Indiferent care este meseria ta, fie lucrezi în domeniul construcțiilor, medicinei sau ești student, dacă ți se întâmplă să iți consumi toate resursele până la finalul lunii, înseamnă că ai nevoie de o atentă planificare financiară și de o gestionare mai atentă a banilor tăi. Bugetul personal este util în momentul în care cheltuiești tot ce câștigi pentru că te va ajuta să reduci din cheltuieli sau chiar să economisești.
În absența unei bune educații financiare, alegerile inteligente legate de proprii bani ar putea să fie o provocare. Problemele legate de bani ne pot complica viața, de aceea este util să învățam cum să îi gestionăm corect, fiind cea mai sigură metodă pentru a avea o viață fară complicații financiare.
Pentru început, trebuie să conștientizezi greșelile făcute cu privire la finanțele personale, cu atât mai mult cu cât unele dintre acestea pot avea repercusiuni cu efect pe termen lung. De asemenea, pe lângă acest pas, un alt factor important pentru o bună gestionare a banilor îl reprezintă instrumentele și metodele concepute pentru a-ți ușura munca din acest punct de vedere. Iți propunem câteva idei care să te ajute cu planificarea veniturilor și a cheltuilelilor. Hai să vedem care este cea mai potrivită stilului tău!
Cum ne gestionăm corect baniil?
Oricine are un venit stabil lunar ar trebuie să dețină o anumită strategie cu ajutorul căreia să își gestioneze mai bine banii, fie fiind moștenită de la părinți, fie învățată în decursul timpului. Desigur, nu toate metodele sunt utile și la fel de eficiente, asta dacă ne raportăm atât la succesul, cât și la eșecul financiar.
O strategie financiară cuprinde mai multe elemente care te vor ajuta să stai pe linia de plutire, dar și să aduni ceva bani în plus. Primul pas pentru o gestionare corectă a banilor îl reprezintă crearea unui buget personal. Cu ajutorul acestuia, vei reuși să iți crești veniturile, să iți micșorezi cheltuielile și să iți administrezi mai bine banii. Iată care sunt pașii pe care îi poți face după ce ți-ai trecut pe foaie bugetul:
- Informează-te bine înainte să faci orice tip de achiziție
Fiecare dintre noi este diferit și automat va avea nevoi și dorințe diferite. Astfel, primul pas spre conștientizarea costurilor este să faci cumpărături inteligente. Trăim într-o lume în care avem acces la orice, oricând. Informează-te despre produsul pe care vrei să îl achiziționezi, mai ales dacă prețul este unul ridicat și vrei să îl folosești pe termen lung. Vezi oferta și de la alți furnizori și compară prețurile între ele, citește eticheta și asigură-te că ai înțeles cum se întreține produsul.
Fii cu ochii după reduceri! O bună practică de marketing pe care o folosesc majoritatea magazinelor pentru a aduce clienții înapoi în magazin o reprezintă aplicarea reducerilor la unele produse, după o anumită perioadă. Acesta este momentul oportun în care poți profita de cele mai bune prețuri. Acordă atenție la calitate și nu la preț! Spre exemplu, degeaba iți achiziționezi o mașină de spălat ieftină dacă trebuie să o repari odată la câțiva ani. Un consumator bine informat poate reduce costurile pentru repararea produselor, de aceea învață să faci cumpărături inteligente, iar bugetul tău va avea doar de câștigat.
- Amână o achiziție până a doua zi
Cea mai bună parte la amânarea unei achiziții este că te poți răzgândi! De cele mai multe ori, avem tendința de a cumpăra din impuls, iar dacă amâni pentru o zi sau două, vei avea timpul necesar să iți dai seama dacă acel produs este util sau nu pentru tine. În final iți vei da seama dacă ai nevoie cu adevărat de bunul respectiv sau este doar o simplă dorință.
- Folosește-te de cardul de credit și monitorizează-ți cheltuielile
S-a demonstrat că prin intermediul cardurilor de credit suntem cel mai tentați să facem achiziții. Astfel, din lipsa monitorizării atente a achizițiilor făcute prin intermediul cardului bancar apar și problemele financiare.
Stabilește-ți o sumă rezonabilă pe care să o cheltuiești folosind cardul de credit și limitează-te la suma respectivă! Nu uita să iți monitorizezi cheltuielile în mod regulat, la fel cum îți monitorizezi și bugetul personal. De asemenea, dacă este aproape de limita impusă sau ai atins-o, nu mai folosi cardul!
- Fă-ți un fond de rezervă
Fondul de rezervă este cel mai bun aliat în momentul în care vei întâmpina probleme. Fondul de rezervă este o sursă utilă care poate să acopere o parte sau toate cheltuielile tale din perioadele când veniturile sunt mai scăzute, în caz de șomaj temporar sau când apare o urgență neprevăzută.
Pierderea locului de muncă, urgențele medicale, reparațiile auto sau ale casei sau costurile neprevăzute de călătorie sunt doar o parte dintre obstacolele pe care le poți întâmpina, dar peste care poți trece dacă ai un fond de rezervă.
Care sunt cele mai frecvente greșeli financiare și cum le evităm?
Experiențele percepute ca fiind erori apărute în gestionarea banilor au ca efect pierderi financiare, costuri suplimentare, penalități, restricții sau privațiuni. Concret, o greșeală apărută în gestionarea banilor poate duce la instabilitate financiară, pierderea unor sume de bani și implicit un nivel de trai afectat. Indiferent care ar fi cauza, nu uita că erorile apărute în gestionarea banilor pot fi prevenite.
Iată care sunt cele mai frecvente greșeli financiare pe care le fac oamenii:
- Împrumuturi pentru a achita împrumuturi
- Acceptarea unor costuri prea mari la întreținere
- Achiziția de bunuri care nu sunt necesare
- Economii dezorganizate
- Lipsa unui inventar clar al banilor
- Economisesc înainte de a-și plăti datoriile
Pentru o stabilitate financiară cât mai eficientă, află avantajele și evită toate riscurile documentându-te indiferent de situație. Pentru a evita greșelile financiare care pot duce la instabilitate financiară, economisește din bani pentru o mașină nouă sau pentru o plată anticipată a creditului și rezistă tentației de a cumpăra bunuri care nu iți folosesc. De asemenea, dacă primești bonusuri, pune-le deoparte.
Gestionarea finanțelor este foarte importantă pentru cei care își doresc o evidență strictă a cheltuielilor în raport cu veniturile cu scopul de a lua cele mai bune decizii privind aspectul financiar.