Crypto monede, bursa, imobiliare?! Iată câteva idei de investiții pentru banii economisiți în pandemie
Dacă te afli printre cei ce au reușit să pună niște bani deoparte în ultimul an și te gândești să faci o învestiție, nu uita că principalul pas este să faci o analiză amănunțită asupra domeniului. Orice investiție reprezintă un risc, iar domeniile precum bursa sau piața de criptomonede sunt foarte riscante.
În spatele oricărei investiții făcute se află capacitatea noastră de a economisi bani. Trecând peste supozițiile existente deja în rândul societății, conform cărora economisirea banilor este asociată cu zgârcenia, gestionarea banilor într-un mod eficient iți va aduce doar câștiguri pe termen lung. Având în vedere că viața este imprevizibilă, o sumă strânsă de bani te poate ajuta în cel mai neașteptat moment. De asemenea, lăsând situațiile neașteptate deoparte, economisirea banilor reprezintă un lucru înțelept pe care îl poți face pentru tine și familia ta pentru a-ți asigura un viitor financiar satisfăcător și pentru a te bucura la maxim de fiecare moment pe care ți-l oferă viața.
Conform unui studiu realizat de ING în acest an, pandemia a schimbat preocupările românilor, aceștia devenind mult mai interesați să economisească bani. Aproximativ 27% dintre aceștia pun bani deoparte atunci când primesc salariul, iar 22% spun că preferă să pună deoparte banii rămași la sfârșit de lună. Astfel, criza pandemică a schimbat comportamentul românilor, conștientizând cât de importanți sunt banii puși deoparte.
În ce putem să investim banii strânși?
Pe termen lung, banii strânși se dovedesc a fi o adevărată comoară, mai ales că nu știi niciodată peste ce situații avantajoase poți să dai și să te îmbogățești peste noapte. Investițiile iți pot aduce surse suplimentare de venit, chiar și în perioadă de criză, care te pot scoate din anumite blocaje financiare și te vor face să ai siguranța viitorului. Cu toate acestea, există riscuri mari, de aceea nu uita că trebuie să ai un management corect al bugetului și să investești doar banii pe care ești dispus să îi pierzi. Totuși, în ce au investit românii până acum?
- Imobiliare – Prin intermediul investițiilor în domeniul imobiliar, mulți dintre români și-au câștigat independența financiară și au trecut de la stadiul de oameni simpli, la milionari. Un factor important îl reprezintă faptul că proprietăţile imobiliare continuă să cunoască o creștere a propriei valori, pe măsură ce trece timpul, chiar și în ciuda perioadelor de stagnare cauzate de crize economice subtile sau ample.
La fel ca și dezvoltarea unei afaceri, investițiile imobiliare necesită timp și bani pentru ca rezultatele să fie unele satisfăcătoare. Astfel, daca ești în situația în care ai deja o sumă strânsă de bani și vrei să o investești în acest domeniu, ia-ți timpul necesar și alege o proprietate care să corespundă cu bugetul tău. Astfel, proprietățile imobiliare sunt afaceri pentru termen lung, dar trebuie făcute cu mare atenție.
- Bursa – Investițiile la bursă reprezintă cumpărarea sau vânzarea unor diferite instrumente financiare pentru a obține profit. Înainte de toate, trebuie să privești bursa ca un domeniu serios în care oamenii investesc, nu se joacă. Mulți dintre români au reușit să aibă câștiguri semnificative din bursă, datorită faptului că au dedicat timp atât studiului, cât și analizei companiilor listate.
Să faci un astfel de pas fară a avea pregătirea necesară reprezintă un mare risc care poate cauza pierderea banilor. Rămâi la curent cu tot ce se întâmplă în domeniul economic și financiar, citește cât mai mult despre tot ce presupun investițiile la bursă și apucă-te de treabă doar atunci când te simți pregătit.
- Depozite la banca – Depunerea banilor economisiți într-un cont bancar este o metodă des întâlnită în rândul românilor. Un avantaj pe care îl oferă depozitele bancare îl reprezintă faptul că acestea sunt asigurate, fiind un instrument accesibil pentru păstrarea economiilor într-un loc sigur.
Este adevărat că și în acest caz există o serie de aspecte asupra cărora trebuie să acorzi o atenție desăvârșită înainte de a face o alegere. Înainte de a deschide un cont bancar, primul pas este să verifici dacă banca percepe vreun comision pentru contractarea unui depozit bancar. De asemenea, dacă o bancă iți oferă o dobândă mai bună la depozit, verifică care sunt condițiile necesare înainte de a semna contractul. Informează-te cu atenție și alege varianta potrivită.
- Criptomonede – O altă metodă prin care românii aleg să facă bani este investirea în criptomonede. Specialiștii sunt de părere că piața criptomonedelor depășește 500 de miliarde de dolari și tot mai mulți investitori aleg să folosească această variantă profitabilă.
Există două moduri prin care poți să faci o astfel de investiție: poți cumpăra o criptomoneda deja lansată sau poți să investești în lansarea unei noi criptomonede - ICO (Initial Coin Offering). Acest termen este folosit pentru definirea corespondentul IPO-urilor, adică al listărilor la bursă, fiind folosit pentru strângerea de capital cu scopul lansării unei noi monde digitale. Astfel, dacă optezi pentru prima variantă, vei avea nevoie de un portofel virtual pe care îl poți accesa printr-un cod unic, denumit cheie privată.
Cum arată piața monedelor virtuale în prezent?
Conform platformei coinmarketcap.com, în prezent, sunt listate aproximativ 1000 de criptomonede, dar aproximativ o treime dintre acestea nu au o cotă de piață semnificativă și nici un volum de tranzacționare zilnică.
În funcție de valoare și de capitalizarea pieței, cele mai valoroase criptomonede sunt: Bitcoin, Ethereum, Ripple, Litecoin, Neo și multe altele. Dacă dorești să te implici în acest domeniu, recomandarea noastră este să te informezi cât mai mult din timp, deoarece sunt extrem de multe lucruri pe care trebuie să le cunoști înainte de a face acest pas.
Criptomonedele s-au remarcat prin creșterea semnificativă a prețului, dar caracterul volatil al acestora fac ca riscul investițiilor să fie unul mare. Principalul risc este că poți oricând să pierzi o parte din bani sau pe toți, dacă valoarea criptomonedelor scade brusc. În plus, având în vedere că au apărut recent pe piață, monedele digitale nu sunt încă reglementate, urmând să se stabilizeze pe parcurs, ceea ce reprezintă un potențial de risc major.
Un exemplu bun în acest sens îl reprezintă creșterea spectaculoasă pe care a avut-o valoarea unui bitcoin, fenomen ce i-a făcut pe unii analiști să avertizeze că ar putea fi doar o bulă asemănătoare cu cele imobiliare și care ar riscă să se spargă cât de curând. Astfel, înainte de a face o astfel de investiție, asigură-te că ai înțeles domeniul și riscurile care pot apărea, deoarece domeniile precum bursa, imobiliarele sau piața de criptomonede sunt foarte riscante.
Surse: www.ing.ro & www.kriptomat.io