Decembrie este cunoscută drept luna cadourilor, fiind și luna cu cele mai mari cheltuieli din an. În timp ce o parte din noi au trecut de prima tură de cadouri alocată celebrării Sfântului Andrei și de Moș Nicolae, majoritatea acum se pregătesc de următoarea rundă de cumpărături dedicată zilei de Crăciun.
Sărbătorile din acest an ne pot influența să fim mai chibzuiți cu banii pe care alegem să îi cheltuim și să ne minimizăm și să ne prioritizam mai bine propriile cheltuilei, având în vedere situația actuală. Am pregătit pentru tine câteva sfaturi și idei despre cum poți să economisești și să îți stabilești în mod rațional și eficient bugetul pentru cadouri.
De ce bugetul este important în perioada sărbătorilor de iarnă?
Ne aflăm oficial în luna decembrie, ceea ce înseamnă că nu mai ai mult timp la dispoziție pentru a te organiza în așa fel încât să termini la timp cumpărăturile pentru persoanele dragi. Chiar dacă nu ai început din luna noiembrie și nu ai profitat de cele mai mari reduceri din an, încă mai ai timp să găsești produsele preferate.
A avea un buget alocat cadourilor separat de cel general este o decizie financiară inteligentă care te va ajuta să rămâi cu bani chiar și după sărbători. Suma aleasă nu trebuie să te afecteze pe termen lung, dar să fie și suficientă pentru a îndeplini lista cu dorințe pentru cei dragi.
Potrivit unui studiu realizat de Revolut și Dynata, europenii întâmpină sărbătorile din acest an cu mai mult prgmatism, în contextul în care inflația a crescut pe parcursul întregului an, iar specialiștii anunță că vă mai crește și în următoarea perioadă. Astfel, pe plan local, aproximativ 70% dintre corespondenți sunt de părere că se vor încadra în bugetul estimat, iar doar un procent de 20% dintre corespondenți au pus bani deoparte special pentru cadourile din această perioadă. Puterea de cumpărare reprezintă noua îngrijorare a oamenilor, iar în acest Crăciun contează mai mult prezența celor dragi decât despre a fi darnic.
Cum să economisești în luna cadourilor?
Pe lângă planul de economisire pe care oricine ar trebui să îl aibă pregătit pe tot parcursul anului și nu doar în această perioadă, câteva idei în plus nu strică niciodată. Echipa Ferratum îți pune la dispoziție următoarele sfaturi pe care le poți folosi pentru a-ți echilibra cheltuielile din luna cadourilor.
- Cadourile
Astfel, pe lângă scumpirile aduse de inflație, este deja cunoscut faptul că luna decembrie vine cu anumite scumpiri datorate cererilor mari pentru anumite produse. Dacă vei lăsa totul pentrul ultimul moment, este mai mult decât posibil să te trezești cu „surprize” legate de prețuri. Bugetul și lista cu persoanele dragi cărora dorești să le oferi cadouri vor fi aliații tăi în această perioadă. Îți recomandăm să te gândești la nevoile fiecăruia pentru a cumpăra cadouri utile și care vor fi folosite.
- Distracţia
Perioada din această lună reprezintă un motiv continuu de a cheltui bani. Astfel, seara de Crăciun sau distracția din noaptea trecerii dintre ani poate să ajungă uneori mai scumpă decât un întreg concendiu. La fel ca și în cazul bugetului, planificarea te poate ajuta cu reducerea bugetului în mod semnificativ. Alege-ți din timp locația sau ținuta pe care o vei purta și nu vei scăpa doar de o cheltuială în plus, ci și de stres în plus.
- Nu cumpăra mâncare în exces
Masa de Crăciun și de Anul Nou sunt principalele categorii de cheltuieli care pot afecta și bugetul. Nu cumpără în exces mâncare pe care ulterior o vei arunca. O listă cu ingredientele și felurile pe care vrei să le pregătești este necesară. Nu uita că risipa alimentară înseamnă și risipă financiară.
Echilibrul financiar după o perioadă lungă de cheltuieli
Dacă la sfârșitul anului tragi linie și observi că ai cheltuit mai mult decât ai planificat, nu îți face griji! Există câteva soluții care te vor ajuta să iți stabilizezi din nou economiile și să iți gestionezi mai bine bugetul.
- Stabilește obiective realiste – Obiectivele realiste trebuie să corespundă cu realitatea ta financiară. Prioritizeaza următoarele cheltuieli pe care le ai prin împărțirea lor în 3 categorii (cheltuieli critice, nevoi și dorințe). În acest mod vei putea să identifici acele cheltuieli care nu suportă amânare, iar treptat vei recapătă încredere în abilităţile personale de gestionare a finanțelor.
- Ține evidența cheltuielilor – Ideal ar fi ca această deprindere să fie respectată pe tot parcursul anului viitor. Îți poți analiza comportamentele de consum și obiceiurile financiare în mod obiectiv și realist pentru a observa care sunt obiceurile nesănătoase și dacă ai suficiente resurse pentru o administrare mai bună a bugetului personal.
Poți alege să utilizezi aplicații sau instrumente de monitorizare a modului în care îți cheltuiești banii. Totuși, dacă preferi metodele clasice, îți poți nota cheltuielile într-o agendă și vei putea evalua în mod constant cheltuielile zilnice. Prin intermediul acestui obicei, vei putea realiza o diferențiere între nevoile reale și dorințele tale. O viziune de ansamblu asupra acestor aspecte te va ajuta să îți maximizezi economiile.
- Responsabilitatea este cheie pentru stabilizarea economiilor – Motivația și autodisciplina sunt cele mai importante elemente cheie pentru perioada de refacere a bugetului, dar și al economiilor. Prioritizeaza-ți necesitățile în fața dorințelor și vei remarca că doar o atitudine obiectivă te va ajuta să îți îndeplinești în totalitate obiectivele financiare propuse. Apelează la un prieten care îți va atrage atenția atunci când faci cheltuieli inutile, care te va încuraja, te va motiva și va sărbători cu tine micile victorii pe care le vei realiza.
Fii cumpătat în această perioadă, nu exagera când nu este cazul și fii pregătit din punct de vedere financiar pentru orice cheltuială neprevăzută. Perioada sărbătorilor de iarnă este dedicată timpului petrecut alături de cei dragi și bucuria de a-i revedea pe toți împreună.
Sursă: www.bursa.ro