Datoriile, indiferent de forma pe care o au, reprezintă un impas în viața unei persoane, care implică griji, temeri și probleme. Fie că vorbim despre o sumă împrumutată de la un prieten sau un credit la bancă, stresul crește și s-ar putea să ni se pară că ne aflăm într-un impas al vieții. Ajungem să depindem de alte persoane, ceea ce duce la o situație care trebuie să fie remediată urgent.
Într-adevăr, este foarte ușor să te alegi cu datorii. Micile plăceri ale vieții, excursiile, vacanțele și multe alte nevoi contribuie semnificativ la distrugerea echilibrului financiar. De asemenea, achizițiile mari precum o mașină sau o casă, sunt „periculoase”, deoarece există riscul de a te împrumuta pentru o sumă mare de bani pe care nu o poți returna înapoi. Dacă nu acționezi cu grijă și nu observi imaginea în ansamblu, poți avea parte de o experiență neplăcută și îngrijorătoare.
Chiar dacă există perioade în care datoriile sunt inevitabile, există metode prin care poți să le achiți fară a exista alte riscuri suplimentare. Iată câteva sfaturi care iți vor aduce beneficii incontestabile pe viitor!
Evaluează-ți situația financiară actuală
Cel mai simplu și eficient mod de a face acest lucru este să iți aloci câteva ore în care treci pe un caiet toate datoriile pe care le ai, începând cu cea mai mare până la cea mai mică. Cel mai bine este să fi cât poți tu de sincer, detaliat și onest.
De preferat este să nu incluzi cheltuielile fixe sau facturile lunare pe care le ai, ci doar împrumuturile, respectiv ratele, creditele, banii luați de la rude sau prieteni, overdraft-ul sau oricare altă datorie pe care o ai. Drumul spre libertatea ta financiară nu va fi ușor, mai ales că cel mai greu pas este să recunoști că ai o problemă. De aceea este bine să pui pe hârtie toate sumele pe care le datorezi şi termenele limită pe care le ai.
Identifică toate sursele de venit
Această etapă urmează imediat după ce ai ajuns la un total cu privire la datorii. Dacă mai există o persoană cu care te sfătuiești când vine vorba de a lua decizii financiare, indicat este să faceți acest lucru împreună.
Astfel, dacă ai mai multe surse de venit, asigură-te că le-ai luat pe toate în calcul. Acestea pot fi chirii, dividente sau alte venituri din vânzări sau diverse activități. Dacă ai bani puși deoparte, nu-i lua în considerare! Aceștia reprezintă siguranța ta din punct de vedere financiar în caz de urgențe sau pentru diverse situații.
Limitează-ți cumpărăturile
În momentul în care ai ajuns în această situație, înseamnă că ai obiceiul de a cheltui mult mai mult decât câștigi. Astfel, pentru a evita să mai procedezi în acest mod, încearcă să ai o evidență asupra cheltuielilor. S-ar putea să rămâi surprins și să observi pe ce ți se duc banii.
După ce ai conștientizat că poți salva sume avantajoase prin eliminarea sau evitarea unor produse, iți mai rămâne doar să pui în aplicare această strategie! O altă metodă de a rămâne cu mai mulți bani în buzunar chiar și după achitarea datoriilor este să profiți de reducerile din magazin. Vei observa că pe termen lung se vor simți acestea schimbări din punct de vedere financiar.
Dacă tot suntem la capitolul cumpărături, o sugestie pe care o avem pentru tine este să iți faci un meniu săptămânal cu ce vrei să gătești. Totul va pleca de la lista de cumpărături pe care o vei face, iar în acest mod nu doar că ești mult mai organizat, dar nu vei mai risipi nici mâncare. Se spune că economisitul are legătură directă cu evitarea risipei. Compară prețurile produselor din diferite magazine și alege-le pe cele mai bune în funcție de preț.
Stabilește o sumă pentru plata lunară a datoriilor
Prin stabilirea unei sume standard pentru plata lunară a datoriilor vei reuși să pui bani deoparte cu un scop precis și care nu se vor mai duce pe altele. Calculează-ți venitul lunar și totalul datoriilor pentru a-ți fi mai ușor să ai o evidență a banilor.
Dacă suma este una mică, iți va fi mai ușor să o achiți integral într-o singură tranșă. Totul constă în schimbarea modului de gândire. Astfel, dacă te focusezi și iți canalizezi toate resursele în fiecare lună pentru achitarea celei mai mici datorii, vei deprinde un comportament care te va ajuta să ai parte de un cadru mental extraordinar și care te va ajuta să rămâi fară datorii.
Chiar dacă vei face sacrificii, nu uita că sunt doar temporare!
Pune-ți în valoare abilitățile și pasiunile
În momentul în care ajungi să ai datorii, automat înseamnă că vei avea nevoie de mai mulți bani pentru a le achita. Poți apela la alte moduri prin care să iți poți asigura mai multe surse de venit, bineînțeles, în plus față de venitul de la locul de muncă pe care îl ai.
Astfel, o variantă este să iți transformi pasiunea într-o sursă de venit. Caută metode prin care poți să căștigi bani de pe urma acesteia și asigură-ți viitorul făcând ceva ce iți place. Spre exemplu, dacă iți place să scrii, poți încerca să iți monetizezi această abilitate și să obții bani prin scrierea unui E-Book. În plus, există multe alte metode eficiente prin care poți căștiga bani online. Cele mai cunoscute și cu rezultate optime sunt marketingul afiliat, deschiderea unui canal de YouTube sau scrierea pe blog.
Desigur, pentru că intră în discuție şi variabila timp, varianta care iți oferă siguranța cea mai mare este obținerea unui loc de muncă mai bine plătit. De asemenea, un loc de muncă cu jumătate de normă este o altă opțiune sigură care iți va aduce niște bani în plus.
Fară o evaluarea financiară făcută periodic și o evidență a veniturilor și a cheltuielilor, nu vei reuși să scapi de datorii. Bugetul personal este singurul care iți oferă o imagine de ansamblu cu privire la nevoile pe care le ai, în așa fel încât să existe un echilibru între venituri, cheltuieli și datorii.