Criza financiară poate apărea atât la nivel personal, cât și la nivel mondial, iar aspectele precum cât o să ţină sau cum o să fie nu pot fi estimate atât de ușor. Dacă vorbim despre o criză financiară la nivel mondial, aceasta se va manifesta prin închiderea totală a activității din diferite zone economice, dar și prin reducerea drastică a activității. Aceste acțiuni au la rândul lor efecte care se manifestă prin pierderea temporară sau de tot a locurilor de muncă, salarii reduse, program redus și bani mult mai puțini.
Nevoia de a achiziționa o locuință, pierderea locului de muncă sau apariția unor probleme de sănătate sunt doar câteva dintre exemplele prin care se poate manifesta o criză financiară personală. Lipsa banilor este principala cauză pentru care se ajunge la o criză financiară şi aduce cu sine mult stres și este, în același timp, o piedică din ieșirea din asemenea impasuri.
Stresul și grijile nu ne vor ajuta să găsim soluții, ba din contră, ne vor limita opțiunile. În astfel de situații trebuie să rămânem optimiști și să găsim rezolvări. Dacă te regăsești și tu într-una dintre situațiile menționate anterior, este posibil să treci printr-o criză financiară. Află din cele ce urmează ce este o criză financiară și cum îi poți face faţă în cel mai bun mod!
Cum iți dai seama că te afli într-o criză financiară?
Oricine se poate lovi, la un moment dat, de o criză financiară. Efectele sale sunt clare și generează stres şi frustrări care provoacă, adesea, supraîndatorare. În astfel de situații, dacă nu ai niciun plan de rezervă, va fi foarte ușor să iți pierzi orice urmă de venit și să intri în colaps. De aceea, economiile sau orientarea spre a găsi noi surse de venit reprezintă soluții necesare și utile.
Chiar dacă există o presiune suficient de mare la nivel personal, dar și familial, cel mai important este să iți păstrezi calmul și să cauți soluții. De asemenea, dacă ești un om disciplinat în ceea ce privește aspectul financiar și gestionarea bugetului, este posibil ca la final să ieși din criză chiar cu mai mulți bani decât ai avut înainte. Pentru a te bucura de o notă optimistă, iți oferim câteva sfaturi utile într-o astfel de situație.
Cum se gestionează o criză financiară?
Cel mai eficient mod de a trece peste o criză financiară este să te pregătești din timp pentru venirea ei! Există anumite modalități prin care poți face acest lucru, respectiv prin care poți preîntâmpina o asemenea situație.
1. Investește în valoarea personală
Angajații sunt recompensați într-o firmă în funcție de valoarea pe care o aduc. Când cineva devine important în cadrul unei companii, acesta va fi plătit mai bine, iar angajatorul nu va dori să îl piardă. Investește în tine, recunoaște-ți valoarea și fă-i și pe ceilalți să o facă! Dacă simți că firma la care lucrezi în prezent nu iți poate oferi mai mult și nu ai posibilitatea de a crește, propune-ți să ajungi într-o firmă care iți poate oferi tot ce iți dorești.
Că să ai maxim de profit pe termen lung, cea mai bună investiție pe care o poți face este să iți crești valoarea personală!
2. Maximizează-ți economiile în lichidități
Depozitele bancare sau conturile de economii, dar și alte conturi în numerar vor fi de mare folos în momentul unei crize financiare. Astfel de instrumente iți vor oferi siguranță, iar un aspect important pe care trebuie să îl cunoști îl reprezintă faptul că valoarea conturilor în numerar nu este influențată de modul în care evoluează piața.
În acest mod, vei putea să iți acoperi plățile pe care le ai de făcut pe parcursul a câteva luni de criză. Totodată, iți vei putea retrage suma de bani deținută, fară să ai parte de vreo pierdere financiară. Ai grijă totuși în cazul în care trebuie să plătești credite ipotecare, chirii sau taxe școlare, trebuie să iți iei o marjă mai mare de securitate.
3. Dezvoltă-ți abilități care iți pot aduce un venit în plus
Chiar dacă ai un loc de muncă prin care iți asiguri un venit lunar, niciodată nu trebuie să te limitezi, ci dimpotrivă, să te gândești cum te poți dezvolta mai mult. În timp iți vei da seama ce iți place să faci mai mult, la ce te pricepi mai bine decât alții, la ce ești mai rapid, productiv și eficient. De asemenea, ceilalți pot vedea în tine aptitudini pe care tu le treci cu vederea, așa că întreabă-i și vezi ce iți poate fi de folos.
De exemplu, dacă ai acumulat destul de multă experiență într-un domeniu, devino trainer și ajută și alte persoane să înțeleagă specialitatea respectivă. Se spune că fiecare este capabil de a excela în ceva, de aceea crede în tine și observă ce te atrage cel mai mult.
4. Ieși din zona de confort și cunoaște cât mai mulți oameni
Oricine ar trebui să aibă cât mai multe cunoștinte și relații, mai ales pentru că în situații neprevăzute este important să ai la cine să apelezi. Cu cât cunoști mai mulți oameni, cu atât e mai bine și ai parte de mai mult ajutor la nevoie. În acest mod vei descoperi că și tu poți fi de ajutor, că ai aptitudini și resurse și că într-o societate oamenii se ajută între ei.
5. Minimizează-ți cheltuielile lunare
Poate cea mai importantă metodă de a depăși o criză financiară este să iți minimizezi cheltuielile și facturile lunare. Poți face acest lucru printr-o serie de măsuri pe care dacă le vei lua din timp, vei putea să reduci semnificativ din plăți. Spre exemplu, este cazul abonamentelor lunare de telefonie mobilă la care poți renunța la un abonament de 10 euro în favoarea unuia de doar 5 euro.
De asemenea, renunță la obiceiurile care nu aduc niciun plus de valoare și doar cresc costurile facturilor la utilități. Stinge televizorul și închide luminile atunci când acestea nu sunt utile.
Există momente în care chiar dacă resimți lipsa de finanțe, mai ai până la o criză de natură financiară. Așa că dacă în această perioadă ai parte de mai multe cheltuieli decât ți-ai propus, poți ieși din această situație apelând la un credit rapid care să iți vină în ajutor!