Sărbătorește trecerea dintre ani cu o notă pozitivă că să iți meargă bine tot anul!
Trecerea dintre ani este una dintre cele mai așteptate și celebrate seri de la noi și nu numai. Majoritatea așteptăm să petrecem alături de cei dragi și să ne bucurăm de tradițiile asociate evenimentului. Se spune că în ultima zi a anului trebuie să o petreci cu zâmbetul pe buze și cu o atitudine pozitivă pentru a-ți merge bine următorul an. Cu toate că societatea contemporană accentuează mai mult tendința de desacralizare ale tradițiilor din această seară, este important să cunoaștem și să înțelegem semnificația acestora.
Tradiții și obiceiuri de Anul Nou
Trecerea dintre ani este însoțită de multe tradiții și obiceiuri ce își au originile încă din străvechi. Există în continuare zone în care unele dintre ele încă se mai păstrează chiar și în prezent, în special în anumite zone din mediul rural. Cetele de colindători ocupă un loc important și fac parte din ceea ce înseamnă cu adevărat autenticitatea românească. Este momentul oportun pentru a înțelege semnificația pe care tradițiile și obiceiurile le poartă de secole și până în prezent. Totuși, indiferent de zona în care te-ai afla, Anul Nou semnifică veselie, bucurie, voie bună, toată lumea având o stare de bine și de siguranță!
- Plugușorul – Plugușorul este unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri legate de Ajunul Anului Nou, fiind însoțit intodeauna de pocnete de bici și sunete de clopoței, semnificând alungarea răului. Fiind extrem de complex la sate, acest obicei a cunoscut transformări majore, precum înlocuirea plugului adevărat tras de boi cu un plug miniatural, mult mai ușor de purtat și biciuit.
- Semănatul – După încheierea Plugușorului, Semănatul, un obicei agrar, se practică dimineața în timp ce colindătorii poartă cu ei ovăz, secară, semințe de grau sau porumb și intră în case aruncând boabele cu mâna și imitând semănatul.
- Umblatul cu Capra – Poate unul dintre cele mai longeviv obicei, umblatul cu Capra ține de la Crăciun până la Anul Nou. Masca variază de la o regiune la alta (capră sau ţurcă în Moldova şi Ardeal, cerb în Hunedoara, boriţă (de la bour) în Transilvania de sud), iar capra este alcătuită din lemn și hârtie încrețită.
- Umblatul cu Ursul – Desi inițial umblatul cu Ursul era întâlnit doar în Moldova, acest obicei a fost preluat și de alte regiuni. De regulă, ursul este întruchipat de un tânăr care poartă pe cap și umeri blana unui animal. În pași de dans și însoțit de muzică și de o ceată de tineri, aceștia imită paşii legănaţi şi sacadaţi ai ursului semnificând purificarea şi fertilizarea solului în noul an.
- Sorcova – Bucuria copiiilor de a merge cu Sorcova este incomparabilă cu trăirea unui alt obicei. Cei mici poartă o sorcovă confecționată dintr-un băț de lemn și hârtie colorată, semnificând o baghetă magică pentru a le face urări celor pe care îi vizitează.
Semnificația jocului de artificii din seara de Revelion
Zgomotul pe care oamenii îl fac în seara de Revelion este un obicei străvechi ce își are originile în poporul asiatic, semnificând alungarea spiritelor rele. De asemenea, există o serie de superstiții legate de noapte dintre ani, acestea fiind prezente nu doar în România, ci și în toată lumea.
Așadar, societățile arhaice erau de părere că spiritele rele se temeau de lumină și de zgomote puternice, astfel că acestea aprindeau focuri de dimensiuni mari și făceau zgomot pentru a fi feriți de ele. În prezent, acestea sunt înlocuite de artificii și petarde care semnifică trecerea dintre ani fară a avea parte de ghinion.
Superstiții de Anul Nou
- Se spune că în Ajunul Anului Nou nu trebuie să duci gunoiul și nici să împrumuți bani, bijuterii sau alte obiecte, întrucât acestea sunt semne care nu aduc noroc.
- Pentru a avea parte de prosperitate, sănătate, dragoste și veselie, se spune că cel mai bine este să dansezi în aer liber, de preferat în jurul unui copac, la miezul nopții.
- În prima zi a noului ani nu este bine să ieși din casă înainte de a primi un musafir.
- De asemenea, nici vasele nu se spală de Anul Nou.
- Pentru ca anul ce urmează să fie unul îmbelșugat, este bine ca fiecare membru al familiei să aibă bani asupra sa și să poarte roșu. În plus, paharele și farfuriile puse pe masă trebuie să fie pline.
- Dacă vrei să treci cu bine peste anul ce urmează, încearcă să iți plătești datoriile până la miezul nopții.
- Poate una dintre cele mai cunoscute superstiții spune că persoana care vă intra prima în casă vă influența anul ce urmează. Astfel, dacă un bărbat trece pragul casei se spune că urmează un an plin de noroc, iar dacă intră prima dată o femeie, acel an va fi unul ghinionist.
- Dacă dormi în noaptea de Anul Nou, se spune că vei dormi și în următorul an.
- Nu matura și nici nu spăla în prima zi din Anul Nou dacă vrei să te bucuri de un an bogat.
Importanța dorințelor pentru Noul An
Anul Nou aduce cu sine un nou început încărcat de speranță, bucurie și entuziasm, în timp ce oamenii renunță la o versiune veche de-a lor, își pun dorințe și se pregătesc pentru un nou început.
Datorită ideei de a-ți lăsa în urma eșecurile și dificultățile trăite în anul anterior, pentru ierarhizarea priorităților, dar și pentru a porni cu forțe noi și proaspete, mulți dintre noi aleg să își pun dorințe în noapte trecerii dintre ani.
Punerea dorințelor de Anul Nou este asemeni unui ritual în care oamenii își antrenează forțele psihice, iar forța proprie de schimbare este mai mare și mai puternică. Astfel, în noaptea de Revelion, focuseaza-te pe dorința de a te autodepăși și pe încrederea de sine și lasă în urmă eșecurile și necazurile!
Sursa: www.stirileprotv.ro