Educația financiară pentru copii. Ce îi învățam pe cei mici despre bani?
Educația financiară reprezintă un subiect important atât pentru adulți, cât și pentru copii. Din nefericire, la școală nu există o materie specifică care să îi învețe pe cei mici cum funcționează lumea banilor, astfel că acest aspect le revine părinților. Nu degeaba se spune că educația financiară începe acasă! Cel mai probabil, importanța educației financiare de la o vârstă mică o realizează fiecare părinte în momentul în care se confruntă cu insistenul „vreau” al copilului.
Este firesc ca până la o anumită vârstă cel mic să nu știe de unde provin banii din portofelul părinților. Tocmai de aceea, părinților le revine datoria de a le explica noțiunile cu privire la modul prin care banii se obțin. Totuși, pe măsură ce cresc, copiii pot învață să își câștige proprii bani și nu fară a face ceva pentru ei, ci mici lucruri adecvate vârstei. Spre exemplu, spălatul farfuriei din care au mâncat, udatul florilor sau ștersul prafului sunt sarcini prin care un copil poate învăța cum să câștige bani prin muncă.
Învață-l pe cel mic cum să își câștige proprii bani
Un prim pas este ca cei mici să învețe că banii se căștigă prin muncă. Cum menționam anterior, aceștia pot fi implicați în mici activități ce țin de gospodărie, fiind recompensați cu o sumă de bani suficient de mare pentru a-i motiva. Pentru început și în funcție de efortul depus, putem să ne raportam la sume de 5-10 lei pentru fiecare sarcină efectuată.
Treptat, aceștia pot învăța conceptul de salariu tot cu ajutorul tău. Dacă cel mic se pricepe mai bine să facă o anumită activitate, acesta se poate ocupa periodic de îndeplinirea ei în schimbul unei sume lunare.
De asemenea, antreprenoriatul se poate învăța tot prin efectuarea unei activități care duce la obținerea unor obiecte, care ulterior pot fi vândute în cadrul unor târguri sau spectacole organizate la grădiniță sau școală.
Dacă aplici această strategie, copilul va învăța că banii se obțin muncind și sunt limitați, se va responsabiliza și va obține încredere și respect de sine.
Îndrumă-ți copilul ce să facă cu banii după ce i-a câștigat
Un alt aspect ce face parte din educația financiară aplicată copiiilor îl reprezintă gestionarea banilor obținuți. Pentru că totul se poate face prin joacă, îi poți face o pușculiță în care să își strângă banii. În acest mod, cel mic va învăța cum să economisească. Îl încurajezi să nu îi cheltuiască pe orice plăcere și să le reamintești de un obiect pe care și-l dorea, cum ar fi o bicicletă nouă sau un nou calculator. Astfel, cel mic va învăța ce înseamnă atingerea obiectivelor, răbdarea și amânarea recompensei.
De asemenea, învăță-l să cheltuie cu măsură și ce înseamnă cheltuielile pe termen scurt sau pentru micile plăceri, cum ar fi o ciocolată, un bilet la film sau o carte. Cu ajutor din partea părinților, acesta își vă asuma decizia de achiziționare și va învăța cum să evalueze sau să compare un produs. În final vei observa că se va raporta diferit față de banii câștigați pe cont propriu, comparativ cu banii de la părinți.
Nu în ultimul rând, învață-l să dăruiască. Este important să învețe de la o vârstă fragedă ce reprezintă caritatea și să facă fapte bune. Această lecție îi poate fi predată prin a-l învăța să doneze din puținul pe care îl are. Astfel, îl veți învăța ce înseamnă generiozitatea, empatia, altruismul, compasiunea și recunoștința pentru tot ceea ce are.
Explică-i celui mic deciziile financiare simple
Prin explicarea deciziilor financiare simple îi învățăm să aprecieze și să valorifice. A refuza un copil poate să reprezinte un aspect dificil pentru părinte, în special din două motive. Pe de o parte, dorești să fie fericit și iți este drag de acesta, iar pe de o altă parte, cel mic nu are capacitatea de a conștientiza anumite decizii, iar în final marchează refuzul tău cu plânsete și urlete.
Astfel, dacă sunteți împreună la cumpărături și decideți să achiziționați un anumit produs de la un producător anume pentru că e mai ieftin și are aceleași proprietăți ca un produs de la un alt producător cu un preț mai mare, le veți explica alegerea respectivă. Totodată, îl puteți lăsa pe cel mic să achiziționeze și el pe cont propriu unele cumpărături. În acest mod va înțelege puterea și valoarea fiecărei bacnote câștigate pe cont propriu.
Nu ești un părinte rău dacă iți refuzi copilul! Știm că fiecare părinte își dorește doar ce e cel mai bun pentru propriul copil, însă excesul dăunează, iar atunci când un copil primește tot ce își dorește, nu mai știe ce înseamnă aprecierea. Iar lipsa de apreciere duce la lipsa de a conștientiza valoarea lucrului primit. Educația financiară intervine în momentul în care iți refuzi copilul. În loc să spui nu, vino cu argumente când nu vrea să accepte situația, iar în schimb, îi poți oferi o altă alternativă realistă.
Cum le stimulăm creativitatea celor mici?
Creativitatea este un proces necesar în orice etapă a vieții, iar stimularea acestui proces la copii poate să fie făcută fie prin exerciții de gândire, fie prin lansarea unei întrebări. Din punct de vedere al educației financiare, stimularea creativității celui mic are rolul de a-i deschide mintea. Poți încerca prin a evita să îi spui că nu avem bani și să îl înveți cum să facă bani. Un bun exemplu în acest caz este situația în care își dorește o bicicletă sau o jucărie pe care nu și-o permite cu banii din pușculiță. Poți găsi împreună cu acesta variante prin care poate să obțină diferența de care are nevoie.
Exemplul personal este, totuși, cel mai important aspect în procesul de educare al copilului. Copiii învață din ceea ce remarcă în jurul lor, astfel că trebuie să le arați că și tu ești atent la modul în care alegi să cheltuiești banii pentru ca și el la rândul lui să aibă un comportament financiar responsabil.