Fiecare loc de muncă vine cu o serie de avantaje și de dezavantaje, indiferent dacă vorbim despre un loc de muncă cu normă întreagă sau cu jumătate de normă. Cel mai adesea responsabilitățile nu variază foarte mult, singura diferență majoră fiind numărul de ore petrecute la locul de muncă.
Perioada de studenție este cea mai potrivită pentru un loc de muncă cu program scurt, deoarece pe lângă banii câștigați în plus, te poți bucura și de o experiență de lucru valoroasă și un CV bogat. Totuși, ai putea considera un astfel de serviciu cu program redus potrivit doar pentru absolvenți, însă aceste tipuri de locuri de muncă se adresează și candidaților cu experiență. Poți avea un astfel de post cu jumătate de normă până vei găsi o ofertă care să corespundă tuturor criteriilor tale. Iar în timp ce cauți locul de muncă la care visezi, poți să-ți asiguri un venit și continuitate la experiența din CV.
Dacă obiectivul tău este de a câștiga cât mai multă experiență pe perioada studenției, de a avea un program flexibil sau de a-ți asigura un venit temporar, o astfel de ocupație este benefică.
Încă nu te-am convins? Iată 4 beneficii pe care le vei avea daca iți alegi un loc de muncă cu jumătate de normă.
1. Ai timp in plus pentru alte activitati
Durata de somn este de aproximativ opt ore pe noapte. Când lucrezi cu normă întreagă, ai aproape zece ore de timp liber. Dacă facem un simplu calcul vom afla că două dintre acele ore sunt alocate activităților de bază, cum ar fi mâncatul, dușul și socializarea cu colegii sau familia. Astfel, ai mai rămas cu opt ore alocate timpului personal.
Problema este că cea mai mare parte a energiei tale este epuizată în momentul în care termini programul de lucru, astfel încât gândul de a face alte activități care necesită efort poate părea o corvoadă. Când lucrezi cu jumătate de normă, ai atât timpul, cât și energia de care ai nevoie pentru a face ceea ce iți dorești. Totuși, poți să găsești un echilibru pentru stilul tău și poți duce o viață cât mai bună și fară stres cu un asemenea program.
2. Portal către noi oportunități
Locurile de muncă cu jumătate de normă au potențialul de a-ți aduce noi oportunități. De fapt, dacă știi cum să îți alegi bine slujba, vei putea să îți îmbunătățești abilitățile și expertiza în domeniul pe care îl dorești. Mai mult, vor apărea o mulțime de noi oportunități și iți poți creea conexiuni în lumea profesională. De exemplu, poți întâlni un client care lucrează pentru compania la care visezi sau angajatorul tău poate cunoaște pe cineva care lucrează acolo. Nu știi niciodată când ți se poate deschide o ușă, deci tratează fiecare conversație ca pe o șansă de a progresa în carieră.
3. Mai puțin stres, mai multă flexibilitate
În general, locurile de muncă pot fi uneori epuizante, astfel putem să ne gândim la beneficiile pentru sănătate ale unui post cu jumătate de normă. Dacă ești stresat continuu, sănătatea ta începe să aibă de suferit. Nenumărate studii au dovedit deja că stresul este un factor de influență care poate duce la anxietate sau depresie. Mai mult, duce la o stare de nefericire care ar putea dura mult timp.
Locurile de muncă cu jumătate de normă pot reduce cantitatea de stres, deoarece este posibil să nu ți se acorde același nivel de responsabilitate și poți avea un echilibru între viața profesională și viața personală. Lucrează mai puțin, astfel încât să te poți bucura și de viață personală. Desigur, acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să te implici din punct de vedere profesional la locul de muncă. Maximizează întotdeauna timpul petrecut la birou și construiește-ți o relație puternică cu colegii.
4. Dezvolți abilități de gestionare a timpului
Când te simți blocat într-un program de la 9 la 5, parcurgi aceeași rutină în fiecare zi. Atunci când lucrezi mai puțin, vei avea ocazia să explorezi mai multe locuri de muncă și să vezi cum este să lucrezi pentru mai mulți angajatori. În același timp vei putea să iți dezvolți noi abilități în diferite arii de activitate.
Ceea ce face ca posturile cu un program redus să fie și mai bune este faptul că vei învăța cum să iți gestionezi timpul corect. A merge la cursuri, a lucra cu o jumătate de normă, a socializa cu prietenii și a-ți face timp pentru pasiunile tale înseamnă să ai program încărcat, dar jonglarea cu diferite sarcini te poate ajuta să îți îmbunătățești abilitățile de gestionare a timpului. Vei deveni, în general, mai organizat și mai eficient în ceea ce privește organziarea timpului, planificând totul din timp pentru a te asigura că poți încadra totul în timpul limitat pe care îl ai.
Aloca-ți timpul necesar pentru a lua întotdeauna decizile corecte
Un loc de muncă cu jumătate de normă poate reprezenta o poartă de acces spre un serviciu cu program întreg. Când vrei să faci o reconversie profesională într-un domeniu nou sau într-o meserie nouă, e chiar indicat să începi cu o slujbă cu program redus. De asemenea, și condițiile de recrutare sunt mai flexibile în comparație cu un post full-time, iar tu ai ocazia de a câștiga experiență, un venit suplimentar, dar și să te faci remarcat. În momentul în care se fac angajări sau promovări interne, ai mai multe șanse să fii luat în calcul decât un candidat extern.
Nu este o problemă dacă nu te-ai decis încă. Alegerea între două stiluri de viață diferite este întotdeauna o decizie importantă care necesită timp. Dar nu trebuie să iți fie teamă să încerci ceva nou. Oricând este momentul să începi să experimentezi lucruri și sentimente noi și, de asemenea, să te bucuri de mai multe locuri de muncă. Cu timpul și cu puțin noroc, îți vei găsi chemarea.