Conceptele de producție și consum reprezintă noțiuni fundamentale în economie, întrucât în momentul în care acestea devin durabile, populația adoptă un comportament mai conștient. Un comportament conștient se reflectă printr-o producție mai eficientă, deci în general activități ce au ca scop atât menținerea siguranței financiare a oamenilor, mai ales în vremuri dificile, cât și protecția mediului.
Sustenabilitate este înțeleasă ca fiind capacitatea de a exista și de a se extinde fără a epuiza resursele naturale existente. Astfel, trebuie să înțelegem că putem funcționa la fel de bine în prezent fără a compromite capacitatea generațiilor viitoare cu scopul de a ne satisface propriile nevoi.
Viața și consumul responsabil în vremuri dificile
Pentru a înțelege mai bine ideea de bază a acestui articol, trebuie să înțelegem, înainte de toate, ce este consumul în sine. Astfel, paradigma consumului conceptualizează un act de zi cu zi care contribuie la bunăstarea proprie, dar și la satisfacerea proprilor nevoi materiale. Acesta este privit ca fiind o condiție a supraviețuirii și nu o activitate bazată pe exces.
Din acest motiv, consumul responsabil și sustenabil propune o viziune prin care fiecare consumator acționează în așa fel încât scopul principal este cel de a reduce efectele nagative și de a acționa în mod conștient. În situația actuală în care ne-am confrunatat timp de aproximativ doi ani cu criza sanitară, urmată de criza creată de conflictul ce are loc la granița cu România, oamenii au nevoie de disciplină și responsabilitate.
Așadar, primul și cel mai important lucru pe care fiecare dintre noi îl poate face este să își pună la îndoială primul consum. Prea multă dezordine poate duce la un dezichilibru, astfel în loc să cheltuiești mai mult pe produse inutile pe care doar ți le dorești, dar nu ai cu adevărat nevoie de acestea, poți alege să economisești pentru ceva semnificativ mai târziu.
Cum poți să adopți un consum responsabil bazat pe economisire?
Societatea contemporană ne arată din ce în ce mai des cât de importante sunt consumul responsabil, sustenabilitatea, diminuarea poluării și economisirea resurselor. Deși suntem la curent cu cele mai noi știri și informații cu privire la aceste demersuri, de cele mai multe ori, nu știm exact cum putem acționa mai bine în cauză. Din acest motiv, ne propunem ca în rândurile de mai jos să iți arătăm câteva comportamente ce au ca scop adoptarea unui consum responsabil bazat pe economisirea în contextul actual.
Îndreaptă-ți atenția spre filosofia minimalismului – În artă, minimalismul promovează simplitatea, armonia și esența formelor. Deși poate mulți dintre noi nu știam, minimalismul reprezintă în același timp și o filosofie după care iți poți organiza viața. Minimaliștii acționează conform zicalei „Mai puțin înseamnă mai mult”, ceea ce s-ar traduce prin evitarea aglomerării cu obiecte inutile, care nu sunt indispensabile.
Deși ne influențăm între noi să avem cât mai multe produse, bijuterii, obiecte de mobilier, haine, cosmetice sau gadget-uri, în final ne dăm seama că de fapt nu avem cu adevărat nevoie de acestea. În momentul în care vei începe să achiziționezi doar produsele de care ai nevoie cu adevărat, abia atunci iți vei da seama că ai reușit să economisești o sumă considerabilă de bani, pe care o poți folosi ulterior în scopuri mai importante, precum investiții, educație, dezvoltare sau pentru a călători.
Împrietenește-te cu mediul – Pentru a face o diferență, avem nevoie ca fiecare dintre noi să se implice în acțiuni ce au ca scop protejarea mediului cu rezultate pe termen lung. Adoptarea unor comportamente prietenoase, precum evitarea risipei alimentare prin achiziționarea cantității de mâncare pe care o consumăm, fac adevărate diferențe în acțiunile de combatere a consumerismului.
Nici la capitolul modei nu stăm prea bine, întrucât deși prețurile par mai tentante la bunurile de tip fast fashion, pe termen lung iți vei da seama că va trebui să cumperi în mod constant mai mult. Ideal ar fi ca fiecare dintre noi să încercam să ne planificăm în mod atent lista de cumpărături, mesele, dar și adoptarea opțiunilor mai eco și avantajoase din punct de vedere financiar, precum mersul pe bicicletă, trotinetă sau transportul în comun.
Planifică-ți în mod atent viața – Când vine vorba de gestionarea resurselor financiare, planificarea atentă și sigură reprezintă cea mai bună modalitate de a te ajuta să ai parte de un echilibru financiar bazat pe economisire.
Așa cum menționam într-un articol anterior, planificarea resurselor financiare pe baza regulei 50/30/20 (50% pentru cheltuielile uzuale, 30% pentru dorințe, 20% pentru investiții și economii) reprezintă una dintre cele mai bune metode de gestionare a bugetului propriu. Bineînțeles, pentru a-ți planifica mai eficient bugetul și pentru a putea aplica această regulă, vei avea nevoie să ai o evidență asupra veniturilor și cheltuielilor tale din fiecare lună.
Ce ne rezervă viitorul?
În contextul în care ofertele speciale din zilele de Black Friday, Cyber Monday sau cele de dinaintea sărbătorilor ademenesc un număr tot mai mare de consumatori, este esențial să iți dai seama că poți achiziționa doar produsele de care ai nevoie, fară să fii ademenit cu diverse promoții la unele produse inutile.
Deși este demonstrat științific că prețurile mai mici și reducerile accentuează centrul de recompensă al creierului, consumul responsabil a devenit un comportament din ce în ce mai adoptat de tot mai mulți oameni, în special tineri, care sunt mai atenți la ceea ce cumpără și consumă.
Deși nimeni nu ne poate spune cu exactitate ce ne rezervă viitorul, un lucru este sigur, și anume impactul pozitiv pe care îl are economia circulară, în special în vremuri dificile. Reutilizarea deșeurilor unei persoane va fi resursa altuia, acesta fiind un proces care va reduce semnificativ consumerimul accelerat.
Deși primul pas spre un consum responsabil și bazat pe economisire este mereu cel mai dificil, odată ce ești motivat și determinat, procesul va deveni unul rapid și facil. Ai grijă cum și pe ce alegi să iți cheltuiești banii pentru un viitor mai liniștit și mai sigur din punct de vedere financiar.