Probabil cea mai mare curiozitate a copiiilor din această lună este când vine Moș Nicolae, dar mai ales Moș Crăciun. Astfel, tradiția spune că Sf. Nicolae este sărbătorit în fiecare an pe 6 decembrie, moment în care acesta vine la copiii care sunt cuminți și le lasă în cizmulițe daruri și dulciuri. La fel ca Moș Crăciun, nici Moș Nicolae nu se arată niciodată, iar copiii cuminți găsesc în ghetuțe cadouri.
La fel ca cei mici, și noi am crescut alături de această tradiție și ne pregăteam în fiecare an ghetuțele în așteptarea lui Moș Nicolae. Totuși, te-ai întrebat vreodată care este proveniența tradiției? Având în vedere că ne aflăm în sezonul sărbătorilor, vrem să aducem mai aproape de tine originile acestei sărbători.
Cine este Moş Nicolae?
Moș Nicoale este doar un apelativ, acesta fiind personificarea Sf. Nicolae. Se spune că în tinerețea sa, acesta a fost dus la școală cu intenția de a studia Sfânta Scriptură, iar după ce a rămas orfan a folosit toată averea rămasă pentru a ridica o biserică și pentru a-i ajuta pe cei nevoiași.
Ajuns la maturitate, Sf. Nicolae a plecat la o mânăstire pentru a se călugări, dar Dumnezeu i-a ghidat calea, în final ajungând să fie episcopul din Myra-Lichi. Pe toată durata vieții sale, acesta a propovăduit învățăturile Sfintei Scripturi cu multă vrednicie, fapt ce l-a făcut să fie îndrăgit de locuitorii orașului. În plus, a avut grijă de fiecare om, tânăr sau bătrân, sărac sau bogat, copil sau văduvă.
Sfântul Nicoale a devenit extrem de popular în toată creștinătatea, desi fiind reprezentat diferit în funcție de țară, trăsătura de a aduce daruri este totuși comună. În tradiția autohtonă, se spune că Moș Nicolae își face apariția pe un cal alb, ceea ce semnifică prima zăpadă care cade la începutul iernii. Astfel, iarna începe odată cu venirea lui Moș Nicoale, iar din acest motiv trebuie neapărat să ningă. Totuși, dacă nu ninge, tradiția ne spune că ar fi întinerit Sfântul Niculai.
Protector şi iubitor al copiiilor
Faptul că Moș Nicolae lasă în fiecare an cadouri în ghetuțe este o tradiție lăsată moștenire încă din timpul vieții sale, datorită mărinimiei de care a dat dovadă. Acesta a făcut multe fapte bune la viața sa, dar una dintre cele mai cunoscute este reprezentată de cazul unor trei fete care nu se puteau mărita din cauza sărăciei.
Legenda ne spune că Sfântul Nicolae a salvat de la prostituție trei surori sărace. Auzind că tatăl lor se pregătea să le împingă spre desfrâu, Sfântul Nicolae a sărit în ajutor lor. În miez de noapte, acesta a ajuns la casa omului sărman și i-a lăsat o punguță cu bani. Următoarea zi, acesta s-a întrebat cine este autorul și binefăcătorul său. Banii au fost folosiți pentru ca fiica cea mare să se mărite, iar povestea s-a repetat și cu celelalte două fete mai mici.
Anonimitatea acestor gesturi i-a inspirat pe oameni să ofere daruri în seara de 5 spre 6 decembrie.
Obiceiuri și tradiții în România
Tradiția românească ne spune că Sfatul Nicolae este ajutătorul văduvelor, orfaniilor, fetelor sărace și nemăritate și al soldatiilor, fiind adesea invocat în timpul luptelor. Așa cum menționam anterior, se spune că acesta își face apariţia pe un cal alb, în timp ce trimite prima zăpadă și păzește Soarele care încearcă să se străcoare pe lângă el spre meleagurile de miazănoapte pentru a lăsa lumea fără căldură și lumină.
Iată care sunt cele mai vechi tradiții și obiceiuri:
- Există obiceiul ca în ziua de Sfântul Nicolae, la sate, fecioarii să se organizeze în cete și să aleagă gazda unde vor merge să repete colindele de Crăciun și Anul Nou;
- Colindele românești cântate în preajma sărbătorilor de iarnă ne vorbesc despre flori dalbe și flori de măr, ceea ce semnifică joarda Sfântului Nicolae trebuia să fie una de măr. Dacă aceasta este pusă în apă și va înflori până la Nașterea Domnului, înseamnă că sfântul a mijlocit pentru iertarea păcatelor celui căruia i-a dat crenguța;
- Având în vedere că de Sfântul Andrei se pune la încolțit grâu, de Sfântul Nicolae se pun crenguțe de pomi fructiferi în apă pentru ca acestea să înflorească, fapt ce semnifică dovada iertării păcatelor;
- Un alt obicei de Sfântul Nicolae ne spune că nu este bine să oferi cadou obiecte ascuțite, obiecte de culoare neagră sau bijuterii.
Există Moș Nicolae și în alte țări?
Ziua Sfântului Nicoale a devenit ziua cadourilor și a activităților caritabile în toată lumea. Astfel, multe țări și-au păstrat propriile obiceiuri și tradiții, fiind în continuare considerată o sărbătoare religioasă în care sunt oferite cadouri copiilor și săracilor.
În Franța, copiii pregătesc în așteptarea lui Moș Nicolae un pahar de vin, iar pentru măgărușul său puțin zahăr și morcovi. În special în estul Franţei, cei mici știu că Moș Nicolae vine călare pe un măgăruș, alături de Pere Fouettard (Moș Nuielușă), care îi mustră pe copiii care nu au fost cuminți.
De asemenea, în Germania, Moș Nicolae este văzut ca un bătrânel care poartă un sac în spate și o nuielușă în mănă. Pe lângă ghetuțe, aceștia pregătesc și o scrisoare în care își trec toate dorințele. Copiii cuminți primesc dulciuri și cadouri, iar cei care nu au fost cuminți primesc nuielușe, cartofi sau cărbuni. Se spune că în unele regiuni din Germania, copiii se costumează în Moș Nicolae și colindă casele vecine pentru a primi dulciuri.
Tradiția din Olanda spune că moșul vine pe mare, tocmai din Spania. Copiii care nu au fost cuminți se tem de însoțitorul său, Zwarte Piet (Petru cel Negru), deoarece se spune că cei care sunt neascultători sunt luați cu el înapoi în Spania.
În Spania, obiceiurile de Moș Nicolae includ și un tânăr „episcop copil”, care are vârsta cuprinsă între 3 și 6 ani, dar și un grup de bărbați numiți „auroros”, care cântă orații. Cel mic poate să fie escortat de colegii de clasă, poate calări un cal, iar împreună cu profesorul sau preotul iau masa la care servesc nuci, prăjiturele și fructe uscate.