Sfaturi practice de economisire a energiei electrice și a gazelor naturale
_10.jpg&w=3840&q=75)
Cu o tendință prin care facturile la energie electrică și gaze naturale se află pe o pantă ascendanta, tot mai mulți români caută modalități prin care pot reduce costurile în mod semnificativ, dar fără a renunță la confortul locuinței sau fără a schimba radical stilul de viață cu care s-au obișnuit.
Astfel, pentru a te asigura că facturile la gaze naturale și energie electrică nu te iau prin surprindere, acordă mai multă atenție la consumul pe care tu și familia ta îl aveți lunar. În contextul în care traversăm o perioadă în care prețurile de achiziție a energiei rămân în continuare ridicate, noi venim cu o serie de sfaturi și recomandări cu privire la modul în care îți poți controla și reduce consumul.
Sfaturi utile pentru reducerea consumului de energie electrică
Contextele sociale și economice cu care ne-am confruntat în ultima perioadă ne-au forțat să acordăm o atenție sporită consumului de energie electrică și de gaze naturale, iar campaniile publicitare pe baza acestui subiect devin o normalitate în tot mai multe țări. Astfel, având în vedere că prețurile de achiziție nu pot fi controlate, singurul care poate să fie controlat este consumul. O reeducare din punct de vedere al comportamentului de consum poate avea rezultate semnificativ îmbunătățite ce se vor regăsi în facturile de la sfârșitul fiecărei luni. Astfel, găsești mai jos principalele recomandări ale specialiștilor din acest domeniu:
- Înlocuiește becurile clasice cu cele pe baza tehnologiei Led – Corpurile de iluminat cu Led-uri reprezintă o alternativă mult mai sigură pentru ochi și mediul înconjurător, mai rezistentă și care te va ajuta să economisești în mod semnificativ curent electric. De asemenea, obiceiul de a stinge lumina înainte de a ieși din încăpere va avea un impact pozitiv atât pentru factura ta de la sfârșitul lunii, dar și pentru planetă;
- Scoate din priză electrocasnicele atunci când nu le folosești – Dacă vrei să beneficiezi de o economie de până la 10%, încearcă să scoți din priză electrocasnicele atunci când nu le folosești, întrucât acestea utilizează o cantitate mare de energie chiar și când nu sunt folosite și intră în modul de stand-by;
- Acordă atenție la aparatul de aer condiționat – Deși vara a trecut și zilele cu temperaturi mari sunt tot mai puține, acest lucru nu înseamnă că nu putem să fim atenți la aparatele de aer condiționat pe care urmează să le achiziționăm. Dacă urmează să faci o astel de achiziție, precum un nou aer de condiționat, o mașină de spălat sau alte electrocasnice, asigură-te că ai verificat eticheta energetică UE și corespund cu aceasta. În cazul în care nu știai, aparatele electronice și electrocasnice ce au o înaltă clasă energetică, consumă mai puțină energie eletrica și sunt cu până la 60% mai eficiente;
- Folosește metode de păstrare a unei temperaturi optime în locuință fără a apela la curentul electric:
- O bună metodă de a păstra căldura constantă în cameră este să lași caloriferele libere, fără a pune ceva pe ele care să blocheze căldura.
- Dacă soarele bate direct în geam, trage draperiile pentru a lăsa căldura să intre în mod direct și natural;
- Setează-ți în mod corespunzător temperatura din frigider (Este recomandat să alegi o temperatură de 3-4°C pentru frigider și aproximativ -17°C pentru congelator);
- Apelează la surse regenerabile – În loc să folosești aparate, dispozitive sau instalații electrice care utilizează curent electric de la furnizor, poți opta pentru soluții care furnizează energie direct de la natură. Panourile solare reprezintă cea mai la îndemână soluție pentru gospodării.
Soluții alternative la încălzirea locuinței cu gaze naturale
În urma scumpirilor din ultima perioadă, tot mai mulți români își fac griji cu privire la facturile pe care urmează să le plătească în această iarnă și caută alternative mai economice. Deși una dintre cele mai optime soluții o reprezintă deținerea unei proprietăți ce are o suprafață mică și cu o izolație bună sau investiția în surse regenerabile, acestea nu sunt soluții compatibile pentru toate gospodăriile. În acest context, centralele cu paleţi, panourile solare sau pompele cu căldură sunt cele mai la îndemână variante pentru această iarnă.
Orice suma pe care alegi să o investești în soluții alternative reprezintă o modalitate ideală pentru un consum mai mic, deși investiția inițială poate să fie semnificativ mai mare. Astfel, am selectat câteva soluții avantajoase pentru orice consumator:
- Panouri radiante – Acestea sunt considerate a fi o alternativă ieftină pentru încălzirea locuinței, sunt eficiente și se încadrează foarte bine în orice design. Specialiștii sunt de părere că acestea pot reduce cu până la 50% costurile, iar un principal avantaj îl reprezintă faptul că nu ai nevoie de autorizații sau aprobări, funcționează fără zgomot, se instalează rapid și nici nu consumă oxigenul din încăpere;
- Pompe de căldură – Deși nu la fel de cunoscute, pompele de căldură fac parte din categoria sistemelor ce folosesc energie regenerabilă, fiind o alternativă potrivită în acest context. În comparație cu o centrală termică electrică, pompa de căldură consumă cu până la 5 ori mai puțin și este de mai multe tipuri, utilizând mai multe surse de căldură gratuite (sol, apă, aer);
- Panouri solare subvenționate de stat – Încălzirea cu ajutorul panourilor solare reprezintă o soluție de luat în considerare pentru familiile care sunt în căutarea unor soluții de reducere a consumului de energie electrică. Deși costurile inițiale sunt mai mari, acestea se pot amortiza în timp cu ajutorul programului „Casa Verde”.
De asemenea, dacă nu îți permiți în acest sezon să înlocuiești vechiul sistem cu unul nou, încearcă să reduci temperatura din locuință chiar și cu un grad și evită să oprești centrala termică, întrucât casa se vă răci, iar pentru a o reîncălzi vei avea nevoie de un consum mult mai mare.
Consumul de energie electrică și gaze naturale nu afectează doar factura de la finalul lunii, ci și mediul înconjurător. Un consum eficient și cumpătat te va ajuta nu doar să economisești energie, ci și să îți îmbunătățești stilul de viață și de cosum!