Pentru o mare parte dintre noi, o viață împlinită presupune să poți face orice iți dorești oricând dorești, iar atingerea independenței financiare reprezintă un pas major. Pentru mulți, independența financiară înseamnă existența unei surse sau a mai multor surse de venit care să permită acoperirea nevoilor și dorințelor, dar fară a fi nevoiți să muncească pentru acestea, pe scurt, existența unor surse de venit pasiv. Totuși, pentru tine ce înseamnă independența financiară și cum crezi că o poți atinge?
Obținerea succesului financiar necesită timp și determinare, iar acest lucru nu se va întâmpla peste noapte. În plus, efortul depus poate să fie uneori apăsător, dar ceea ce contează cu adevărat este rezultatul final de care te poți bucura. Cu toate acestea, dacă ai ajuns până aici înseamnă că ești motivat să înveți cum funcționează banii și cum îi poți valorifica.
Ce este independența financiară?
Abilitatea de a-ți asigura un trai bun fară să mai fi nevoit să lucrezi în mod activ presupune multă motivație, determinare, viziune și cunoaștere. Conceptul de independență financiară presupune retregerea din activitate în mod anticipat și, de asemenea, automat renunțarea la venitul activ și a trăi doar din surse de venit pasiv, surse ce sunt generate de activele financiare.
Întrebarea multora din noi este cum poți câștiga suficienți bani din surse de venit pasiv pentru a te putea bucura de același stil de viață pe care ți l-ai creat. Vei reuși să atingi treapta prosperității prin introducerea unor noi comportamente financiare sănătoase pe care să le urmezi în mod repetat. Astfel, va trebui să iți creezi anumite condiții pentru a atinge independența financiară.
Spre exemplu, un stil de viață luxuriant și bazat pe consum și satisfacerea plăcerilor în mod repetat nu te va aduce mai aproape de îndeplinirea acestui obiectiv, ba dimpotrivă te va îndepărta, întrucât baza finanțelor personale o reprezintă economisirea. Chiar dacă trăim în era consumerismului și există tentația de a arunca cu banii pe diverse plăceri și distracții, cea mai importantă și eficientă schimbare pe care o poți face este să iți setezi o disciplină bazată pe acumulare.
De cât timp ai nevoie pentru a atinge independența financiară?
Independența financiară poate să fie atinsă doar în anumite condiții și făcând diverse schimbări în comportamentul și stilul de viață personal. Așa cum menționam anterior, conștientizarea situației financiare în care te afli, dar și restrângerea cheltuielilor și stabilirea unor obiective financiare te vor ajuta să evoluezi de la o lună la alta.
Totuși, drumul spre independența financiară este unul de lungă durată, astfel că media de vârstă chiar și în țările mai dezvoltate din punct de vedere economic este de aproximativ 50 de ani. Acest lucru este posibil pentru cei care încep să lucreze activ și să se focuseze pe acest lucru începând de la vârsta de 25 de ani.
Crează în mod atent și detaliat planul pe care vrei să îl urmezi, construiește un fond stabil de economii, dă-ți timp și efectuează investiții inteligente. De asemenea, cel mai important este să iți variezi veniturile și să iți creezi un obicei din a repeta deprinderile menționate anterior.
Cele mai bune principii de urmat pentru a-ți atinge obiectivele financiare!
Dacă te-ai hotărât să mergi pe acest drum nu uita cât de important este să ai o strategie bună pentru a nu pierde efort și timp prețios. Focusul tău ar trebui să fie pe creșterea averii personale și investirea acesteia în active aducătoare de venit pasiv. Desigur, este foarte fină linia și oricând te poți îndrepta spre o extremă. Cel mai important este existența unui echilibru, mai ales că deși mulți reușesc să își crească venitul pasiv net în fiecare an, aceștia achiziționează bunuri aducătoare de cheltuieli (case de vacanță, mașini, etc).
Menține evidența cheltuielilor – Evidența cheltuielilor te va ajuta să iți dai seama mai simplu pe ce produse și servicii se duc lunar banii, reușind astfel să faci economii reducând din diverse cheltuieli inutile. Fie că apelezi la extrasul de cont lunar sau la aplicația de pe telefon, ambele iți vor arăta repartizarea cheltuielilor în funcție de categorii pentru fiecare lună.
Stabilește un buget – După ce ți-ai planificat atent cheltuielile lunare, următorul pas este să iți stabilești un buget lunar care să evidențieze modul în care cheltuielile lunare sunt raportate la venituri. Doar cu un plan bine pus la punct vei reuși să eviți cheltuielile inutile și în exces și te vei apropia mai mult de obținerea independenței financiare.
Creează-ți un obicei din a economisi constant – Specialiștii recomandă să economisim cel puțin 10 – 15% din venit. Acest procent crește odată cu înaintarea în vârstă și avansarea în carieră. De asemenea, cea mai buna metodă de a transforma economisitul într-un obicei este să consideri banii economisiți ca pe o cheltuială ce trebuie realizată în fiecare lună, precum sunt utilitățile.
Folosește-te de cele mai bune instrumente pentru economisire – Instrumentele de economisire trebuie alese în funcție de obiectivul personal sau în funcție de capacitatea și dorința de asumare de riscuri. Randamentul este corelat cu riscul, astfel că dacă dorești venituri mai mari, automat va trebui să iți asumi riscuri mai mari.
Nu uita să fii prudent! - Având în vedere că oricând te poți întâlni cu situații neprevăzute, este indicat să fii cu un pas înainte și să ai întotdeauna un fond de urgență. Să presupunem că în momentul actual al vieții tale ai venituri lunare foarte mari care iți permit să iți planifici stilul de viață exact așa cum iți dorești. Acest lucru nu înseamnă că le vei avea permanent, din acest motiv economisește acum și te bucuri mai tărziu!
Diversifică – Diversificarea reprezintă un principiu care te protejează împotriva unor riscuri majore. Poți investi simultan în cumpărarea de acțiuni, emise atât în țară, cât și în străinătate și în același timp poți economisi plasând banii în mai multe valute.
Informează-te permanent – Piața financiară este în continuă schimbare, în fiecare lună apărând tendințe la nivel global, dar care se resimt mai ales la nivel local. Informează-te din cât mai multe surse și asigură-te că întotdeauna ai cules informațiile corecte.
Independența financiară este un concept pe care îl putem defini ca un proces de lungă durată ce are ca scop atingerea unui nivel financiar prin care să se genereze suficiențe venituri pentru a acoperi necesitățile stilului de viață ale unei persoane, fară ca aceasta să mai muncească în mod constant.
Doar în momentul în care vei înțelege mecanismul prin care funcționează banii și cum îi poți valorifica, abia atunci vei putea să ajungi la un echilibru din punct de ve