Nu ti-ar placea sa fii propriul tau sef? Pentru multi, suna ca un vis. Daca esti unul dintre acești oameni, atunci iti recomandam sa incepi o afacere la tine acasa și sa profiti de avantajele de a fi antreprenor. Citeste ghidul nostru cu 8 idei de afaceri la domiciliu și afla cum sa incepi o afacere de la tine de acasa:
1. Lucreaza de acasa
Unul dintre cele mai ușoare compromisuri pentru a avea o afacere la domiciliu este sa incepi sa lucrezi de acasa. Munca la distanta devine din ce in ce mai utilizata. Și multi angajatori raspund la acest lucru și prin faptul ca sunt mai flexibili. In UE, munca de acasa este in continua creștere, Tarile de Jos avand cel mai mare procent de persoane care lucreaza de obicei de acasa (13,7%), urmate de Luxemburg și Finlanda (12%), potrivit statisticilor UE.
Daca ai deja un laptop pentru lucru, atunci poti incepe imediat sa lucrezi de acasa. Este important sa ai o conexiune buna la internet și, de asemenea, tine minte ca din motive de securitate nu toate software-urile companiei pot fi utilizate cand sunt conectate din alta parte. Verifica aceste aspecte inainte de luarea deciziei.
Lucrul de acasa trebuie sa fie un lucru separat de viata de familie. Cel mai bine este sa ai o camera separata care sa poata fi utilizata pentru a lucra. Alti oameni aleg fie o cafenea fie balconul propriu. Aminteste-ti ca ai inca o zi de lucru plina, iar un loc confortabil și ergonomic este foarte important.
2. Devino freelancer
Freelancingul este un pas bun pentru a fi nu depinde de un loc de munca. Dar exista o multime de aspecte practice care trebuie luate in considerare - de la crearea bazei de clienti la grija facturilor și a impozitelor pe venit. Pe de alta parte, vei putea avea mai mult control asupra proiectelor pe care le faci, cum iti gestionezi timpul și este o idee de afaceri la domiciliu cu investitii reduse.
Salariul unui freelancer nu este neaparat la fel de constant ca unui angajat de la 9 la 18. Insa, pe termen lung, tu poti lucra mai putin, si poti caștiga la fel sau chiar mai mult decat intr-un loc de munca cu norma intreaga. Forbes explica faptul ca echilibrul intre viata personala si cea profesionala pentru antreprenori este mult mai mare, 84% dintre freelancerii cu norma intreaga simtind ca munca le permite sa traiasca stilul de viata pe care si-l doresc (fata de 63% dintre angajatii traditionali cu norma intreaga).
Aceasta optiune nu este pentru cei neorganizati, deoarece o afacere de acasa necesita dedicare. Cand incepi, pregateste-te sa fii realist, sa stii cine sunteti clientii bun-platnici și sa asiguri aceste relatii. De asemenea, deși multe proiecte pot fi realizate de la distanta (poti chiar sa lucrezi pentru companii din alte tari, in functie de legislatia fiscala), o buna relatie de lucru pe termen lung ar putea implica anumite calatorii de afaceri.
3. Transforma-ti pasiunea in afacere
Ai o pasiune pe care ti-ai dori sa o faci cu norma intreaga? Ești talentat intr-un anumit domeniu? Esti pasionat de design-ul interior? Poate ca poti transforma aceste abilitati in afaceri.
O modalitate de a testa viabilitatea ideii tale de afaceri este de a testa vanzarea produselor pe site-uri care raspund la apetitul creativ. Este recomandat sa ai o prezentare online și sa profiti de retelele sociale. A avea un site web și a fi activ pe canale precum Instagram sau Facebook, sunt modalitati bune de a-ti face brandul cunoscut si de a comunica pentru cat mai multi oameni. Cheia este sa ajungi la persoanele care ar putea fi interesate de produsele tale, asigurandu-te ca ai si posibilitatea sa le livrezi, sa castigi noi clienti și sa le mentii interesul pentru ceea ce le vinzi.
