Indiferent dacă ești student, medic, contabil, te ocupi cu construcția de clădiri sau le amenajezi, cu toții avem ceva în comun. Noi toți suntem proprii șefi ai finanțelor noastre, în special al bugetului personal. Chiar dacă alegi să utilizezi sau nu produse și servicii bancare, educația financiară reprezintă o necesitate în viața ta.
Vei observa eficiența bugetului personal în momentul în care comportamentul tău te va ajuta să reduci din cheltuieli sau chiar să economisești sume majore pe care le poți investi ulterior. Începe prin a-ți trece pe o foaie într-o parte veniturile și în cealaltă parte cheltuielile pe care le-ai efectuat în ultima lună sau începând cu luna următoare. Astfel vei reuși să iți gestionezi mult mai bine finanțele. Totuși, cum reușim să prevenim eșecul și să reușim să funcționeze efectiv ceea ce scriem pe foaie? Mai jos ți-am pregătit câteva sfaturi și strategii prin care bugetul tău personal să funcționeze.
Cum împărțim bugetul?
Daca ți se întâmplă să iți cheltuiești și tu salariul înainte de a ajunge la final de lună, înseamnă că ai nevoie de aceste sfaturi utile pentru gestionarea finanțelor personale. Astfel, primul pas pe care va trebui să îl faci este să iei în considerare toate fondurile pe care le încasezi (aici pot intra alocațiile, pensiile, salariul și oricare altă sumă pe care o primești lunar) și pe urmă să începi să scazi din acestea cheltuielile lunare pentru a observa ulterior care este venitul net lunar pe care îl ai.
Cheltuielile pot fi împărțite în cheltuieli fixe care reprezintă categoria cea mai importantă și care nu poate să fie exclusă. Acestea sunt cheltuieli care trebuie achitate pentru a evita penalizările, incluzând rata la credit, telefonul, lumina, curentul, întreținerea, etc. Ulterior, cheltuielile flexibile sunt cele care se rezumă la sumele alocate pentru mâncare, haine, ieșirile cu pritenii, vacanțele, achiziționarea produselor de uz personal, etc. De asemenea, mai există și cheltuielile cu asigurările la casă sau mașină, impozitul la casă sau alte cheltuieli de acest gen și care trebuie plătite în fiecare an sau pe trimestru.
O vorbă veche din popor ne spune că socoteala de acasă de prea puține ori se potrivește cu cea din târg, astfel că pregătește-te să iți ajustezi bugetul personal în funcție de context. Ți se poate întâmpla ca într-o săptămână sau într-o lună să ai nevoie de mai mulți bani decât în săptămâna sau luna antecedentă. De asemenea, poți să rămâi plăcut surprins să vezi că în altă lună ți-au rămas mai mulți bani decât ți-ai propus și îi poți pune la economii. Nu te lăsa pradă impulsului de a-i cheltui și alege să îi investești inteligent. Spre exemplu, poate poți achita în avans o rată la bancă, iar luna viitoare scapi de grija respectivă.
Ce aspecte trebuie luate în considerare?
Pentru a te bucura de un plan eficient și cu rezultate măsurabile, stabilește-ți în mod realist obiectivele și prioritățile, iar apoi observă atent cheltuielile pe care le faci pentru a-ți da seama care sunt și când apar excesele. Spre exemplu, poate iți dorești să strângi bani pentru a-ți achiziționa o nouă mașină sau pentru plata anticipată a creditului. În acest caz, va trebui să renunți la tentația de a mai cumpăra lucruri inutile și care nu iți folosesc.
Dacă vei economisi lunar o sumă de bani și vei da dovadă de responsabilitate, vei remarca că treptat ți se vor îndeplini obiectivele financiare. Un buget clar și concis nu poate să fie eficient fără o doză de realism. Unul dintre cele mai mari pericole îl reprezintă estimarea veniturilor nesigure sau iluzorii, întrucât bugetul înseamnă control.
Cum prevenim eșecul bugetului?
Înainte de a crea un buget, recomandarea noastră este să urmărești înainte cu cel puțin o lună toate cheltuielile pentru a-ți face o idee cu privire la destinația reală a banilor tăi. Astfel, care sunt modalitățile prin care poți preveni eșecul bugetului tău?
1. Un buget specific este un buget realist – De regulă, bugetele pufoase sunt cele care sunt destinate eșecului, întrucât nu se iau în considerare toți factorii cheie. Dacă bugetul personal este gândit în mod realist și acoperă toate cheltuielile, iar la final de lună iți mai rămân și bani pentru a economisi, înseamnă că pe termen lung vei vedea rezultatele pe care le aștepți.
2. Stabilește așteptări realiste – Să visezi măreț este în regulă, însă poți transforma visele în realitate dacă iți propui să faci acest lucru. Acest lucru se aplică și în cazul bugetului, întrucât cifrele nerealiste iți vor predispune bugetul spre eșec.
Dacă ai o anumită sumă destinată pentru hrană și alimente, nu încerca să reduci suma doar de dragul de a atinge un echilibru în bugetul personal. Poți face mici reduceri în timp și vei observa că nici impulsul de a cumpăra lucuri inutile nu va mai fi la fel de puternic.
3. Pregătește-te pentru situații neprevăzute – Cu o atitudine pozitivă și potrivită vei reuși să duci la bun sfârșit bugetul personal, fără a există riscul de a eșua în mod lamentabil. Este important să privești bugetul ca pe un plan de cheltuilei cu ajutorul căruia vei reuși să iți îndeplinești obiectivele financiare din prezent și din viitor.
Totuși, situațiile neprevizibile sunt inevitabile, astfel că asigură-te că ai niște bani puși deoparte și pentru situațiile în care ești prins cu garda în jos.
4. Acordă-ți timp pentru a te bucura de rezultate – Respectarea unui buget personal implică multă muncă și efort constant. Totuși, odată ce ai dezvoltat un mecanism prin care poți să te motivezi, vei observa că iți va fi mult mai ușor să duci la bun sfârșit acest plan.
Un buget destinat finanțelor personale te va ajuta să ai o evidență mai clară asupra cheltuielilor pe care le efectuezi în fiecare lună. În acest mod vei putea să iți schimbi stilul de viață prin reducerea unor sume de bani care în mod normal se duc pe cheltuieli inutile și vei avea capacitatea de a-ți majora economiile.