Pensionarea reprezintă un moment în care viața începe din nou. Dacă mulți dintre români percep acest moment ca fiind unul îndepărtat, pentru alții reprezintă un moment din viitorul apropiat. Astfel, trebuie să acorzi atenție din timp, să îți planifici atent resursele financiare și să ai grijă de sănătatea ta. Vei vedea că toată atenția și grija pentru propria persoană se vor resimți în momentul pensionării, când vei sta fără griji și te vei bucura de tot ce îți oferă viața.
O gândire strategică și axată pe soluții te va ajuta să scapi de grija viitorului, care poate fii uneori incert. Prioritățile tale vor fii altele când vei împlini vârsta de pensionare, iar pe primul loc ii vei pune pe nepoți și pe copii. Pentru a le putea oferi ceea ce își doresc și au nevoie, dar și pentru a face față neprevăzutului, este recomandat să începi din timp să te organizezi din acest punct de vedere.
Ocupă-te din timp de viitorul tău și adoptă un nou stil de viață, dar mult mai relaxat. Confortul financiar îți va oferi siguranța pe care oricine și-o dorește după o viață în care ai muncit de dimineață până seară. Ți-am pregătit o serie de subiecte utile pentru a înțelege cum se face calculul pensiei, cum se plătesc la stat și ce alternative ai la dispoziție pentru a-ți suplimenta veniturile.
Tipuri de pensie existente pe piața din România
Pe piața din România, sistemul de pensii este organizat pe trei Piloni de pensii în următorul fel: Pilonul I, Pilonul II, Pilonul III.
- Pilonul I este reglementat prin legea pensiilor, respectiv Legea 263/2010 și reprezintă sistemul pensiilor de stat. După ce ai contribuit un anumit număr de ani la sistemul public de asigurări sociale, poți beneficia de această pensie. După cum am discutat într-un articol anterior, taxele din salariul lunar brut sunt redirectionate către Bugetul de Asigurări Sociale (C.A.S.), iar astfel pensiile sunt plătite de actualii angajați. Taxa este de 25% din salariul brut și este formată din contribuții de sănătate, de pensii și din contribuția pentru pensia administrativă privată (3,75% din 25%). Având în vedere legea pensiilor, din sistemul unitar de pensii publice fac parte următoarele tipuri de pensii: pensia pentru limita de vârstă, pensia anticipată, pensia anticipată parțial, pensia de invaliditate și pensia de urmaș.
- Pilonul II cuprinde fondurile de pensii administrate privat prin legea pensiilor nr 411/2004, iar acest sistem vine în ajutorul românilor care vor să își completeze veniturile din pensia de stat. Dacă ai între 18 și 35 de ani și ești asigurat deja în sistemul public de pensii, ești obligat să cotitezi la Pilonul II. Doar în cazul în care ai peste 35 de ani poți face acest lucru în mod voluntar, dar doar până în 45 de ani.
- Pensia privată reprezintă contribuia efectuată în mod suplimentar și separat de sistemul public în sistemul de pensii private. Mulți romani privesc o astfel de alternativa ca fiind o investiție financiară pe o perioadă îndelungată. Începi acum, te bucuri mai tărziu! Daca iți dorești o pensie privată, tot ce trebuie să faci este să aderi la un fond de pensii privat sau facultativ. Poți cotiza la toate cele 3 fonduri de pensii, iar apoi să beneficiezi de acestea. Nu uita să te informezi bine înainte de a face o alegere, iar opțiunea selectată să iți inspire încredere. Alege fondul care este cel mai potrivit mod de economisire pentru tine.
- Pilonul III de pensie este o variantă facultativă, dar pe care o poți lua în considerare dacă îți dorești să contribui cu o sumă către o entitate privată. Ulterior, banii îți revin ție după ce împlinești 60 de ani.
Care este vârsta de pensionare?
Vârsta de pensionare standard și contribuția la sistemul public de pensii pentru o anumită perioadă de timp impusă reprezintă criteriile care trebuie îndeplinite pentru ca un cetățean să beneficieze de pensie.
Începând cu 1 ianuarie 2020, vârsta standard de pensionare pentru femei este de 61 de ani, dar va crește treptat până la 63 de ani, termenul limita fiind 1 ianuarie 2030. În cazul bărbaților, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani. În ambele cazuri, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, în timp ce stagiul complet de cotizare pentru femei este de 31 de ani, iar pentru bărbați de 35 de ani.
Un aspect important este să te pregătești pentru vârsta de pensionare în așa fel încât tu și familia ta să fiți protejați și să aveți siguranța resurselor financiare. Gestionarea investițiilor într-un mod eficient îți va consolida siguranța situațiilor neprevăzute.
Planifică atent resursele financiare și ai grijă de tine și de familia ta!
Pentru ca la pensie să ai un nivel de trai cât mai bun, recomandarea este să începi din timp să acorzi atenție resurselor financiare pe care le ai. Cum faci asta? Cea mai eficientă soluție este să economisești sume considerabile de bani. În cazul în care datorită scăderii natalității sau a emigrării considerabile din țară, apare situația în care nu va exista suficientă forță de muncă pentru a susține pensiile de stat în viitor, vei avea siguranță datorită faptului că ai economisit la timp.
Subiectul este unul amplu și fiecare calculare este diferită de la caz la caz. Vârsta de pensionare și suma pensiei sunt calcuate în funcție de mai multe criterii, precum stagiul de cotizare domeniul activității sau anul nașterii, iar fiecare caz este particular. Banii sunt esențiali și este bine să îi ai, de aceea trebuie să înțelegi cât este de important să economisești cât încă ești tânăr și activ. Treptat, capacitatea de a munci și de a face bani prin munca va scădea.
Fă-ți un buget lunar de cheltuieli și nevoi, iar suma rămasă o poți economisi! Cu cât începi mai devreme, cu atât mai bine. Există și alternativa băncii care vine în sprijin cu diferite modalități. Setează-ți obiective realiste și începe să economisești în funcție de situația ta financiară. Economisirea banilor iți va oferi siguranță financiară și te va face să te simți mai relaxat.