Zilele devin tot mai agitate, iar tentații există la tot pasul. În acest context, poți avea impresia că banii nu iți mai ajung pentru a-ți achiziționa tot ce iți dorești oricând iți dorești. De fapt, adevărul este că mulți bani se duc pe cheltuieli mărunte și inutile. Tendința de a economisi este una normală și naturală, indiferent că vorbim despre un obiectiv de scurtă durată sau despre un obiectiv pe termen lung.
Economiile pot fi provocatoare, mai ales dacă nu ai fost obișnuit cu un astfel de comportament financiar. Totuși, odată setat un obiectiv în minte, vă fi interesant de privit progresul pe care l-ai parcurs. Un bun factor pentru a te motiva poate să fie independența pe care ți-o va oferi respectiva sumă pusă deoparte. Te va ajuta să faci față unor schimbări bruște apărute în viața ta, iar comportamentul de a economisi va deveni mai ușor de îndeplinit.
Dacă nu ești sigur de suma pe care ar trebuie să o economisești, noi suntem aici pentru a te ajuta! Ți-am pregătit mai jos o serie de de sfaturi, sugestii și strategii care te vor ajuta să iți pui la punct planul de economisire.
1. Stabilește bugete în funcție de tipurile de cheltuieli pe care le ai
Trecerea de la un cheltuit compulsiv la a economisi reprezintă să conștientizarea faptului că anumite cheltuieli nu sunt atât de necesare, iar banii respectivi îi poți investi în lucruri importante sau care iți vor oferi o bază în viitor. Acest lucru înseamnă și să cheltuiești mai puțin pe ieșiri în oraș sau pe haine.
Un astfel de mecanism te va ajuta să fii mai selectiv când vine vorba de a face cumpărături pe care le poți amâna și pe luna următoare. Vei ajunge să înlocuiești nevoia de a face cumpărături inutile cu nevoia de a economisi mai mulți bani pentru viitorul tău. Acest lucru se poate aplica și în cazul ieșirilor la restaurant. Astfel că în loc să ieși în fiecare weekend să mănânci în oraș, vei aprecia mai mult ieșirile mai rare, dar de calitate.
2. Planifică zilele
Planificarea este un concept care te ajută în toate aspectele vieții, inclusiv pe plan financiar. A face o planificare din punct de vedere financiar înseamnă să ai control asupra banilor tăi. Astfel, planificarea meniului săptămânal, a cumpărăturilor din mall sau a activităților saptămânale sunt forme de control pe termen scurt, în timp ce planificarea vacanțelor, cadourilor, întreținerea mașinii sau a economiilor reprezintă forme de control pe termen lung. Nu te aștepta să vezi schimbări majore din prima săptămână, dar bucură-te când vei face primii pași în această direcție.
3. Analizează viitoarele cumpărături
În această categorie de cumpărături se încadrează cele legate de plăceri, pofte și hobby-uri, nu cele strict necesare. Optimizarea cheltuielilor iți va permite să ai în continuare libertate absolută în alegerile pe care le vei face. Gândește-te că la niște momente de analize mentine să iți îmbunătățească decizia de cumpărare.
4. Amână impulsul de a cumpără
Impusul de a cumpăra un anumit lucru fix în momentul în care l-ai și văzut disponibil în magazin sau online este cel mai ușor mod în care iți poți cheltui banii. Încearcă totuși să amâni achiziția respectivă pentru o perioadă de aproximativ o săptămână până data viitoare când ți se va întâmpla să observi un produs de care ai nevoie sau doar crezi că ai nevoie. De asemenea, încearcă că pentru cumpărăturile mai mari să iți dai un timp mai mare de gândire.
5. Transferă în fiecare început de lună o sumă de bani în contul de economii
Modul de economisire la final de lună din suma care a rămas este imprevizibil, întrucât uneori iți poate rămâne 20% din salariu, alte dăți 5%, iar în unele situații chiar și 0%. Concentrarea pe optimizarea cheltuielilor te va ajuta să pui deoparte la fiecare început de lună suma pe care ți-o propui și vei reuși să te bucuri de economii mai mari în timp ce comportamentul de consum vă fi îmbunătățit.
O variantă este să vorbești la banca unde ai contract pentru a ți se face automat transferul într-un cont de economii la fiecare salariu. Ai libertate totală în stabilirea unui procent din veniturile lunare, dar să fie minim 20%, care să fie automat direcționat la economii.
6. Satisface-ți dorințele fără a te lăsa influențat de tentații
Este evident faptul că nu ne putem limita doar la satisfacerea nevoilor de bază. Satisfacerea dorințelor este la fel de importantă, mai ales că aceasta contribuie la fericirea noastră. Totuși, doar prin autocunoaștere iți vei da seama care sunt dorințele tale fără a te lăsa influențat de alții, respectiv de tentațiile care sunt la tot pasul.
7. Cumpără doar lucrurile de care ai nevoie
A achiziționa doar lucrurile de care ai nevoie reprezintă și o foarte bună variantă de a-ți simplifica viața și chiar și locuință. Ideea de bază este ca o locuință simplă te va ajuta să te concentrezi doar pe aspectele importante, precum dezvoltarea ta personală, relații interpersonale bune, etc. Bineînțeles, există și alte aspecte de luat în considerare și toate sunt interdependente între ele. Spre exemplu, a cumpăra doar lucruri de care ai nevoie se află în legătură directă cu strategia numărul 4 în care am discutat despre abținerea de a cumpără pe baza unui impuls.
8. Învață-i pe copii valoarea banilor
Educația financiară a celui mic încă de la o vârstă fragedă reprezintă una dintre cele mai importante investiții pe care un părinte o poate face pentru copilul său. Este normal că explicarea unor astfel de concepte nu reprezintă un lucru ușor, însă mai tărziu în viață lor, cei mici vor deveni adulți care vor face alegeri înțelepte.
Astfel, învață-i valoarea banilor și faptul că aceștia se câștigă prin muncă. Explică-le ce sunt cheltuielile, diferența dintre nevoi și dorințe, prioritățile, dar și ce înseamnă a economisi.
Dacă te-ai hotărât că vrei să economisești, nimic nu iți poate sta în cale, în special dacă ți-ai setat și obiective realiste care să te motiveze zilnic. Te poți ajuta de una sau mai multe strategii menționate anterior pentru a te bucura de un fond de economii de care să te bucuri în viitor pentru realizarea viselor personale.