Studiile arată că persoanele care au o relație de lungă durată, fericită și funcțională trăiesc mai mult și au o viață mai sănătoasă decât celibatarii. Totuși, buna înțelegerea dintre parteneri reprezintă un aspect important, întrucât o relație disfuncţională va avea un efect negativ asupra ambilor parteneri. Putem afirma că într-o relație contează cel mai mult calitatea acesteia și modul în care partenerii aleg să își gestioneze problemele.
Problemele pe care aceștia le pot întâmpina sunt diverse și pot apărea sub diferite aspecte, iar lipsa unei gestionări eficiente, comunicarea și asumarea responsabilităților pot duce la consecințe nefericite. Cu toate acestea, problemele financiare sunt cele mai frecvente situații în care viața de cuplu este afectată.
Este normal ca nevoile și dorințele partenerilor să fie diferite, tocmai din acest motiv banii sunt importanți într-o relație, iar decizile financiare iresponsabile pot afecta viața de cuplu. Dacă există comunicare și deschidere din ambele părți, orice problemă se poate rezolva. Mai jos am pregătit o listă cu mai multe soluții pentru cuplurile care doresc să evite conflictele financiare și vor să învețe cum să își gestioneze banii în cuplu.
1. Realizaţi un buget comun
A avea un buget atât personal, cât și comun reprezintă o metodă eficientă prin care se pot monitoriza sursele de venit, dar și cheltuielile. Acesta are scopul de a vă scapă de datorii și de a vă crește sursele de venit. Într-un cuplu, gestionarea unui buget mai poate reprezenta și faptul că fiecare achiziție importantă să fie făcută de comun acord.
Bugetul este conceput cu scopul de a vă ajuta să fiți mai structurați și realiști, dar și de a vă ajuta să anticipați viitoarele cheltuieli. Astfel, dacă veți întâmpina diferențe cu privire la modul în care doriți să cheltuiți banii, o soluție este să realizați o prioritizare a cheltuielilor și să le efectuați doar pe acestea.
2. Programaţi discuţii periodice despre buget
Nu mai este un secret faptul că prin intermediul comunicării se vor reduce aproximativ jumătate din probleme. De aceea, deprindere unui obicei de a discuta periodic despre bugetul familiei vă poate ajuta enorm și este foarte simplu de făcut.
Veți avea nevoie doar de o agendă în care să notați ajustările necesare ale bugetului, viitoarele cheltuieli, investițiile pe care doriți să le faceți sau costurile care vă așteaptă. Spre exemplu, un cost major îl reprezintă renovarea apartamentului sau planurile unei vacanțe.
În acest mod veți reuși amândoi să aveți o viziune comună și să vă familiarizați cu plăți comune. De asemenea, eventualele conflicte financiare pot fi prevenite prin comunicare, responsabilitate și prin stabilirea unor obiective comune.
3. Cunoaşteţi-vă obiceiurile financiare şi micile plăceri
Fiecare dintre noi ne cunoaștem slăbiciunile, fapt pentru care este normal ca și partenrul de viață să fie conștient de acestea. Fie că ești tentat să achiziționezi pe baza impulsului de cumpărare, omiți să iți prioritizezi cheltuielile, te supraîndatorezi sau cumperi necontrolat, este foarte important să conștientizezi și să discuți liber cu partenerul pentru a se găsi cea mai bună soluție care va duce la un echilibru.
Pe de o altă parte, pasiunile fiecăruia trebuie încurajate, iar dacă un partener își dorește să achiziționeze ceva care îi face plăcere, nu trebuie ca celălalt partener să îi interzică acest lucru. Pentru a se ajunge la echilibrul pe care îl menționam anterior, cel mai eficient este să stabiliți împreună o sumă pentru fiecare dintre voi, aceasta fiind alocată pentru îndeplinirea propriilor dorințe și plăceri.
4. Stabiliţi care sunt plaţile de care se va ocupa fiecare
Pentru o bună funcționare a cuplului, o metodă eficientă este să împărțiți cheltuielile lunare din familie în raport cu veniturile. Este o realitate faptul că există situații în care unul dintre parteneri va căștiga mai mult decât celălalt, iar realist vorbind, acest lucru înseamnă că își va permite să acopere o parte mai mare din cheltuieli.
Chiar dacă nu aveți un cont bancar la comun și aveți conturi bancare separate, este important să discutați și să stabiliți cine va plăti întreținerea, facturile la electricitate sau facturile la telefon. Prin urmare, determinarea exactă a atribuțiilor fiecăruia vă va ajuta să vă responsabilizați financiar, iar în acest mod nu vor mai apărea discuții inutile și supărătoare.
5. În caz de necesitate, puteţi apela și la un ajutor financiar
În general, dacă veți avea nevoie de un ajutor financiar, familia și prietenii sunt primii la care veți apela. Totuși, dacă aceștia nu dispun de suma de care aveți nevoie, puteți apela oricând la un credit rapid. De cele mai multe ori, situațiile neprevăzute necesită bani, iar involuntar se va instala o stare de nervozitate și grijă cu privire la rezolvarea urgenței financiare întâmpinate.
Puteți scapă de aceste stări supărătoare și să vă bucurați de un confort știind că puteți apela la un credit rapid 100% online. Nu este nevoie să vă deplasați la ghișeu, totul se vă desfășura online, iar banii îi veți primi în cont în doar câteva ore de la solicitare.
Pentru a solicita un credit bancar de la Ferratum, va trebui să vă alegeţi suma dorită, perioada creditului, să completaţi datele din formular şi să aşteptaţi decizia, pe care o veţi primi în doar câteva minute. Există câteva criterii de eligibilitate, iar doritorii le pot consulta pe site-ul nostru.
Când problemele financiare dictează, atitudinea salvează!
Potrivit unor studii, gestionarea banilor la comun într-un cuplu reprezintă un pas major pentru consolidarea relației. Putem considera că a vă împarți banii cu partenerul este un simbol al încrederii, fiind un principiu esențial pentru finanțele de cuplu. Totuși, resursele separate pot fi cauze pentru diverse probleme mult mai profunde, acestea fiind adesea un semnal pentru lipsa de încredere. Spre exemplu, unul dintre parteneri nu este de acord cu banii la comun din frica ca celălalt să îi cheltuie sau să nu fie cheltuiți după bunul plac. Lipsa de comunicare sau lipsa maturității reprezintă alte cauze care pot duce la fisuri majore într-o relație.
A învăța să vă gestionați banii în cuplu nu necesită mult timp și nici prea mult efort, mai ales când cei doi parteneri aleg să lucreze împreună la identificarea problemelor și implicit a soluțiilor pentru administrarea banilor. În acest fel, șansele de a vă bucura împreună de un succes financiar cresc remarcabil.