In plus fata de vanzarile si comunicarea online, pietele și targurile locale ofera adesea ocazia ca oamenii sa-și vanda produsele. Poti vinde obiecte unice sau chiar produse personalizate facute la comanda. Indiferent de ceea ce decizi, asigura-te ca poti livra eficient și ai timp pentru nevoile si cerintele fiecarui client.
4. Testeaza vanzarile second-hand
Poti vinde orice, de la imbracaminte la antichitati sau obiecte de epoca. Chiar și obiectele practice de zi cu zi sunt lucruri pe care oamenii de multe ori le cauta daca nu doresc sa cumpere doar produse noi.
Din perspectiva afacerii, la fel ca toate celelalte idei de afaceri la domiciliu, multe dintre ele au de-a face cu timpul, energia și cercetarea pe care o veti concentra in acest business. Daca ai gasit o nișa și o chemare adevarata, poti merge la sigur. Nu uita sa iei in considerare cheltuielile de inceput, cum ar fi crearea unui site web, promovarea online și gestionarea diferitelor cheltuielilor de afaceri.
5. Testeaza cariera de antrenor de fitness acasa
Aceasta categorie se poate corela si cu pasiunile unei persoane. Nu ai vrea sa impartasesti cunostintele tale de fitness si altor pesoane?
Exista multe subcategorii pentru profesioniștii din domeniul fitness-ului, printre care: instructori de yoga, instructori de dans sau chiar de kangoo jumps care lucreaza in calitate de consultanti pentru companii. Alte locuri de munca conexe sunt nutritionistul sau fizioterapeutul, care necesita diplome sau formare oficiala.
6. Stii sa machiezi sau sa coafezi? Profita de acest lucru!
Nunti, botezuri, zile de nastere - oamenii doresc sa arate cat se poate de bine in cele mai importante etape ale vietii. Daca ai un talent ascuns, dar si experienta in machiaj sau coafuri, de ce sa nu le desvolti intr-o afacere acasa?
Social media reprezinta o buna modalitate de a-ti promova talentele și de a posta imagini cu toti clientii fericiti. Instagram este un loc minunat pentru a va expune reusitele. Aminteste-ti intotdeauna sa ceri acordul celor care apar in aceste imagini. Nu ezita postezi online și arati oamenilor ce poti face.
7. Inchiriaza-ti locuinta pentru turisti
Conceptul de ‘bed and breakfast” nu este unul nou și dateaza de cel putin sute de ani. Inchirierea casei pentru turisti a avut intotdeauna cerere și are avantaje fata de hoteluri. Pentru gazde, inseamna ca poti lucra de acasa deoarece casa ta devine afacerea ta. Pentru turist, adesea inseamna o experienta mai calda și poate fi și mai ieftina.
8. Foloseste-te de calitatile tale in scris
In fiecare zi apar articole online care iti atrag atentia. De la bloguri la ghiduri, de la anunturi la articole de moda. Companiile s-ar putea sa nu aiba timp sau resurse pentru a crea articolele de care au nevoie, astfel incat pot avea nevoie de un ajutor din exterior.
Pe de o parte, aceasta este o afacere in plina expansiune și exista o mare cerere pentru continut. Pe de alta parte, aceasta este o piata competitiva. Ce te face sa iesi in evidenta ca scriitor? Esti talentat si ai un portofoliu excelent? Sau ai o diploma pe care iti doresti sa o valorifici? Expune-ti portofoliul potentialilor clienti, astfel incat ei sa poata vedea de ce ar trebui sa te aleaga pe tine. De asemenea, ai grija ca prezentarea sa fie perfecta, nu doar prin verificarea dubla a gramaticii, ci și aspectelor de formatare, cum ar fi spatii suplimentare și semne de punctuatie greșite.
Indiferent ce alegi sa faci, crearea unui plan de afaceri și obtinerea resurselor potrivite reprezinta cheia pentru a te putea concentra asupra afacerii. Daca ai nevoie de ajutor pentru partea de inceput, informeaza-te despre imprumuturile pe termen scurt și optiunile de finantare care te pot ajuta sa pornesti pe drumul catre succes.
Produsele noastre
CU prima luna GRATUITA. Pana la 10.000 RON. Flexibilitate maxima, costuri minime