De ce este important să fim responsabili cu banii și planeta noastră?
.jpg&w=3840&q=75)
Traversăm o perioadă în care contextul socio-cultural actual poate ridica anumite semne de întrebare în rândul populației cu privire la stabilitatea noastră economică și modul în care tot ceea ce se întâmplă în jururl nostru ne impacteaza viețile de zi cu zi. În astfel de situații, o simplă pauza și un exercițiu de respirație te vor ajuta să analizezi mult mai bine pașii pe care urmează să îi faci, pentru a nu exista decizii pripite din punct de vedere financiar, pe care ulterior să le regreți.
Modul nostru de a gândi astăzi se va face remarcat prin rezultatele de mâine. Astfel, poți alege să te comporți responsabil atât cu ceea ce produci tu, cât și cu ceea ce produce planeta. Dacă alegi să acționezi diferit față de cum o făceai până acum, nu doar că vei face un loc mai bun pentru tine, ci și pentru generațiile viitoare care se vor putea bucura în continuare de resursele generate de planetă.
3 obiceiuri care vor genera un consum responsabil
Dacă și tu te-ai lovit frecvent de termeni precum sustenabilitate, economisirea resurselor, consum responsabil sau diminuarea poluării, mai presus de a cunoaște acești termeni este să îi înțelegi în totalitate. Este important să te informezi și să înțelegi pentru ca apoi să poți pune în practică tot ce ai învățat. Pentru început, poți avea o bază plecând de la următoarele 3 comportamente pe care ți le punem la dispoziție pentru un consum responsabil, bazat pe economisire și menținerea bunăstării mediului înconjurător. În plus, acestea sunt prietenoase și cu bugetul tău personal.
- Renunță la risipă – A renunța la risipă înseamnă a te focusa pe simplitate și pe evitarea achiziționării unor produse inutile, care oricum nu sunt indispensabile. Nu ai nevoie de cât mai multe haine, genți, gadget-uri, bijuterii sau obiecte de mobiler care devin inutile și de pe urma cărora puteai beneficia de o sumă considerabilă de bani. În plus, ne vom da seama de anumite aspecte, doar dacă vom acorda atenție cu adevărat mediului.
Având în vedere că discutăm despre modul în care putem să protejăm mediul înconjurător și în același timp banii pe care câștigăm, acțiuni ce pot avea un impact mic, dar important sunt următoarele:
• Scoate din priză dispozitivele electronice când ești plecat de acasă pentru a reduce risipa de energie electrică (acestea consumă curent chiar și când sunt oprite sau în modul de repaus);
• Optează pentru un sistem cu un debit scăzut, pentru a reduce risipa de apă, dar și cheltuielile;
• Alege izolarea termică a locuinței pentru a beneficia de economii în bugetul unităților.
- Adoptă un stil de viață minimalist – Fiecare dintre noi poate contribui prin adoptarea unor comportamente la care în mod normal nu se gândeau, dar care vor face diferența pe termen lung atât la nivel individual, cât și la nivel colectiv. Astfel, știai că aproximativ 30% din emisiile totale de CO2 din Uniunea Europeană sunt produse de mijloacele de transport? Efectul inhalării acestor noxe este unul negativ și cu un impact asupra sănătății.
În acest context, mersul pe jos este o variantă ieftină, eficientă pentru sănătate și foarte sustenabilă, dar nu mereu este rentabilă. Așadar, poți opta pentru alte mijloace în comun, pentru tren dacă te deplasezi pe rute mai mari, pentru bicicletă, trotinetă sau pentru o mașină electrică. Dacă nu dispui de suficienți bani pentru a-ți achizitona una dintre alternativele propuse anterior, poți apela la un credit rapid de la Ferratum Bank. Procesul de creditare este unul simplu și vei primi banii în cel puțin 24 de ore de la solicitare.
- Nu mai încuraja consumerismul – Consumerismul se traduce prin comportamentul de a cumpăra în exces produse de care în realitate nu ai nevoie, ci doar se află la modă în momentul respectiv. În final, acesta conduce la risipă, poluare și bani cheltuiți în mod iresponsabil. În plus, consumerismul afectează în mod direct bunăstarea planetei, întrucât cantitiati majore de textile, plastic și multe altele ajung direct în oceane. Poți totuși să cumperi mai puține haine, dar mai calitative, din fibre naturale, care vor rezista pentru o perioadă mai îndelungată.
Cum gestionăm banii în vremuri dificile?
Perioade de incertitudine au existat și vor exista permanent de acum încolo. Important este să știi cum poți să le traversezi fără a te lăsa afectat de schimbările ce au loc. Deși ne lovim de un impact indirect economic, există modalități prin care ne putem echilibra bugetul personal sau familial. O perioadă de incertitiudine pe are o traversează majoritatea țărilor din lume este influențată de inflația cauzată în prezent de situația energiei. Totuși, vestea bună este că inflația poate să fie reversibilă, astfel că există garanția că vom trece peste această perioadă, fiind doar o chestiune de timp.
În astfel de situații, mijloacele de plată electronice sunt mai sigure de folosit, întrucât numerarul este mai dificil de gestionat, iar securitatea fizică intră, de asemenea, în discuție dacă vorbim despre sume mai mari. La fel de important este să economisești în continuare și să fii pregătit în mod permanent de orice situație imprevizibilă. Chiar dacă nu ți se pare ușor să pui bani deoparte, un fond de rezervă se dovedește a fi important întotdeauna.
De asemenea, evită pe cât poți cheltuielile inutile și amână achiziția cu cel puțin 24 de ore pentru a realiza dacă chiar ai nevoie de produsul respectiv. O gândire bazată pe economisire te va ajuta pe termen lung, iar dacă poți să ai economii în alte valute, este și mai recomandat să faci acest lucru.
Deși primul pas spre un consum și un comportament responsabil este cel mai dificil, treptat procesul va deveni unul facil și ușor de realizat. Prin adoptarea unor simple obiceiuri, vei reuși să ai grijă de mediul înconjurător și să stai mai liniștit din punct de vedere financiar.