Pe fondul ultimelor evenimente petrecute în lume, pornind de la războiul declanșat în Ucraina și creșterea prețurilor la carburanți, energie și alimente, tot mai mulți români încep să fie precauți din punct de vedere al cheltuielilor. Totuși, pe lângă aceste circumstanțe, faptul că majoritatea românilor nu și-au dezvoltat obiceiul de a economisi banii, ci dimpotrivă cheltuiesc toți banii pe care îi câștigă, reprezintă motive de îngrijorare în cazul apariției unor situații neprevăzute.
Dezechilibrele financiare apar în momentul în care indiferent de câți bani ar câștiga un individ, acesta nu reușește să își acopere toate cheltuielile, fără a mai aduce în discuție și obiectivele financiare propuse. În acest articol ți-am pregătit câteva strategii și instrumente financiare pe care să le folosești și să le pui în aplicare pentru a-ți face viața mai liniștită și confortabilă.
Venituri vs Cheltuieli
Fiecare individ trece prin agitația de zi cu zi, însă puțini sunt conștienți de ce se întâmplă cu adevărat cu finanțele lor personale într-o lună. Bineînțeles, în teorie este ușor să spunem că o monitorizare atentă a finanțelor, respectiv a veniturilor și cheltuielilor te va ajuta, însă punerea în practică poate ridica un grad minor de dificultate din cauza faptului că educația financiară nu reprezintă o prioritate pentru români.
Totuși, monitorizarea atentă a bugetului te poate scăpa de grija de a mai rămâne fără bani până la următorul salariu, ceea ce înseamnă că iți poți gestiona mult mai eficient intrările și ieșirile din buget. Pentru a nu ajunge în situația menționată mai sus, va trebui să te ambiționezi să cheltuiești mai puțini bani în mod intenționat.
Astfel, pentru a te afla într-o poziție financiară mai remarcabilă în viitor, vei avea nevoie de o planificare mai atentă a banilor, iar economisirea acestora să nu lipsească din ecuație, indiferent de forma aleasă. Un prim pas este să începi prin a-ți antrena mintea în așa fel încât chiar și atunci când ajungi să câștigi mai mulți bani, să iți propui ca banii veniți în plus să se observe în economii și nu în cheltuieli.
Calcule și priorități
În momentul în care ți-ai focusat mintea pe un stil de viață bazat pe economisire și nu risipă, vei sta mai relaxat din punct de vedere financiar, întrucât cu un buget alocat pentru probleme sau evenimente apărute din senin și care necesită o sumă de bani iți va fi de mare ajutor. Oricând pot apărea situații în care vei fi nevoie să achiți chiria sau reparația unei mașini și va trebui să apelezi la suma de bani strânsă.
Riscul de a nu avea un fond alocat urgențelor poate avea efecte negative în toate aspectele vieții, întrucât orice creștere a prețurilor sau a facturilor te poate arunca într-un stres permanent și în luare de decizii mai puțin logice din punct de vedere financiar.
Astfel, din moment ce începi să te maturizezi, stilul de viață ți se va schimba în funcție de perioada vieții în care te afli. Spre exemplu, dacă nu te mai afli în perioada studenției, cu siguranță stilul de viață personal ți s-a schimbat, iar la fel se întâmplă și în cazul în care lucrezi de mai mult timp, întrucât balanța dintre cheltuieli și venituri probabil a crescut, chiar dacă ai sau nu același venit.
Când ai nevoie de un fond alocat economiilor?
Un pas mare pe care trebuie să îl faci este să începi cu pași mici. Adună banii mici strânși din casă și poți ajunge chiar ca în 3 luni să strângi o sumă de minim 300 lei, iar dacă ești genul de persoană care plătește cu cash, ai posibilitatea de a strânge chiar mai mult. Banii aceștia se pot duce într-un fond alocat economiilor, iar când spunem asta ne referim ca aceștia să fie bani destinați unor situații excepționale, și nu pentru mofturi. Prin situații deosebite ne referim la investigații sau tratamente costisitoare, pierderea locului de muncă, un accident care necesită un concediu medical sau diverse reparații în locuință sau alocate pentru mașină.
Acesta trebuie să fie alocat tocmai pentru situații neprevăzute, și nu pentru lucruri pentru care nu ai avut timp să strângi fondurile necesare, respectiv pentru vacanțe, cadouri, nunți, botezuri, electronice, etc. Dacă poți să economisești mai mult de 250 de lei pe lună, asigură-te că aceștia merg către fondul de urgență. Ideal este să te folosești de orice sursă și orice sumă în plus pentru a atinge mai repede suma propusă. Astfel, folosește-te de orice sumă sau venit în plus și pretinde că nu ai primit suma respectivă, deoarece în acest fel iți va fi mult mai ușor de gestionat, la fel ca și cum banii respectivi nu ar fi existat.
3 moduri care să te ajute să nu mai cheltui atât de mulți bani
Tehnologia este de partea noastră, astfel că dacă deja avem un comportament axat pe cheltuit și nu pe economisit, este important să ne dezvoltăm în mod conștient obiceiuri noi prin care să ne schimbăm comportamentul. Primul pas este să nu mai cheltuiești bani pe lucrurile care iți vor fi utile doar pe moment, astfel că mai jos am trecut câteva trucuri care să iți ușureze viața:
- Prepară-ți mesele de acasă pentru următoarea zi - În loc să cheltuiești bani pe produse pe care le consumi zilnic sau frecvent, încearcă să le iei de acasă. Un exemplu bun pe care îl poți lua în considerare este chiar cafeaua, întrucât dacă vei calcula câți bani se duc lunar sau anual pe cafea, cu siguranță vei vrea să faci altceva cu acei bani.
- Creează-ți propriile experiențe acasă - Poți căuta variante gratuite pentru diverse lucruri pe care deja le plătești. Spre exemplu, poți să iți creezi experiențe frumoase alături de cei dragi direct acasă sau în propria curte. Ce spui de vizionarea unui film într-o seară de vară direct pe terasă?
- Mergi la cumpărături în perioadele cu cele mai mari reduceri din an - O altă provocare pe care ți-o adresăm are legătură cu mersul la cumpărături sau mai exact, cu banii destinați pentru achizițiile de haine noi. Încearcă să iți schimbi garderoba doar în perioadele în care sunt cele mai mari reduceri ale anului, respectiv în iarnă și în vară. În acest fel iți vei putea schimba garderoba, dar la prețuri mult mai accesibile.
Personalizează-ți finanțele personale pentru tine și studiază-ți cheltuielile lunare în așa fel încât să iți poți crea propriu plan de economisire. Inspiră-te din sugestiile menționate mai sus și cel mai important este să nu mai pierzi timpul!