Trecerea dintre ani reprezintă pentru mulți dintre noi o oportunitate de a ne seta noi rezoluții și obiective atât pe plan personal, cât și pe plan profesional. Este mult mai ușor să realizăm ceea ce ne propunem, având în vedere că Anul Nou reprezintă o perioadă în care ne simțim mult mai motivați din toate punctele de vedere.
Fie că o numim rezoluție, aspirație, dorință, vis sau ideal, conceptul de bază rămâne același – cu toții ne dorim mai mult de la noi. Trecerea dintre ani ne oferă sentimentul unui nou început și ne ambiționează să ne îndeplinim obiectivele stabilite.
Rezoluţiile de Anul Nou – Cum au apărut?
Stabilirea rezoluțiilor a apărut încă de mai bine acum câteva sute de ani, dar au suferit modificări, în prezent ajungând la forma pe care o cunoaștem astăzi. Astfel, istoria ne spune că babilonienii au fost primii care și-au setat inițial intenii în noaptea trecerii dintre ani. Aceștia făceau promisiuni zeilor, iar dacă acestea erau respectate, aceștia le asigurau un an bun și prosper.
Ulterior, românii făceau promisiuni de bună purtare și aduceau ofrande lui Janus. Acestea s-au transformat în rugăciuni și recunoștință față de anul ce a trecut.
Toate practicile menționate anterior au în comun dorința omului de a-și seta obiective de viitor cu scopul de a deveni o versiune mai bună a acestora, acestea definind ideea rezoluțiilor, intențiilor și obiectivelor de Anul Nou.
Ce tipuri de rezoluţii ne putem seta?
Când iți setezi rezoluțiile de Anul Nou, ideal ar fi să ai în vedere valorile personale, stilul de viață și dorințele. În acest mod vei reuși să iți îmbunătățești aspectele personale și profesionale din viața ta. Rezoluțiile pot fi profesionale, personale, legate de obiective, relații, obiceiuri sau orice altceva ce are legătură cu îmbunătățirea vieții personale în anul ce urmează.
- Dezvoltare personală
Dezvoltarea personală este un aspect important din viața oricărui om, întrucât cu cât ai un nivel mai înalt de dezvoltare, cu atât vei avea mai mult control asupra vieții tale și vei putea să pui în balanță anumite decizii care iți vor schimba viața în bine. Deși este un proces de lungă durată, rezultatul este unul satisfăcător și motivant. Implicarea în cât mai multe activități și introspecția continuă sunt cele mai bune metode pentru a te bucura de cele mai bune rezultate.
- Sănătate
Sănătatea reprezintă cel mai important aspect din viețile oamenilor și trebuie să te asiguri că ai în permanență o stare bună de sănatate pentru a avea puterea de a-i susține pe cei dragi și de a fi lângă ei permanent.
Poți avea grijă de santatea ta prin a adopta un stil de viață și un regim alimentar sănătos, prin renunțarea la obiceiurile dăunătoare, precum consumul de alcool sau fumatul. Fă-ți un obicei de a merge constant la medic pentru a-ți face controale regulate.
- Relaţii personale
Menținerea unor relații sănătoase cu familia, dar și dezvoltarea unor noi relații personale te vor ajuta să iți menţi o stare psihică excelentă. Oricine se simte mai bine când este înconjurat de familie și de prieteni, așadar pune accent pe acest aspect și depune cât mai mult efort pentru a-ți dezvolta relațiile.
- Carieră
Dezvoltarea pe plan profesional reprezintă un aspect care te va ajuta nu doar din punct de vedere financiar, cât și din punct de vedere psihic. Oricine își dorește să avanseze în carieră sau să își dezvolte afacerea, astfel nu ar strica să lucrezi la acest aspect pentru a avansa mai repede.
Cum reuşim să ne ducem rezoluţiile la bun sfârşit?
Deși ar fi mai simplu să existe o rețetă universală pe care să o poți aplica și toate rezoluțiile propuse să se îndeplinească, s-ar pierde din farmecul procesului, iar satisfacția de la final nu ar mai fi la fel.
Important este să iți alegi obiective potrivite pentru tine și iți va fi mult mai ușor să le duci la bun sfârșit. Următorul pas este să lași exigența deoparte și să iți acorzi timp lăsând presiunea deoparte.
Studiile făcute până acum ne arată că majoritatea celor care și-au setat rezoluții renunță la îndeplinirea acestora încă din primele două săptămâni ale lunii ianuarie. Principalul motiv pentru care oamenii renunță atât de repede și de ușor la îndeplinirea rezoluțiilor este că își stabilesc prea multe sau sunt nerealiste. Așteptările nerealiste pe care le au oamenii adesea nu au legătură cu nevoile lor reale, ci pur și simplu le aleg doar pentru că așa fac și alții, iar în final ajung să nu le pese.
Atât corpul, cât și mintea noastră trebuie să se acomodeze cu schimbările apărute. La fel ca peste tot, începutul este cel mai greu, tocmai din acest motiv, în această perioadă trebuie să fi mai atent, mai motivat și dedicat rezoluțiilor pe care ți le-ai stabilit la început de an. Dacă reușești să faci asta și să treci peste această perioadă, iți va fi mult mai ușor ulterior.
De unde începi setarea rezoluţiilor?
Presiunea cu siguranță nu va fi de ajutor, astfel poți începe oriunde, oricum și oricând. Dezvoltă-ți un ritual personal în care să fii doar tu cu tine și gândurile persoanle și setează-ți obiectivele pentru următorul an. Nu uita să iți iei un pix și o foaie!
Teoria spune că dacă vei scrie obiectivele, mai ales de mănă, te vor motiva și responsabiliza mai mult și vor exista mai multe șanse să se îndeplinească. Recomandările spun că acestea trebuie să fie clare și nu multe pentru a nu deveni copleșitoare. Cu siguranță vei găsi mai multă motivație să le respecți dacă le vei vedea scrise și s-ar putea să devi profund surprins față de ceea ce va avea viitorul de oferit.
Atunci când îi alegi rezoluțiile ia în calcul obiective care iți vor îmbunătăți viața, iar lucurile vor veni de la sine. Focuseaza-te pe valori și fixează-ți rezoluţii care sunt potrivite pentru tine și care vor funcționa.