Scumpirile din ultimele luni la alimente ne arată că prețul total al coșului de cumpărături a crescut cu aproximativ 23% de la o lună la alta. În acest context, potrivit Institutului Național de Statistică, în luna decembrie a anului trecut, inflația a urcat la 8,2% atingând un nou record. Scumpiri au fost înregistrate atât la alimente, cât și la facturile la gaze și curent, ceea ce ne arată că avem parte de scumpiri de prețuri majore.
Cum ne protejăm traiul de viață și economiile de până acum, având în vedere că analizele pentru anul acesta nu sunt foarte optimiste din punct de vedere al prețurilor din mai multe sectoare economice? Vom discuta în rândurile următoare toate aspectele necesare pentru a înțelege mai bine fenomenul.
Cine pierde din cauza inflației?
Având în vedere imprevizibilitatea inflației și a modului în care afectează funcționarea sistemului economic, consecințele sunt vizibile în toate sectoarele economice. Cu cât rata inflației este mai mare, cu atât senzația de insecuritate din rândul consumatorilor va crește.
Așadar, care sunt categoriile de oameni care sunt afectați de acest fenomen? Inflația afectează pe toată lumea, dar în mod diferit persoane diferite. Astfel, o persoană cu un salariu mic va fi mult mai afectată de inflație, întrucât coșul de cumpărături al acesteia nu este coșul mediu calculat de INS.
Pe lângă consumatorul obișnuit care resimte o creștere semnificativă a produselor și serviciilor pe care le consumă, cei puternic îndatorați, câțiva dintre investitorii în acțiuni și deținătorii de obligațiuni cu venit fix reprezintă o altă categorie afectată de acest fenomen.
Ce să NU faci în perioade inflaționiste
În orice moment inflația poate să devină inamicul tău numărul unu, mai ales dacă ai o sumă de bani pusă deoparte. Pentru a nu acționa importiva ta, există o serie de recomandări pe care specialiștii o fac în astfel de situații de criză.
Având în vedere că banii se depreciază de la o lună la alta, banii ținuți la bancă nu mai reprizinta o soluție de luat în calcul. Există soluții alternative prin care te poți folosi de banii tăi pentru a face alți bani. Spre exemplu, investiția în aur sau în criptomonede va rămâne întotdeauna o opțiune sigură și care iți va permite să ai un beneficiu mai mare decât rata inflației.
Dacă ai găsit o oportunitate pe care nu vrei să o ratezi dar nu ai suficienți bani, optează pentru un credit rapid de la Ferratum și primești banii necesari în cel mai scurt timp direct în contul tău personal! Susținem dezvoltarea pe termen lung și suntem de părere că doar printr-un proces continuu poți obține succesul financiar. Creditul rapid este o soluție financiară eficientă, rapidă și foarte ușor de accesat și utilizat.
Cum ne apărăm în mod concret?
Așa cum menționam anterior, inflația influențează puterea de cumpărare de bunuri și servicii, în același timp erodând și valoarea banilor. Totuși, există câteva metode prin care te poți apăra în mod concret de inflație și pe care le-am dezvoltat în rândurile ce urmează.
O primă soluție de apărare este să faci economii la utilități. Scumpirile la energia electrică se află pe o pantă ascendentă, ceea ce reprezintă o ocazie bună de a elimina toate sursele de risipă din punct de vedere economic. De asemenea, te poți orienta spre electrocasnice cu un consum redus de energie.
Odată cu creșterea inflației, vor crește și dobânzile, deci automat vor crește și ratele la bancă. Astfel, poți încerca să iți achiți datoriile cu dobânzi variabile. Este bine să încerci să achiți creditele chiar și parțial, dacă nu în întregime.
Având în vedere că puterea de cumpărare pe timpul inflației scade, te poți proteja încercând să achiziționezi o cantitate mai mare de produse greu perisabile sau neperisabile pe care cu siguranță le vei consuma la un moment dat.
Pe de o altă parte, prețul la unele produse crește semnificativ, dar avantajul consumatorilor este faptul că sunt produse de care te poți lipsi. Spre exemplu, prețul la țigări va continua să crească, acest lucru fiind un moment oportun să renunți la acest obicei.
Putem profita de pe urma inflației?
Întotdeauna o persoană educată din punct de vedere financiar va reuși să se adapteze la condițiile de pe piață chiar și pe timpul inflației. Astfel, aisgura-te că ai un bagaj minim de informații economice pentru a-ți dezvolta capacitatea de a te proteja în fața inflației.
Dacă ai o profesie din care în fiecare lună iți intră un salariu fix, poți încerca să împarți și cu alții cunoștințele tale, bineînțeles, contra cost. De asemenea, dacă ești liber profesionist sau antreprenor, o variantă pentru a trece cu bine peste această perioadă este să mărești prețurile și să profiți de pe urma inflației.
Pentru cei care dețin o sumă mare de bani și au ocazia să învestească, o variantă sigură este să învestească în acțiuni ale companiilor ce își desfășoară activitatea în sectoare care nu sunt afectate de inflație sau în cele care pot profita de aceasta. Mecanismul este unul simplu, majoritatea firmelor vor crește prețurile în contextul în care banii se devalorizează din cauza inflației. Astfel, caută companiile care își permit o creștere a prețurilor pe timpul inflației și focuseaza-te în special pe cele care se ocupă cu vânzarea de bunuri de larg consum sau cu vânzarea de produse alimentare.
Acționează responsabil!
Ideea de bază a acestui articol este faptul că inflația reprezintă un dezechilibru în economia oricărei țări, însă dacă acționezi responsabil și ai în vedere acțiunile și instrumentele menționate anterior te poți proteja de inflație.
A acționa responsabil și cu grijă presupune adoptarea unei strategii prudente prin care focusul este pus asupra diversității și pe crearea de valori care te vor poziționa întotdeauna în postura de câștigător, indiferent de contextul economic din piață. Educația financiară și noțiunile ce fac parte din această sferă sunt foarte importante, întrucât o minte educată și antrenată constant va avea capacitatea de a se adapta oricând indiferent de condițiile la care este supusă. În plus, succesul financiar va apărea doar dacă noțiunile financiare există deja.
Sursă: www.digi24.ro