Prieteniile reprezinta una dintre formele puternice de atasament, iar rolul acesteia in viata unui adult (dar si in cea a unui copil) este in mod frecvent subestimat, desi beneficiile care vin la pachet sunt substantiale, sustin specialistii Iata, totusi, 5 beneficii surprinzatoare ale prieteniilor.
1. Sanatate mentala
Prieteniile adevarate aduc fericirea, o buna sanatate si reduc stresul. Pe de o parte, prietenilor le poti impartasi succesele vietii si iau parte la crearea unor noi amintiri fericite. Dupa o saptamâna lunga de lucru, activitatile sociale pot fi o modalitate excelenta de a te distrage si de a te concentra asupra altor lucruri.
Pe de alta parte, prietenii pot fi umarul pe care plângi in vremurile grele. Multe studii au aratat ca persoanele care prezinta relatii sociale puternice sunt mai capabile sa faca fata stresului si situatiilor stresante - chiar si lucrurilor grave, cum ar fi boala si boala.
2. Sanatate psihica
Studiile au aratat ca existenta unor prietenii puternice poate imbunatati rezultatele bolilor grave. Adultii mai in vârsta beneficiaza de avantaje clare din cercurile de prieteni, care pot ajuta la indepartarea dementei si a altor boli.
Cercetarile globale au demonstrat ca persoanele sunt mai putin susceptibile pentru bolile cardiovasculare, de diabet si de obezitate atunci când au parte de prieteni in viata de zi cu zi - ceea ce reprezinta un mare plus pentru oricine, in special pentru adulti. Prieteniile reprezinta cheia, ca si in cazul oricarei relatii, o legatura toxica sau nesanatoasa poate avea ca rezultat exact opusul - deci nu uitati sa va alegeti relatiile cu intelepciune.
3. Depasirea situatiilor dificile
Uneori oamenii se confrunta cu momente dificile in viata lor. Toata lumea gestioneaza aceste vremuri in mod diferit, dar un prieten apropiat poate fi un beneficiu major. Prieteniile te pot ajuta in diferite moduri in aceste vremuri stresante. De exemplu, poti obtine o pauza de la orice te deranjeaza sis a te bucuri de activitati impreuna cu acestia. De asemenea, prietenii pot fi acolo doar pentru a-ti asculta necazurile si pentru a-ti oferi sansa de a exprima tot ce te intereseaza.
Din perspectiva practica, prietenii pot oferi o viziune exterioara pentru a te ajuta sa rezolvi anumite probleme. Prietenii care te cunosc de mai multi ani vor avea de asemenea o viziune larga asupra modului in care ti-ai trait viata si ti-ar putea da sfaturi cu privire la pasii urmatori. Prietenii de incredere, vechi si noi, pot avea idei asupra problemelor la care nici nu te-ai gândit. Uneori, acest sfat poate fi chiar mai bun decât de la un membru al familiei, deoarece nu au prea multe prejudecati atunci când iti dau sfaturi.
4. Abilitati sociale
Competentele sociale incep sa se dezvolte de cand suntem copii. Apoi, scoala si jocul reprezinta o mare parte a dezvoltarii sociale si a aptitudinii de a putea comunica. Cercetatorii au descoperit ca aceste interactiuni influenteaza foarte mult abilitatile de a trata alte persoane.
Relatiile sanatoase pot avea efecte surprinzatoare asupra vietii tale profesionale. Aceste conexiuni te pregatesc pentru viitor, pentru a putea face fata oricarei situatii.
5. Promovarea unor obiceiuri si obiective
Compania pe care o pastrezi isi poate pune amprena in drumul tau. Fiind in jurul oamenilor care promoveaza obiceiuri sanatoase, cum ar fi mâncarea buna si exercitiile fizice, este mai probabil ca sa ai un stil de viata sanatos si optimist. Expertii in dieta si exercitii fizice subliniaza avantajele unui prieten activ sau al unei persoane care sa impartaseasca obiectivele de dieta si pierdere in greutate.
De asemenea, concursurile sportive pot reprezenta stimularea de care ai nevoie pentru atingerea obiectivelor tale. Din punct de vedere mental, suntem influentati de cei din jurul nostru, iar prietenii ne pot da un impuls.
Prietenia pe tot parcursul vietii
Dupa cum am spus mai devreme, prietenia incepe atunci când incepem sa interactionam cu ceilalti la o vârsta frageda. Si alte etape importante dupa scoala sunt importante, la fel si prieteniile pe care le dezvoltam.
Pe masura ce trec anii, prieteniile vin si pleaca. Dar ceea ce ramane constant este nevoia de a interactiona cu alte persoane pe masura ce inaintam prin viata. Sa-ti faci prieteni noi in timp ce inaintezi in varsta poate fi mai greu, deci incearca sa ramai in cat mai multe cercuri de comunicare.
Social media poate reaprinde prietenii
Odata cu era digitala, multi oameni se intreaba daca si cum ne este afectata prietenia. Daca privim partea plina a paharului, prietenii nu au fost niciodata mai usor de dobandit - grupurile de interese de pe Facebook si forumurile sunt modalitati excelente de conexiune cu oameni asemanatori din intreaga lume. Bucura-te de posibilitatea de a vorbi cu alti oameni cu care in mod normal nu vei avea sansa de a te intâlni.
Social media este, de asemenea, o modalitate foarte buna de a te reconecta cu vechii prieteni si cunostinte. Te-ai gândit la prietenul tau din anii de scoala? Cu câteva clicuri on-line, poti lua legatura cu el.
Din fericire, majoritatea oamenilor sunt bucurosi sa auda de vechii prieteni si chiar puteti transforma o veche prietenie intr-una actuala. Studiile au aratat, de asemenea, ca reconectarea cu vechii prieteni poate aduce o prietenie noua, mai strânsa si mai rapida decât cunoasterea unei persoane complet noua.
Produsele noastre
CU prima luna GRATUITA. Pana la 10.000 RON. Flexibilitate maxima, costuri minime