Ghidul părinților pentru o gestionare eficientă a costurilor pentru noul an școlar
_7.jpg&w=3840&q=75)
În fiecare nou început de an școlar, părinții trec printr-o perioadă mai încărcată din punct de vedere financiar, bugetul fiind alocat pe lângă cheltuielile obișnuite și pentru rechizite, haine noi și accesoriile necesare copiiilor la scoală. În situația în care în acest an contextele sociale și economice precum conflictul din Ucraina, schimbările neprevizibile ale economiei, scumpirile și evoluția climatică îi fac pe oameni să fie mult mai precauți cu baniilor, deciziile de cumpărare pot fi influențate într-un procent mai mare de anumiți factori comparativ cu anii precedenți.
Astfel, pentru începerea anului școlar 2022 – 2023, costul standard pentru materiale, produse sau servicii a crescut în comparație cu anul trecut. În acest context, ți-am pregătit un articol care curpinde o scurtă analiză financiară cu privire la costurile din acest an, dar și câteva sfaturi utile pentru niște achiziții inteligente cu privire la începerea noului an școlar.
Cum se pregătesc familiile pentru începerea noului an școlar?
Începerea anului școlar 2022 – 2023 aduce schimbări pe toate planurile, inclusiv pe plan structural la nivelul sistemului educațional, dar și pe plan economic și emoțional. Emoțiile membrilor sunt la cote maxime și încă există nelămuriri legate de cine are mai multe emoții, părinții sau copiii. Dacă unii se află la început de drum în această călătorie, alții deja au experiența anilor trecuți și știu ce înseamnă școala, de provocările și nevoile care pot apărea pe parcursul anului.
Pentru începerea anului școlar, copiii au nevoie de un acces facil la o educație corespunzătoare. Așadar, pe lista priorităților din această perioadă nu au cum să lipsească rechizitele, precum caietele, cărțile, pixuri, creioane, stilouri, acuarele, pensule, trusa geometrică și multe altele. La acestea se mai adaugă și manualele de care cei mici au nevoie în timpul orelor și care adesea sunt comandate de către profesorul titiular. Pe lângă acestea, îmbrăcămintea și încălțămintea ocupă un loc semnificativ pe lista priorităților pentru viitorii elevi.
Sunt prevăzute cheltuieli mai mari?
Potrivit studiului Deloitte back-to-school 2022, una dintre principalele preocupările ale părinților în acest început de an scoalar este reprezentată de grija cu privire la creșterea prețurilor, în contextul în care aproximativ 54% dintre corespondenți estimează o încetinire pe plan economic în următoarea perioadă, în timp ce 33% recunosc că situația financiară nu este la fel de bună comparativ cu anul trecut. De asemenea, mai mult de o treime (37%) se așteaptă să aloce mai mulți bani destinați cheltuielilor cu rechizitele scoalare, acest aspect datorandu-se scumpirilor din ultima perioadă.
Astfel, bugetul alocat pentru fiecare copil în parte este estimat să crească cu aproximativ 8%. Totuși, în contexul în care restricțiile impuse de contextul pandemic au fost eliminate, cheltuielile pentru produsele bazate pe tehnologie au scăzut, iar rechizitele clasice și tradiționale prind teren și vor atinge o creștere cu până la 14%. Una dintre cele mai mari îngrijorări ale părinților este reprezentată de creșterea prețurilor și a costului vieții.
După cum știm, școala impune deținerea unor anumite produse indispensabile pentru elevi, astfel că pentru părinții care se află într-o perioadă mai dificilă un credit rapid poate să fie soluție optimă pentru satisfacerea nevoilor și dorințelor celui mic la începutul anului școlar. În contextul în care cheltuielile sunt oricum destul de mari, ai și varianta liniei de credit de la Ferratum pentru a-ți permite tot ceea ce este necesar. Noi iți punem la dispoziție soluții inteligente și eficiente pe care să le alegi mai ales atunci când vine vorba despre școală și educație.
Îți poți alege suma dorită în funcție de necesitățile familiei la momentul respectiv, iar suma de bani va fi virată în contul personal în cel mai scurt timp posibil. Procesul de creditare este unul simplu și rapid, numărul de documente necesare este redus.
Sfaturi utile pentru un început de an școlar echilibrat din punct de vedere financiar
Agitația cumpărăturilor destinate inceputului unui nou an școlar nu poate să fie evitată, mai ales dacă cei mici sunt prezenți cu părinții la cumpărături și se află la curent cu toate noutățile în materie de produse, accesorii sau jucării. În astfel de situații, o listă de cumpărături gândită de acasă poate să fie un ajutor suplimentar pentru a evita achizițiile impulsive. În plus, în accest mod te poți asigura că nici nu cumperi de două ori același produs pe care cel mai probabil îl ai deja acasă. De asemenea, poți merge la cumpărături fără cei mici și vei reuși să te concentrezi doar pe rechizitele strict necesare de care acesta are nevoie, evitând cheltuielile impulsive sau inutile.
O altă variantă este te consulți cu profesorul sau învățătorul celui mic și să îi ceri o listă cu rechizitele necesare pentru noul an școlar. Prioritizeaza produsele în funcție de nevoile copilului și vei beneficia de o organizare mai eficientă și responsabilă. În plus, poți economisi timp prețios dacă inventariezi rechizitele pe care le ai deja rămase din anii trecuți și care poți fi utilizate și în acest an. Poți aplica acest principiu și în cazul hainelor, fiind o ocazie bună în care iți poți învăța copilul și despre principiul sustenabilităţii.
Nu uita nici faptul că în jurul școlilor sunt deschise tot mai multe magazine, supermarket-uri sau chioșcuri, iar cei mici devin tentați să evite să mănânce pachețelul pregătit acasă. Costurile cu gustările achiziționate zilnic se adună în timp și pot fi transformate în cheltuieli semnificative. Îi poți învăța pe copiii câteva reguli de bază ce fac parte din educația financiară și puteți stabili împreună un buget dedicat meselor la scoală, care sunt sunt așteptările și regulile acestuia. Spre exemplu, o modalitate eficientă de a-l face pe cel mic să conștientizeze valoarea banului este să îi spui că banii pe care nu îi cheltuiește pe gustări zilnice la școală îi va putea folosi pentru alte nevoi sau dorințe.
Începutul anului școlar poate să fie privit și dintr-o nota pozitivă, dar și ca pe un bun prilej de revizuire a vechilor comportamente financiare și o ocazie eficientă de educare a copiiilor cu privire la modul în care este alcătuit şi gândit un buget personal.