costurile de renovare pot ajunge la sume destul de mari. Astfel, dacă nu dispui de suma necesară, poți oricând să apelezi la un credit rapid. Poți face oricând o solicitare fără să te deplasezi la vreun ghișeu, fiind și foarte ușor de rambursat, ceea ce îl face soluția ideală pentru nevoile tale personale.
SOLICITĂ CREDIT RAPID PENTRU RENOVAREA LOCUINȚEI
Sursă: www.lovedeco.ro