Banii de buzunar este una dintre primele modalitati prin care copilul tau isi dezvolta relatia cu banii, invata bazele administrarii banilor, si isi dezvolta aprecierea fata de valoarea lor.
Cati bani de buzunar ar trebui sa le oferi, cand? si de ce? sunt intrebari importante la care tu, ca parinte, trebuie sa gasesti raspunsul potrivit. Mai jos, te ajutam sa gasesti raspuns la aceste intrebari.
1. Cand?
Nu exista o regula in ceea ce priveste timpul cand vei oferi primii bani de buzunar copilului tau. Adevarata valoare a banilor de buzunar nu este doar financiara, ci mai degraba are rolul de a-l invata pe copilul tau sa aprecieze banii, sa invete de ce si cum ar trebui sa se comporte pentru a primi bani de buzunar.
Cand decizi ca este momentul potrivit sa ii dai copilului tau bani de buzunar, se va termina perioada in care copilul tau iti va cere anumite lucruri si isi va dezvolta independenta, folosind banii de buzunar.
Nu esti sigur de momentul in care ar trebui sa ii oferi copilului tau bani de buzunar? Iti sugeram sa ii explici ce sunt banii de buzunar, si apoi sa il intrebi daca se simte pregatit sa primeasca banii de buzunar si responsabilitatea gestionarii lor.
2. Pentru ce?
Scopul pentru care ii oferi copilului bani de buzunar ar trebui sa fie de a-ti invata copilul bazele responsabilitatii si independentei, dar nu sa trimiti un mesaj negativ de tipul: Iti dau 50 de lei, cumpara-ti ce vrei, dar nu o deranja pe mama ta.
Banii de buzunar il vor invata pe copilul tau cum se castiga banii, cum ar fi in schimbul unor mici treburi casnice.
3. Cat de multi?
Aceasta parte poate fi delicata pentru parinti. Cea mai buna abordare este sa incepi cu sume mici si sa le maresti pe parcurs, in timp ce copilul tau creste.
Initial, banii ar trebui sa fie suficienti pentru a-i permite copilului tau sa isi cumpere bomboane sau ceva dulce, iar in timp ce acesta creste, valoarea lor poate sa creasca pentru a-si cumpara carti, jocuri pe calculator sau haine.
Sa primeasca bani de buzunar il va invata pe copilul tau importanta economisirii pentru un lucru pe care si-l doreste cu adevarat.
4. Cat de des?
Frecventa cu care ii oferi copilului tau bani de buzunar depinde de varsta lui si de lucrurile pe care isi va cheltui banii. Din nou, este o idee buna sa incepi cu sume mici, pe care sa le oferi regulat.
5. Pentru ce?
Multi parinti se intreaba daca banii de buzunar si valoarea lor ar trebui sa aiba la baza un sistem de tipul recompensa vs pedeapsa, de exemplu: pentru notele de la scoala, pentru treburile casnice, pentru un comportament bun sau rau etc.
Noi nu sugeram folosirea unui astfel de sistem pentru banii de buzunar, dar sa ii oferi atunci cand copilul tau se ocupa de treburile casnice, de exemplu, este de cele mai multe ori o abordare buna, invatandu-l pe copilul tau cat de important este sa te ajute si ce inseamna sa muncesti si sa primesti un salariu in urma muncii depuse.