Stiati ca datoriile reprezinta un fenomen global? Iata, totusi 5 idei privind plata rapida a acestora, care-ti pot fi de ajutor:
1. Cauta sprijin
Avand in vedere cat de populare sunt aceste datorii, este interesant faptul ca oamenii nu vorbesc despre ele. Poate ca nu vrei sa aduci vorba la masa luata cu familia, insa nu uita ca aceasta reprezinta bratul tau de sprijin, care iti poate reaminti mereu ca nu esti singur. Ba mai mult, chiar iti poate oferi sfaturi valoroase.
De asemenea, poti gasi servicii gratuite oferite de consilieri sau alti experti, in ceea ce priveste datoriile. Acesti profesionisti lucreaza intr-o maniera judicioasa cu scopul de a te ajuta sa iei decizii in cunostinta de cauza cu privire la pasii urmatori. Poate chiar au idei sau resurse la care nici nu te-ai gandit. Daca ai probleme cu plata imprumuturilor, incearca sa contactezi creditorul si sa discuti cu el optiunile de reesalonare. Este in interesul lor sa primeasca banii inapoi si, de multe ori, pot lucra impreuna cu tine, realizand un alt scadentar pe care il poti gestiona mai bine.
2. Prioritizeaza-ti datoriile
Daca ai mai multe datorii, este foarte important sa decizi care dintre ele sunt cele mai importante si pe acelea sa le achiti primele. De exemplu, chiria, intretinerea, facturile lunare, ar trebui sa aiba prioritate. Dupa ce acestea sunt solutionate achita datoriile catre familie sau prieteni, descoperitul de cont si alte imprumuturi.
3. Monitorizeaza-ti cheltuielile
Ce ai zice sa ai un jurnal de chletuieli lunare? In acest fel, poti realiza un bilant al modului in care sunt alocati banii. Iti poti downloada o aplicatie, insa pentru ca acest lucru sa fie cel mai eficient, ar trebui sa notezi fiecare leu. Chiar si cafeaua de dimineata cumparata in drumul spre munca. Chiar daca pare nesemnificativ, gandeste-te ca o o cumperi zi de zi si se adauga in timp.
Exista numeroase aplicatii de monitorizare a cheltuielilor cu diverse caracteristici care te ajuta sa pastrezi o viziune constanta asupra cheltuielilor. De asemenea, multe banci ofera servicii integrate, unde poti urmari cu uSurinta fiecare tranzactie. Este important sa nu uiti de tranzactiile in numerar.
4. Ai grija sa nu cazi in capcana ofertelor
Cand ai niste bani pusi deoparte, esti tentat sad ai iama in magazine, mai ales cand auzi de reduceri. Cu toate acestea, multe din aceste ofert reprezinta numai un tip de vanzare inteligenta, iar tu sa simti ca economisesti bani. In esenta, nu se intampla acest lucru daca este o achizitie suplimentara, indiferent cat de buna este afacerea.
Cand faci cumparaturi la magazinul alimentar, fa-ti lista de acasa Si sa rezista nevoii de a cumpara ceea ce nu se afla pe lista respectiva. Economisirea de bani ori de cate ori este posibil te poate ajuta sa directionezi o parte catre plata mai rapida a facturilor.
5. Tine cont de regula 50-30-20
50/30/20 vine de la procentajele pe care trebuie sa le acorzi celor 3 categorii de cheltuieli mari din viata ta. Se mai numeSte Si regula Needs/Wants/Savings (Am nevoie/Vreau/Economii). Cele 3 categorii de cheltuieli sunt: cheltuieli esentiale, cheltuieli pentru un stil de viata personal, prioritati financiare.
Toata planificarea financiara tine de stilul nostru de viata. Trebuie sa ai in vedere un minim de necesitati financiare care sunt obligatorii in viata ta, un stil de viata dorit, dar mai ales, trebuie sa ai o gandire pe termen lung care sa te ajute in momentele dificile din viata ta. Intotdeauna vor fi momente dificile, iar pentru asta trebuie sa fii pregatit Si din punct de vedere financiar.
Astfel:
- 50% din venituri sunt directionate catre cheltuielile esentiale
- 20% din venituri sunt directionate catre prioritatile tale financiare
- 30% din venituri catre cheltuielile pentru un stil de viata personal
Produsele noastre
CU prima luna GRATUITA. Pana la 10.000 RON. Flexibilitate maxima, costuri minime