Pregătiri de Halloween şi Ziua Recunoştinţei: Semnificații, origini și activități pe care să le faci cu cei dragi!
.jpg&w=3840&q=75)
Considerată una dintre cele mai așteptate sărbători ale toamnei, Halloween-ul se află în continuare în preferințele celor pasionați de mistic și mister. Tradițiile și obiceiurile acestei sărbători au rămas de-a lungul timpului respectate, această zi devenind din ce în ce mai interesantă. În timp ce unii nu sunt de acord cu acest eveniment, alții se pregătesc din timp achizitionandu-și costume, își decorează locuințele și petrec timp cu familia făcând activități specifice.
Ziua Recunoștinței reprezintă o sărbătoare la fel de populară ca și Halloween-ul pentru americani, deși mai puțin cunoscută de români. Aceasta este considerată un prilej ca fiecare membru al familiei să se adune în jurul mesei și să fie recunoscători pentru ceea ce au.
Descoperă mai jos care sunt semnificațiile din spatele acestor sărbători și de unde provin originile denumirii lor.
Originile antice ale Halloween-ului
Originile Halloween-ului datează din vechiul festival celtic Samhain. Celții, care au trăit acum 2.000 de ani, mai ales în zona care este acum Irlanda, Regatul Unit și nordul Franței, sărbătoreau noul an pe 1 noiembrie.
Această zi marca sfârșitul verii alături de recolta adunată, dar și începutul iernii reci, o perioadă a anului care a fost adesea asociată cu moartea metaforică a omului. Celțîi credeau că în noaptea dinaintea noului an, granița dintre lumile celor vii și ale morților se deschide. În noaptea de 31 octombrie sărbătoreau Samhain, când se credea că fantomele morților se întorc pe pământ.
Pe lângă faptul că provoacă necazuri și dăunează recoltelor, celții credeau că prezența spiritelor pe pământ îi ajutau pe preoții celți să facă predicții despre viitor. Pentru un popor dependent în întregime de lumea naturală volatilă, aceste profeții erau o sursă importantă de confort în timpul iernii lungi.
Pentru a comemora evenimentul, aceștia făceau focuri de tabără uriașe, unde oamenii se adunau pentru a arde recoltele și pentru a sacrifica animalele pentru zeitățile celtice. Când sărbătoarea se termina, își aprindeau din nou focurile din vatră, pe care le stinseseră mai devreme în acea seară cu jar din focul sacru pentru a-i proteja în timpul iernii ce urma.
Ce reprezintă și cum se sărbătorește Ziua Recunoștinței?
Ziua Recunoștinței sau Thanksgiving reprezintă o sărbătoare anuală specifică americanilor, aceasta fiind celebrată în ultima zi de joi a lunii noiembrie. Una dintre cele mai importante tradiții și cel mai așteptat moment îl reprezintă masa la care se strânge toată familia, curcanul la cuptor fiind vedeta serii. În plus, americanii obișnuiesc să mulțumească pentru recoltele bogate sub forma unor slujbe special organizate la biserică.
Fiind considerat un eveniment național, aceștia beneficiază de un weekend prelungit, astfel că fiecare profită de această perioada pentru a petrece timp de calitate cu cei dragi și cu familia. Din punct de vedere gastronomic, alte preparate culinare specifice sunt și cartofii dulci, piureul de cartofi, plăcintele de dovleac sau sosul de merișoare.
Alte obiceiuri pe care aceștia le respectă cu atenție în această zi sunt vizionarea emisiunilor speciale redate la televizor, precu meciurile de fotbal, parada Macy’s de la New York sau discursul președintelui. În fiecare an, președintele ține un discurs și eliberează un curcan în mod simbolic.
Deși în România nu este celebrată această sărbătoare, acest lucru nu ne oprește totuși din a pune pe pauză activitățile pe care le facem în mod constant și de a ne petrece timp cu familia și cu cei dragi.
Când este sărbătorit Halloween-ul?
Halloween-ul este sărbătorit în fiecare an la o dată fixă în toată lumea, adică în noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie. Având în vedere că ne apropiem rapid de această sărbătoare, pasionații deja încep să își decoreze casele și să își achiziționeze costume.
În prezent, universul acestui eveniment curpinde obiceiuri și tradiții de toate tipurile, fie prin petreceri cu tematică specifică, povești de groază, sperieturi, cântece și filme de groază sau prin evenimente de celebrare a recoltelor.
Tradiții, obiceiuri și activități de făcut împreună cu familia
Specificul colindat de Halloween, sculptatul în dovleci, aprinsul lumânărilor sau purtatul de costume cu tematică sunt doar câteva dintre cele mai bune tradiții de Halloween. În contextul în care sărbătoarea devine din ce în ce mai populară și în rândul românilor, nu în toate casele sunt respectate tradițiile din vest. Românii preferă să se costumeze în diverse personaje și să participe la petreceri tematice. Totuși, iată care sunt cele mai populare tradiții pe care le poți face și tu alături de cei dragi!
- Sculptatul în dovleci – Tradiția de a scuplta dovleci provine direct de la renumitul personal JackO Lantern. De-a lungul timpului, accentul a fost pus pe activitatea de a sculpta dovleci și de a-i transorma în lanterne, devenind simbolul Halloween-ului. Legenda spune că JackO Lantern făcea feste tuturor, având legătură direct cu răul. După moartea lui, spiritul sau nu a fost primit în rai, dar nici în iar, acesta devenind călăuza întunericului, plimbându-se în eternitate cu un felinar.
- Mergi la colindat – În America, copiii se costumează și merg alături de prieteni sau de părinți la colindat, obicei reprezentativ pentru această sărbătoare ce are menirea de a alunga spiritele rele. Gazdele au obligația de a-i primi și de a le da bomboane, altfel vor fi speriați de către participanți.
- Decorează locuința – Culorile clasice de Halloween își au originile in clasicul festival celtic Samhain. Negrul a reprezentat „moartea” verii, în timp ce portocaliul este emblematic pentru sezonul recoltei de toamnă.
- Aprinde lumânări și focuri de tabără – Lumânările și focurile sunt reprezentative pentru comemorarea sufletelor celor adormiți. În plus, acestea creează o atmosferă de mister și de povestea în locuință, fiind o activitate foarte interesantă și preferată de cei mici.
Atât Halloween-ul, cât și Ziua Recunoștinței au devenit sărbători cunoscute în toată lumea pe care nu doar americanii le celebrează, ci și alte popoare, printre care și românii. Pe lângă tradițiile și semnificaţiile pe care le poartă, acestea pot fi considerate ocazii oportune pentru a petrece timp de calitate cu familia și cu cei dragi.