Zona de confort este modalitatea prin care la nivel de subconștient creierul alege să își pună o protecție din care rezultă dorința de a te opri din a avea parte de experiențe necunoscute sau care par dificile. Din punct de vedere al progresului, zona de confort reprezintă un obstacol în procesul individual de dezvoltare, în primă fază fiind dificil să iei atitudine.
Adesea, principalul motiv pentru care alegi comoditatea îl reprezintă faptul că nu poți găsi motive pentru a schimba stilul de viață pe care deja l-ai abordat. Starea mentală este cea care fie te ajută să iți atingi adevăratul potențial, fie te ține pe loc din cauza siguranței și al confortului de care deja te bucuri.
Din punct de vedere psihologic, zona de confort este starea mentală în care anxietatea și stresul sunt minime, iar planificarea lucurilor este una ușoară și nu implică prea mult efort. Totuși, a rămâne blocat în această sferă înseamnă stagnare din punct de vedere al progresului, de aceea iți vom prezenta care sunt principalele dezavantaje de a rămâne în zona de confort și care sunt avantajele de a ieși din această sferă.
Efectele pe termen lung ale zonei de confort
Cunoscută drept cutia care iți limitează acțiunile, zona de confort înseamnă a repeta aceleași acțiuni cu care deja ești obsinuit și care te opresc din a evolua pe plan personal. Progresul apare atunci când începi să faci lucruri noi și te bucuri de experiențe care iți aduc plusuri modului tău de viață. Din acest motiv, o stare mentală benefică pe care trebuie să o adopți este de a rămâne întotdeauna deschis la cunoaștere și noi oportunități. Setea de cunoaștere te va ajuta să devi cea mai bună versiune a ta.
Din punct de vedere al dezavantajelor, zona de confort aduce cu sine efecte pe termen lung care te vor opri din a evolua. Astfel, dacă alegi să rămâi blocat în sfera pe care deja ai creat-o, nu vei avea dorința de a încerca noi activități și provocări, astfel că vei pierde oportunitățile care te-ar putea ajuta să te dezvolți.
De asemenea, dacă nu încerci ceva nou, nu vei putea beneficia de următorul nivel al vieții tale. Prin stagnare vei neglija șansa de a dezvolta noi abilități, astfel că nu vei putea să iți îmbunătățești punctele slabe.
Beneficiile pe care le aduce ieșirea din zona de confort
Există o serie de avantaje pe care ieșirea din zona de confort ți le aduce odată ce te-ai hotărât să accepți noi provocări în viața ta. Este posibil ca la început să te confrunți cu o stare de stres și un efort suplimentar, însă orice activitate nouă vine cu o serie de provocări pe care va trebui să le depășești pentru a obține rezultate favorabile pentru propria persoană. Odată ce ai progresat pe anumite planuri, este puțin probabil să dai înapoi. Nevoia de evoluție este una dintre nevoile fundamentale ale omului, iar una dintre abilitățile pe care ar trebui să le deprinzi este de a fi confortabil în disconfort și să iți dorești să reușești indiferent de circumstanțe.
În momentul în care te provoci să evoluezi, apare un impuls natural care te va susține în mod conștient. Astfel, vei reuși să transformi orice provocare într-o oportunitate de a te dezvolta pe diferite planuri. Un nivel crescut de concentrare iți va aduce mai multă încredere de sine și determinarea de a face lucrurile să se întâmple.
Mintea este un instrument pe care îl poți folosi în avantajul sau în dezavantajul tău. Dacă nu alegi să iți programezi mintea să lucreze în avantajul tău, există riscul ca în mod inconștient să lucreze împotriva ta. Principalul avantaj este faptul că atunci când începi să acționezi, iți vei da seama că realitatea este de fapt alta și că ți-ai subestimat capacitatea personală și potențialul. Ieșirea din zona de confort te va face să încerci și să descoperi lucruri noi de care nu credeai că ești în stare să le faci, iar toate aceste trăiri te vor face să te simți mai împlinit.
Puterea de a trece acum la acțiuni!
Capacitatea personală de a face lucruile să se întâmple exact așa cum iți dorești este un lucru important care trebuie înțeles și însușit. Deși poate ești conștient că un lucru nu iți mai aduce beneficiile dorite, există tendința de a amâna schimbarea. Totul ține de propria voință și doar în acest mod vei putea să faci ca lucrurile să se întâmple exact așa cum iți dorești!
Există câteva modalități prin care poți ieși din zona de confort în mod conștient și benefic ție. Spre exemplu, în loc să iți pierzi timpul uitându-te la seriale, poți încerca un sport sau un hobby nou, mai ales când în prezent posibilitățile sunt nelimitate. Renunță la ceva ce nu iți mai aduce fericire și înlocuiește cu ceva benefic. Depinde doar de tine dacă vrei să rămâi în același loc sau poți renunța și să faci o schimbare.
Zona de confort pe plan financiar
La fel ca și pe alte planuri, în aceeaşi măsură zona de confort te afectează și pe plan financiar, întrucât incapacitatea de a intra în posesia unor lucruri sau de a face diverse activități din cauza faptului că nu ți le permiți se va transforma în frustare. Fără un plan pe termen lung și bine pus la punct, vei merge prin viață doar din inerție, întrucât dacă nu cunoști destinația cel mai probabil nici nu vei ajunge la ea.
Dacă nu alegi să iei acțiune acum pe plan financiar, acest lucru te va afecta toată viața. Puterea de a face acum ceea ce iți propui va face o diferență majoră în viața ta. În loc să te complaci în a face aceleași lucrui cu care te-ai obișnuit, alegi să te focusezi pe lucrurile care iți vor schimba viața.
Dacă alegi să ieși din zona de confort vei avea mult mai mult de câștigat decât dacă alegi să rămâi blocat în aceeași rutină. De la un nivel crescut al productivității până la găsirea unui nou loc de muncă ce iți va aduce mai multe oportunităţi, toate acestea te vor face să te bucuri mai mult de viață!