Învață să nu mai trăiești de la un salariu la altul pentru a te bucura de o viață prosperă
Administrarea în mod conștient a veniturilor iți va îmbunătăți stilul de viață și te ve ajuta să ieși din etapa de a rămâne fără bani de la un salariu la altul. Există câteva aspecte de luat în considerare pentru a duce o viață prosperă din punct de vedere financiar. Astfel, fiecare decizie luată cu privire la modul în care iți cheltuiești viață iți afectează în mod diferit resursele financiare.
Totuși, modul de viață prin care trăiești de la un salariul la altul poate să fie schimbat în așa fel încât să nu mai aștepți o perioadă limitată de timp pentru a-ți achiziționa un produs mult dorit, pentru o ieșire în oraș cu prietenii sau chiar și pentru o vacanță. Consultă ghidul nostru cu privire la modul în care îți poți gestiona cât mai bine finanțele în așa fel încât să eviți consecințele neplăcute.
Aproximativ 70% dintre români trăiesc de la un salariu la altul
În contextul în care scumpirile din ultima perioadă se află pe o pantă ascendentă, 70% dintre români rămân fără bani până la urmatoriul salariu. Presiunea mare la care tot sunt supuși aceștia îi fac să se împrumute fie de la familie, prieteni sau chiar colegi de breaslă. Toate acestea se răsfrâng asupra sănătății fizice și psihice, crescând nivelul de stres raportat la situația financiară.
Conform unui studiu realizat de platforma Salarium, la situația actuală au contribuit mai mulți factori, printre care modul în care anagajatii își accesează banii, faptul că manageriilor nu li se comunică problemele cu care se confruntă angajații acestora, dar și inflația care doar în luna martie a atins pragul de 10,2%.
În plus, mentalitatea cu care au fost crescute generațiile mai înaintate este mai obedientă față de generațiile mai tinere care aduc un aer nou și proaspăt cu privire la modul în care ar trebui să se desfășoare lucrurile pe piața muncii din România. Aceștia se bucură de o libertate mai mare de mișcare, își exprimă liber punctul de vedere și își doresc ca eforturile depuse în orele de muncă să fie apreciate și renumerate.
Este lipsa educației financiare o problemă?
Modul în care iți gestionezi banii fie te va ajuta ca după o anumită perioadă de timp să te bucuri de o sumă generoasă strânsă din economii, fie te va împinge să faci achiziții impulsive, iar la final de lună să te trezești fără bani sau mai rău, chiar cu datorii. Acest ciclu repetitiv își are originile în cunoștințele pe care fiecare dintre noi le are cu privire la educația financiară.
Așa cum menționam anterior, mai mult de jumătate dintre salariații români nu se ajung cu banii de la o lună la alta, cheltuielile fiind tot mai mari iar majoritatea banilor fiind cheltuiți pe facturi, rate și mâncare. Gestionarea unui buget personal în așa fel încât salariul să ajungă atât pe nevoi, cât și pe dorințe implică un grad înalt de dificultate în contextul în care educația financiară lipsește.
Lipsa monitorizării sau a prioritizării cheltuielilor lunare este principala cauză prin care românii ajung în această situație. În plus, cheltuielile neprevăzute pot fi evitate printr-o bună organizare a intrărilor și ieșirilor. Spre exemplu, în cazul cumpărăturilor, cea mai eficientă metodă este de a face o listă de acasă și de a o respecta.
De aceea, specialiștii le recomandă părinților să se preocupe de educația financiară a celor mici încă de la vârste fragede. În acest mod copiii care dețin cunoștinte din domeniul financiar încă de mici vor deveni adulți care vor reuși să își gestioneze resursele, să își administreze banii și să aibă capacitatea de a-i investi pentru a-și maximiza șansele de câștig.
5 strategii prin care poți să iți îmbunătățești modul în care iți cheltuiești banii
- Creează-ți un buget și respectă-l în fiecare lună – Creearea unui buget și implicit respectarea acestuia reprezintă primul pas spre a-ți controla banii. Din nefericire, doar aproximativ 20% dintre familiile României țin evidența banilor care intra și ies din casă. Ideea de bază a unui buget este să reușești să îl menții cel puțin 12 luni de zile, întrucât doar așa vei putea să vezi diferențele de la o lună la alta și să tragi concluziile necesare.
- Fii tu stăpânul banilor și nu invers – Un alt sistem la fel de eficient precum bugetul personal este să împarți banii pe categorii începând chiar cu ziua în care i-ai primit. Astfel, categoriile principale se pot diviza în bani pentru economii și investiții, cheltuieli lunare importante, transport, abonamente, locuință, fondul de urgență, datorii, diverse cheltuieli pentru nevoile personale și donațiile. În acest fel vei reuși să iți dai seama pe ce se duc banii tăi într-un mod organizat și eficient.
- Pune-te pe primul loc – Singurii bani care contează cu adevărat sunt cei pe care alegi să îi investești în tine și pentru tine, respectiv în economiile și investițiile personale. Începând de acum, nu te mai lăsa pe ultimul loc și rezervă-ți un plic sau un cont destinat tie prin care să iți dezvolți obiceiul de a face economii pentru propria persoană. Recomandarea noastră este că obiectivul final să se rezume la a strânge 15% din salariul lunar.
- Nu te lăsa prada impulsurilor – Listele de cumpărături și banii numerar reprezintă soluția ideală prin care poți să oprești banii să iți mai curgă printre degete. Statistic, cei care aleg să facă plățile cu cardul ajung să cheltuiască cu 30% mai mult, iar din acest motiv se recomandă banii numerar, întrucât sunt mai ușor de controlat.
- Fii atent la oamenii care te înconjoară – Că în orice situație, oamenii care te înconjoară au o influență mare asupra stilului de viață, întrucât te pot împinge să faci lucruri sau să iei parte la activități pe care în mod normal nu le-ai fi făcut. Având în vedere că presiunea socială este foarte puternică, încearcă să analizezi mai bine oamenii care te înconjoară și să faci schimbări atunci când este cazul.
Deși banii au o important aparte în viețile noastre, aceștia trebuie tratați cu responsabilitate și organizare, întrucât echilibrul financiar va aduce cu sine echilibru și în alte aspecte ale vieții, precum carieră, relații și sănătate.
Sursă: www.wall-street.ro