Astăzi, 6 septembrie, este Ziua Internațională a Citirii Cărților, prilej pentru a ne izola pentru un moment de agitația și stresul zilnic cotidian și a ne îndrepta atenția și energia spre lectură. Cititul cărților reprezintă în continuare pentru unii oameni o activitate, o ocupație sau o formă de deconectare esențială după terminarea programului la locul de muncă sau după școală.
Fiind o zi ce are ca scop să inspire și să îndemne la citit, poți alege să iți pui mintea și sufletul la treabă citind o carte. Studiile științifice efectuate de-a lungul timpului ne-au demonstrat că cititul are o serie de beneficii asupra sănătății mintale, dar și asupra dezvoltării personale. Citind câteva pagini în fiecare zi, vei reuși să iți îmbunătățești memoria, îți vei îmbunătăți activitatea cerebrală și te vei bucura de un nivel mai redus de stres. Și din punct de vedere social vei avea de câștigat, întrucât vei reuși să înțelegi diverse straturi culturale și vei putea să abordezi orice subiect fără rețineri.
Există mai multe modalități de a celebra această zi importantă, una dintre acestea fiind cititul unei noi cărți. Noi ne-am propus să iți venim în ajutor cu câteva recomandări de cărți pentru educație financiară care te vor ajuta atât pe tine, cât și pe cei mici să vă îmbunătățiți cunoștințele din acest domeniu.
Cărți de educație financiară pentru adulți
Cărțile sunt o modalitate eficientă de a-ți extinde cunoștințele în orice domeniu ți-ai propune să avansezi, mai ales dacă ne referim la domeniul finanțelor. Având în vedere că banii sunt un instrument esențial în societatea în care ne desfășurăm activitatea, este important să știm să îi gestionăm în mod corect. Pentru a putea face acest lucru și pentru a avea control asupra finanțelor și economiilor tale, este important să investești în viitorul tău și să iți înveți și copiii să facă același lucru.
Ți-am pregătit o serie de cărți care conțin informații utile și importante despre gestionarea finanțelor, respectiv a cheltuielilor, economiilor și datoriilor, cum să investești în mod inteligent și ce să faci atunci când pierzi bani.
Planul financiar de o pagină, autor Carl Richards - Planul financiar de o pagină este o lectură ce explică într-un mod ușor de înțeles niște termeni specializați care pot părea dificili sau greu de înțeles la prima vedere. În timp ce vei parcurge fiecare pagină în parte vei remarca că planul financiar personal nu se află în legătură directă cu situația economică de care dispui în momentul actual, ci se află în legătură cu deciziile pe care le iei și cu ceea ce este mai important pentru tine. Vei învăța, de asemenea, faptul că informațiile limitate cu privire la acest domeniu îți pot afecta deciziile financiare.
Post Cotona. De la criză la oportunitate, Scott Galloway – Post Corona ne scoate în evidență faptul că pandemia nu ar trebui văzută ca un agent de schimbare, ci mai degrabă ca un factor accelerator al unor comportamente deja existente. În timp ce unele afaceri sau activități prosperă, altele vor depune toate eforturile să se mențină pe linia de plutire. Cartea are o perspectivă socială și economică asupra prezentului, dar și a viitorului.
Tată bogat, tată sărac, scrisă de Robert T. Kiyosaki – Cartea de față reprezintă o lectură ce poate să fie parcursă de întreaga familie și îi învață pe părinți ce subiecte să abordeze cu copiii lor și în ce mod să o facă, abordează subiecte precum responsabilitatea financiară sau modalități prin care banii să facă bani pentru tine.
Economie utilă pentru vremuri dificile, Esther Duflo, Abhijit V. Banerjee - Economie utilă pentru vremuri dificile este o carte ce cuprinde cercetări din domeniul economic de ultimă oră, venind cu o serie de soluții utile pentru reducerea sărăciei extreme. Aceasta ne învață cât de importantă este o societate bazată pe compasiune și respect, dar și cum ne ajută economia să rezolvăm cele mai adâncite probleme economice, sociale și politice.
Femei invizibile, de Caroline Criado Perez – Această carte are la bază o analiză puternică și actuală asupra politicii de gen și evidențiază nevoile specifice lumii feminine într-o lume predominant masculină.
Educație financiară pentru cei mici
Când vine vorba de educație, cărțile sunt o sursă valoroasă și un adevărat sprijin pentru părinți. În procesul de educație financiară destinat pentru cei mici, o modalitate eficientă este să te folosești de ajutorul joculețelor, a carților sau chiar din exemplul propriu.
„Mărunțilă și Bancnoțilă” de Roxana Bucur – Această carte își propune să le transmită celor mici ideea de a-și face singuri planificarea financiară încă de la vârste fragede. Se adresează copiiilor mai mari de 4 ani, limbajul fiind unul accesibil și existând personaje pe care le pot îndrăgi. Din această carte, cei mici pot învăța ce sunt obiectivele financiare, comportamente și obiceiuri financiare pozitive sau negative.
„Școala Banilor Bine Crescuți” de Cristina Andone – Împreună cu personajele principale din poveste, cei mici pot face primii pași spre domeniul financiar. Aceștia vor învăța ce este un buget personal, cum îl pot gestiona și care sunt pașii pentru a deveni un antreprenor de succes. De asemenea, vor învăța să facă diferențe între termeni, precum venituri, cheltuieli, economii sau preț.
„Nu ești ceea ce ai!” de Wayne W. Dyer, Kristina Tracy - Nu ești ceea ce ai este o carte recomandată atât pentru copii, cât și pentru adulți, întrucât cuprinde principii financiare importante și esențiale în vedere formării unor comportamente financiare sănătoase și inteligente. Aceasta cuprinde 10 lecții importante, actuale și ușor de înțeles.
Educația financiară ne învață cum să ne stabilim obiective realiste și ne învață cum să luăm cele mai eficiente decizii cu privire la veniturile, cheltuielile și economiile personale. Fiind o disciplină care nu se studiază în școli, copilul poate pierde principii elementare pe care nu le va aplica corect când va deveni adult. Astfel, învață-l pe cel mic din timp cum să mențină un echilibru pentru a se bucura mai târziu de un confort financiar mai bun.