Cum pot să economisesc bani și să nu îi mai dau pe lucruri inutile? Probabil și tu ți-ai pus această întrebare la un moment dat în viață când ai realizat că nu ai un buget bine stabilit și pus la punct. Din păcate, majoritatea oamenilor ajung să se gândească la acest aspect abia în momentul în care încep să aibă probleme financiare.
Pentru a economisi o sumă lunară de bani, nu trebuie să ajungi într-un impas financiar, ci te poți autoeduca să faci asta chiar și când iți este bine. La fel ca și în viață, stabilirea unor obiective reprezintă primul pas spre reușită. Succesul nu poate să fie atins fară un scop bine definit care să te împingă de la spate. Chiar dacă societatea contemporană te forțează să cheltuiești bani zilnic, risipa monetară poate să fie redusă într-un timp relativ scurt. Studiază cu atenție strategiile pe care le-am selectat pentru tine în rândurile următoare și aplic-o pe cea care ți se potrivește cel mai bine!
Stabilește-ți obiective realiste
Obiectivele reprezintă modalități prin care putem să obținem ceea ce ne propunem mult mai ușor și rapid decât în mod normal. Totuși, acestea trebuie să fie realiste și să se focalizeze pe adevăratele nevoi pe care le avem pentru a ne bucura de rezultate și nu de nereușite.
Iți va fi mult mai ușor să economisești bani dacă ai un obiectiv clar și bine stabilit. Recomandarea noastră este să nu te rezumi la a economisi bani pentru o vacanță sau pentru a-ți schimba garderoba, ci pentru ceva mult mai practic, precum perioade mai dificile, pentru pensie, o casă sau o mașină nouă.
Organizează-ți și actualizează-ți bugetul în fiecare lună
Monitorizarea veniturilor și a cheltuielilor din fiecare lună te va ajuta să ai control, iar costurile vor fi mai ușor de analizat și de gestionat. Specialiștii sunt de părere că stabilirea unui buget lunar reprezintă cea mai eficientă metodă de a ține o evidență și de a economisi banii obținuți.
În plus, să nu uităm de reducere și de eliminarea cheltuielilor care nu sunt necesare. Așa cum menționam și într-un articol anterior, strategia 50/30/20 este una dintre cele mai simple și eficiente metode de a economisi bani. Aceasta presupune împărțirea în categorii de cheltuieli, respectiv cheltuieli fixe, opționale și flexibile, pentru a te bucura de o gestionare eficientă. Începe acum și te vei bucura mai târziu!
Limitarea cheltuielilor inutile
Economiile nu merg mână în mână cu risipa monetară pentru lucruri inutile. Astfel, deși poate vei avea tendința de a achiziționa produse de care nu ai nevoie, poți rezolva acest lucru prin a te responsabiliza și de a nu te lăsa influențat de un impuls financiar.
Totuși, poți încerca să aplici regula 24 de ore, o modalitate care te va ajuta să eviți cumpărăturile inutile și făcute din impuls. Această regulă se aplică excelent pentru cumpărăturile online, dar se mulează foarte bine și pe cumpărăturile fizice. Astfel, înainte de a cumpăra un produs, lasă-ți timp de gândire aproximativ 24 de ore pentru a-ți da seama dacă ai cu adevărat nevoie de respectivul produs sau dacă acesta reprezintă doar o dorință.
De ce economisesc oamenii și care sunt principalele beneficii obținute?
Strategiile menționate anterior au ca scop să te ajute în simplificare procesului personal de economisire. Deși poate la început poate să pară dificil să reduci din cheltuieli, treptat iți vei da seama că aplicând tacticile menționate anterior, iți vei optimiza consumul și vei reuși să iți păstrezi veniturile lunare pentru o perioadă îndelungată de timp și vei beneficia și de o serie de avantaje. Iată câteva dintre acestea:
Vei face față situațiilor neprevăzute – Având o sumă de bani strânsă, iți va fi mult mai ușor să treci peste o situație neprevăzută care presupune un efort financiar pentru a trece peste. Aceasta fie reprezintă o reparaţie a casei sau a mașinii, fie o problemă medicală. Astfel, nu vei fi pus în situație în care bugetul tău lunar va fi dat peste cap, întrucât poți apela la suma pusă deoparte.
Ai libertate financiară – Scapă de stres și de grija că vei trăi de la un salariu la altul și că nu beneficiezi de banii necesari în anumite situații. Faptul că este asigurat din punct de vedere financiar te va face să te simți la relaxat din toate punctele de vedere.
Te pregătești de pensie – Așa cum menționam anterior, în momentul în care iți setezi obiective financiare, este recomandat să o faci pe termen lung și pentru situații practice. Așadar, vei vedea că odată ajuns la vârsta de pensionare iți va fi mult mai ușor din punct de vedere financiar.
Lucrezi haotic și nu mai ai timp pentru tine? 3 sfaturi utile pentru economisirea timpului
Cea mai mare problemă pe care o au oamenii în societate de astăzi este lipsa timpului. Probabil și tu ai fost în situația în care din cauza unei gestionării ineficiente a timpului ai ajuns în situația în care ai devenit irascibil, orele petrecute la muncă erau haotice, iar tu nu te mai puteai bucura de timp pentru tine. Mai jos ți-am pregătit o listă cu cele mai utile moduri de a lucra inteligent în așa fel încât să iți rămână timp și pentru tine:
Stabilește-ți prioritățile – Dacă ți s-a întâmplat ca două activități să ți se suprapună una peste cealaltă, înseamnă că ai nevoie de puțină strategie pentru a evita sincronizarea activitatiilor pe viitor. Prin stabilirea unei liste cu priorități vei reuși să lucrezi mai eficient și rapid.
Respectă strategia și planul stabilit – Pentru a nu ajunge într-un impas care te poate demotiva, cel mai eficient mod de a lucra este să iți setezi temporizatoare care să iți amintească să te dedici respectivei activități. Este un mod inteligent prin care te poți focusa pe o activitate și să treci într-un timp rapid la următoarea.
Ai grijă de sănătatea ta fizică și mentală – Întotdeauna în viață trebuie să existe un echilibru pentru a nu cădea dintr-o extremă în alta. Așadar, acordă-ți timp și ai încredere în acest proces, iar mai târziu te vei bucura de rezultatele dorite.