Tu cunoști simbolistica din spatele zilelor de Valentine's Day și Dragobete?
Februarie este una dintre cele mai așteptate luni de către toți îndrăgostiții, aceasta fiind considerată luna iubirii de către majoritatea cuplurilor. Oameni din toate colturile lumii și de toate vârstele sărbătoresc dragostea și își arată recunoștința față de cei pe care îi îndrăgesc și îi prețuiesc.
Noi, românii, putem să ne simțim norocoși din acest punct de vedere, întrucât avem parte de două zile dedicate iubirii: celebrul Valentine's Day și autohtonul Dragobete. Oamenii s-au împărțim în jurul acestor sărbători, aceștia sărbătorind fie una dintre acestea, fie sărbătoresc de două ori.
Cum a apărut Valentine's Day?
Valentine's Day este o sărbătoare ce își are originea datorită Sfântului Valentin, un preot roman care oficia căsătorii în secret. Pentru creștinii romano-catolici, acesta a fost declarat sfânt, întrucât pe când trăia în vremea împăratul roman Claudius al II-lea, în secolul al III-lea, a fost învinuit de „cununare religioasă”.
Deși nefiind sinonimă cu sărbătoarea îndrăgostiților, perioada cuprinsă între ianuarie și februarie din calendarul Atenei antice era atribuită sărbătoririi dragostei și fertilității. Această perioadă făcea referire la uniunea sacra dintre Hera, zeița fecundității și a mariajului, și Zeus, regele zeilor.
Așa cum menționam anterior, pe vremea împăratului Claudius al II-lea, Roma era implicată în campanii militare sângeroase, iar împăratul denumit și Claudiu cel Crud le-a interzis soldaților săi să se căsătorească, deoarece era de părere că aceștia nu mai voiau să plece la luptă din cauza atașamentului pentru soțiile lor.
Din cauza credinței pe care o avea și a faptului că preotul Valentin a continuat să celebreze căsătorii în secret, acesta a fost condamnat la moarte și executat pe 14 februarie 269.
Cum s-a transformat sărbătoarea Sfântului Valentin în Valentine's Day?
Legenda spune că ziua Sfântului Valentin descuraja sărbătoarea Lupercaliilor de către tinerii îndrăgostiți romani, considerată o sărbătoare păgână. Totuși, Sfântul Valentin era celebrat nu doar de cupluri, ci și de cei singuri, în special de tinerele necăsătorite care aveau obiceiul de a se ascunde în împrejurimile satelor cu speranța de a-și găsi perechea. În plus, pentru cuplurile deja formate, exista obiceiul ca acestea să se căsătorească în același an.
Treptat în secolul al XVI-lea, ziua Sfântului Valentin a început să capete o conotație romantică în Anglia și Franța, iar treptat tot mai mute țări au preluat această sărbătoare. Pornind de la obiceiurile romantice ale îndrăgostiților de a-și oferi ciocolată, flori sau bomboane, Valentine's Day a luat amploare, în prezent existând diferite produse care sunt reprezentative pentru această zi.
Simbolistica pe care o poartă sărbătoarea de Dragobete
Dragobetele este o sărbătoare autohtonă ce are loc în fiecare an pe 24 februarie, fiind considerată echivalentul sărbătorii Sfântului Valentin. Dragobetele este considerat fiul Dochiei, dar și deschizătorul primăverii. Acesta era un tânăr chipeș, cunoscut sub numele de „Logodnicul pasărilor” sau „Începutul primăverii”,, fiind considerat cel dintăi vestitor al primăverii.
Povestea Dragobetelui diferă în funcție de fiecare regiune a României, iar unele legende spun că cei are se întâlnesc în respectiva zi vor rămâne împreună pentru toată viața. Tradițiile au rămas în continuare prezente în țară, iar de această sărbătoare, tinerii se îmbracă în costume populare și pleacă în căutare de viorele, ghiocei și alte flori ce vestesc primăvara. De asemenea, după ce se întorc înapoi în sate, fiecare își alege pereche, iar în urma sărutului, se spune că iubirea dintre aceștia a fost legată.
Alte obiceiuri spun că fetele strâng zăpada dimineața , o topesc și apoi se spală pe cap cu apa acesteia pentru a-și păstra frumusețea pe tot parcursul anului. Bineînțeles, petrecerile nu au cum să lipsească și nici mâncarea sau băutura.
Dragobetele sau vestirea primăverii
Dragobetele este considerată sărbătoarea ce protejează dragostea și cea care vestește primăvara. Pe timpuri, Dragobetele era una dintre cele mai așteptate zile atât de către tineri, cât și de cei mai vârstnici. Cei din urmă trebuiau să se îngrijească de animalele și pasările din gospodărie, iar obiceiul spunea că femeile trebuiau să atingă un bărbat din alt sat pentru a fi iubitoare pe tot parcursul anului.
Deși nu la fel de prezentă ca în trecut, Dragobetele rămâne o sărbătoare autohtonă plină de semnificaţii și tradiții pe care românii o îndrăgesc în continuare.
Ce preferă românii dintre Valentine's Day și Dragobete?
Potrivit unui studiu realizat de Reveal Marketing Research în anul 2021, privind preferințele românilor cu privire la ziua celebrării iubirii, a rezultat faptul că Dragobetele este mai apreciată și sărbătorită de un număr mai mare de români (38%), în comparație cu Valentine’s Day (16%). Totuși, 28% dintre corespondenți nu fac diferențe dintre cele două sărbători și aleg ambele variante în aceeași măsură.
Studiul ne arată că aproape un sfert dintre cuplurile căsătorite preferă să sărbătorească Dragobetele, în timp ce peste o treime dintre persoanele necăsătorite sărbătoresc Valentine’s Day.
Astfel, spiritul romantismului este prezent în inimile românilor, aceștia alegând să își exprime sentimentele față de persoanele care le sunt alături prin diferite atenții și cadouri. Printre categoriile de produse preferate de români în luna cadourilor se află și bijuteriile, florile sau obiectele decorative, parfumurile, cosmeticele, hainele sau vacanțele.
Surprinde-ți perechea și oferă-i cel mai frumos cadou!
Când aducem în discuție care sunt cele mai potrivite cadouri pentru a celebra cele două sărbători ale iubirii, florile au fost și vor rămâne întotdeauna un simbol al dragostei. Semnificația pe care acestea o portă îi fac pe bărbați să alegă cele mai frumoase și bogate buchete și ornamente florale.
Februarie este luna iubirii și la Ferratum, astfel că poți apela pentru un credit rapid cu prima lună gratuită. Bucură-te de un credit online flexibil, fară comision de administrare și zero costuri de retragere! Plătești doar pentru suma utilizată și poți celebra dragostea pe care o împărtășești alături de perechea ta în cel mai autentic și special mod!
Poți face solicitarea simplu și 100% online doar prin completarea unui formular online, iar pe urmă tot ceea ce trebuie să faci este să aștepți decizia care va veni în câteva momente. Ferratum iți pune la dispoziție cea mai rapidă cale spre îndeplinirea dorințelor tale!