Se intampla sa nu stii cand si cum ai ramas fara bani, din cauza faptul ca nu esti prea atent la finantele tale?
Acordand un pic mai multa atenție asupra contului tau bancar și bugetului, ar putea conduce la economii uriașe. Iata cateva sfaturi rapide ce iti vor ajuta soldul bancar:
1. Fa economii:
Incearca sa strangi echivalentul unui salariu in numerar in cateva luni. Acestia ar trebui sa fie bani pentru zile negre, sau mai bine zis, salvarea ta in situatii de urgenta. Nu ii folosi decat in situatii critice.
2. Gestionarea veniturilor si cheltuielilor:
Trebuie sa ai o idee clara a veniturilor lunare si unde merg banii, planificandu-ti bugetul. Poti face asta, scriindu-ti cheltuielile lunare pe hartie, intr-un excel sau folosind un software gratuity de la banca ta.
3. Verifica-ti cheltuielile regulat
Utilizeaza extrasele de cont și facturile pentru a urmari toate cheltuielile. Daca iti este greu sa tii evidenta platilor, vorbeste cu banca sau creditorul tau sa te ajute in sensul asta.
4. Cand faci cumparaturi, urmareste cele mai bune oferte si reduceri:
Nu ramane blocat la aceeasi banca, firme de asigurari sau furnizori de energie doar din loialitate. Verifica piata si daca vei gasi alte firme ce ofera rate mai avantajoase sau preturi mai mici nu trebuie sa iti fie teama sa schimbi furnizorii, asta te poate ajuta sa faci economii semnificative.
5. Cheltuieli cu nevoile de zi cu zi:
Cum inflația poate creste preturile peste noapte la orice, de la paste la hartie igienica, pentru a evita cheltuielile inutile, fa o lista de cumparaturi si tine-te de ea. Incearca produse marca proprie, discounturi la mai multe produse la pret redus si fi un pic mai flexibil cand alegi o marca in defavoarea alteia. Cateodata platim brand-ul mai mult decat calitatea produselor.
6. Transportul/Calatoriile:
Pana cand se vor face progrese semnificative in realizarea masinilor electrice, deplasarea cu masina nu este tocmai eficient ca si costuri. Deci, profita din plin de transportul in comun, mersul pe jos si mersul pe bicicleta.
7. Energie:
Exista aparate electrice pe care le-ai putea opri pentru a economisi bani? Lasand robinetele sa curga inutil, poate avea un impact mare asupra facturii la apa. De asemenea, investind bani acum pe izolare, va reduce costurile cu incalzirea in iarna urmatoare.
8. Telefoanele mobile:
Cele mai recente smartphone-ul pot fi tentante, dar merita sa te legi la un contract pe 24 de luni? Telefoanele gratuite, ca parte a unui contract sunt cu siguranta atractive, dar durata contractului ar putea insemna niste costuri destul de mari pe termen lung. Pachetele in care platesti costul telefonului in avans, sunt de obicei mai ieftine si au contracte mai scurte - ceea ce inseamna, de asemenea ca telefonul va avea o valoare mai mare cand este timpul pentru un upgrade.
9. Sarbatori:
Ratele de schimb in cadrul Zonei Euro, nu dau posibilitatea unor oferte foarte avantajoase. Vei gasi oferte mai bune pentru destinații din afara UE.
10. Evita cumparaturile din impuls:
Pune-ti intrebarea: "Chiar am nevoie de el?" Cumpara doar lucruri de care ai neaparata nevoie.Gadget-uri electronice, mașini și alte bunuri de mare valoare ar trebui sa fie tratate ca un lux si daca intr-adevar trebuie sa fie cumparate, planifica si fa economii dinainte.