Administrarea finanțelor personale reprezintă un subiect a căror baze sunt puse încă din copilărie, fiind valorificate în timpul vieții odată cu dezvoltarea fiecăruia în parte. Concret, educația financiară are legătură directă cu modul în care românii aleg să își gestioneze bugetul, deciziile pe care le iau și efectele ulterioare pe termen lung. În acest sens, informațiile precare cu privire la astfel de subiecte reprezintă o piedică pentru mulți dintre românii care nu cunosc beneficiile unor servicii financiare extrem de importante atât pentru prezentul, cât și pentru viitorul acestora.
Astfel, industria asigurărilor este, fără doar și poate, este o zonă pe care românii trebuie să o aprofundeze. În comparație cu cetățenii altor țări europene care investesc în asigurări care le oferă un viitor mai stabil, majoritatea românilor se limitează la polițele obligatorii. Iar pe de o altă parte, există și categoria tinerilor care intră pe piața muncii și nu dețin cunoștinte cu privire la acest subiect, tocmai din cauza lipsei de informații din sistemul de învățământ. Din acest motiv, ți-am pregătit un articol informativ care să lămurească aspecte importante cu privire la piața asigurărilor din România.
De ce sunt eficiente asigurările?
Din punct de vedere financiar și legislativ, asigurarea reprezintă o formă de protecție ce are la bază un contract prin care o persoană fie juridică sau fizică care se numește asigurat cedează anumite riscuri unei persoane juridice, care se numește asigurator, plătind la o anumită perioadă de timp (reglementată de fiecare entitate în parte) o sumă de bani numită prima de asigurare. Prin acest contract, asigurătorul are obligația de a-i plăti asiguratului despăgubiri în cazul în care evenimentele prevăzute în act au loc.
Deși societatea contemporană și tehnologia evoluează permanent, este imposibil să cotrolam tot ce se întâmplă în jurul nostru, în special aspectele ce țin de natură. Bineînțeles, nu doar natura reprezintă un factor ce ne poate afecta sau ce ne poate cauza pagube, ci și diversele accidente, furturi, jafuri, tâlhării și multe altele.
Pe lângă aceste riscuri se adaugă și cele ce țin de sănătatea individuală sau de activitatea profesională, lucruri ce nu pot, de asemenea, să fie controlate. Din punct de vedere al firmelor, există riscuri ce țin de activele sau mărfurile companiei, de aceea este indicat ca riscurile să fie transferate către companii specializate.
Având în vedere motivele menționate anterior, asigurările sunt necesare pentru a minimiza riscul de a ajunge la faliment în cazul unor probleme cauze de accidente. Astfel, în schimbul unei sume de bani, te poți pune la adăpost de diferite riscuri.
Când ai nevoie de un specialist în asigurări?
La fel ca oricare altă industrie, și pe piața asigurărilor din România există specialiști la care atât persoanele fizice, cât și cele juridice pot apela în cazul în care întâmpină dificultăți în alegerea celei mai bune variante sau pentru a înțelege mai bine cum funcționează asigurările. Acesta poate să fie considerat drept un intermediar, întrucât deține toate informațiile necesare cu privire la particularitățile pieței, contexul acesteia, oferta de produse, modul în care se derulează acestea și are capacitatea de a le oferi clienților săi cea mai bună variantă.
La nivel mondial, piața asigurărilor este foarte dezvoltată, întrucât cetățenii sunt tot mai interesați și implicați în a desfășura demersurile necesare ce îi ajută să își pună la adăpost proprietățile, viitorul lor și inclusiv viitorul celor apropiați și dragi. În contextul în care asigurările sunt privite ca un instrument extrem de eficient pentru un viitor sigur și fără griji, dezvoltarea acestui domeniu nu mai permite funcționarea fără societățile de brokeraj.
Apelând la serviciile societăților de brokeraj, clienților le este mai ușor să treacă peste evoluțiile economice și peste schimbările legislative apărute în timp. Acesta își ia comision din prima asigurare, iar atribuțiile sale presupun urmărirea derulării contractului pe durata sa, consultanța de specialitate, bazandu-se atât pe situtatia financiară a clientului, cât și pe situația financiară a companiei de asigurări la care a fost înregistrată polița de asigurări.
Ce tipuri de asigurări există în România?
- Asigurările auto – Riscul ca șoferii care circulă pe drumurile publice să provoace sau să fie victime într-un accident este foarte mare și se poate întâmpla și dintr-o mică atenție la volan. Datorită faptului că pot fi provocate daune de o valoare mare care trebuie plătite de către cel care a provocat accidentul, asigurarea RCA este obligatorie pentru toții conducătorii auto. Fie că este vorba despre daune asupra autovehiculelor, vătămări corporale sau despăgubiri, asigurarea obligatorie de respundere civilă auto reprezintă o metodă de protecție prin intermediul căreia terții prejudiciați sunt despăgubiți;
- Asigurările de locuinţe – Din cauza evenimentelor produse de fenomenele naturale, mii de oameni riscă să își piardă locuințele dacă nu apelează la o asigurare de locuință. Potrivit legii în vigoare, persoanele care nu apelează la o asigurare de acest tip nu vor primi ajutor din partea autorităților locale în cazul producerii unor calamități naturale;
- Asigurările de viaţă – Fiind cunoscute drept ca niște servicii civile oferite de firme specializate, asigurările de viață sunt de două tipuri:
- Asigurările de viaţă clasice – Pentru această poliță, asigurătorul are obligația de a plăti o sumă de bani în cazul decesului persoanei asigurate, iar costul este stabilit împreună cu asigurătorul în funcție de tipul de produs dorit;
- Asigurările de viaţă de capital – O parte pe care o plătești constituție o componentă de protecție, în timp ce a de-a doua parte este investită de compania de asigurări și ulterior plătită clientului la sfârșitul perioadei contractuale;
- Asigurările de sănătate – O astfel de poliță asigură cheltuielile apărute în caz de îmbolnăvire, accident de muncă sau de circulație sau în cazul unei operații ce iți poate destabiliza în mod serios bugetul personal;
Asigurările sunt servicii civile tot mai căutate pe piața din România, întrucât pun la dispoziție o multitudine de beneficii. Pentru a afla toate avantajele pe care le poți câștiga de pe urma acestora, Autoritatea de Supraveghere Financiară România a elaborat o serie de videoclipuri informative despre cele mai populare mituri despre asigurări.
Riscurile sunt imprevizibile, astfel că dacă iți dorești o viață liniștită și fără griji, nu le ignora!