Primii pași pe care îi faci spre începutul carierei tale sunt cei mai complexi, întrucât implică o serie de responsabilităţi cu care nu te-ai mai întâlnit până acum, multe provocări dar și mai multe realizări. În plus, cu cât te vei implica mai mult și te vei afirma, cu atât vei fi mai aproape de independența financiară despre care discutam într-un articol anterior.
Dacă ești student în ultimul an la facultatea pe care ți-o doreai, absolvirea te aduce mai aproape de primul loc de muncă. Bineînțeles, pe de o parte acest lucru înseamnă că încă nu cunoști toți termenii cu care te vei întâlni în viitor. Având în vedere că oricine trebuie să dețină câteva informații de bază care să îl ajute pe viitor să se descurce mai bine, să facă diferențe și să obțină ceea ce merită, în articolul de mai jos vei găsi toate informațiile necesare pentru primul loc de muncă dar și câteva sfaturi utile.
Diferențele dintre venitul brut și venitul net
Chiar dacă vorbim despre informații de bază, nu toată lumea le deține, mai ales dacă vorbim despre o persoană care se află la primul loc de muncă. Astfel, venitul pe care îl obține o persoană în urma muncii prestate se împarte în două forme diferite.
- Venitul brut – Venitul brut reprezintă valoarea totală a banilor obținuți, acesta fiind întotdeauna mai mare decât venitul net.
- Venitul net – Venitul net este reprezentat de suma rămasă în urma deducerii tuturor cheltuielilor, respectiv a impozitelor și taxelor ce se duc către stat.
Ambele sunt la fel de importante, iar orice angajat trebuie să cunoască diferențele dintre cele două pentru a putea să își calculeze în mod corect valoarea muncii pe care o prestează. În momentul calculării salariului și al efectuării contractului de muncă, suma salariului brut va fi calculată și trecută cuprinzând taxele pe care angajatorul trebuie să le plătească către stat. Așadar, salariul net este cel pe care angajatul îl primește efectiv la sfârșit de lună.
Nu te baza doar pe un singur interviu
Acum că poți să faci diferența între două concepte foarte importante, respectiv salariul net și salariul brut, un alt aspect pe care trebuie să știi cum să îl gestionezi este reprezentat de situația în care ai aplicat pentru un loc de muncă pe care ți-l doreai foarte mult dar ai fost respins.
Sunt situații în care fie nu ai primit nicio confirmare din partea angajatorului, fie ai fost anunțat că ai fost respins fară să ți se spună însă motivul. Indiferent unde te-ai situa, astfel de circumstanțe iți pot afecta moralul sau încrederea personală și poți ajunge rapid la dezamăgire.
Pentru a evita o astfel de situație este nevoie să iți schimbi modul de gândire și să înțelegi că refuzurile fac parte din procesul de dezvoltare. Motivele pentru care ai fost respins nu țin întotdeauna de aptitudinile tale, ci pot fi lucruri interne, de aceea încearcă să nu te acuzi sau să te critici.
De asemenea, rămâi deschis și focusat pe obiectivul tău, implică-te în mai multe procese de intervievare în același timp și adoptă o abordare plină de entuziasm și de energie de fiecare dată!
Construiește-ți CV-ul în funcție de locul de muncă pentru care aplici
Fie că ești proaspăt absolvent sau debutant deja pe piață muncii, nu uita faptul că CV-ul are un rol esențial pentru obținerea postului la care aplici. Sintetizarea informațiilor despre tine și abilitățile pe care le ai într-un mod cât mai coerent, concis și clar nu trebuie să lipsească!
Recomandarea specialiștilor este că în anul 2022 fiecare CV redactat să fie unul personalizat, fiind mult mai eficient decât unul standard. Efortul depus îi va demonstra angajatorului că ești o persoană profesionistă care acordă atenție chiar și la cele mai mici detalii.
Astfel, brandul personal este cel mai important atunci când vrei să faci o impresie indirectă prin intermediul CV-ului. Din punct de vedere profesional, orice experiență este importantă așa că nu ezita să o menționezi, iar din punct de vedere personal, chiar și o prezență puternică în mediul online poate să reprezinte un plus pentru obținerea locului de muncă pe care ți-l dorești.
Dezvoltarea profesională continuă toată viața
Deși obținerea primului loc de muncă reprezintă un pas important, treptat vei dori să evoluezi și să acumulezi mult mai multe cunoștinte, aptitudini, dar și câștiguri mai mari. În momentul în care ai obținut statutul unui profesionist extrem de bine pregătit în breasla ta, vei putea aspira pentru un salariu mai atractiv. Totuși, poți ajunge în acel punct și să te bucuri de o carieră de succes doar dacă te focusezi pe o învățare continuă.
Unul dintre cele mai mari riscuri este faptul că deși angajații se simt motivați în primele luni de muncă, pe urmă aceștia nu mai simt nevoia să deprindă noi abilități, munca devine repetitivă și lipsită de provocări, iar aceștia se plafonează în carieră. Bineînțeles, poți să eviți aceste situații prin câteva acțiuni conștiente pe care le poți face.
- Acceptă provocările!
Cel mai sigur mod de a-ți îmbunătăți performanțele la locul de muncă este prin acceptarea unor noi provocări în mod constant. Doar prin implicarea în proiecte din care ai ce învăța te poți dezvolta profesional.
Astfel, de fiecare dată când apare un nou proiect în cadrul companiei în care lucrezi nu ezita să te implici și tu. De asemenea, pune întrebări când nu știi și ascultă cu atenție când ți se răspunde.
- Participă la training-uri relevante pentru locul tău de muncă
Există o multitudine de training-uri specifice în funcție de domeniul în care activezi pe plan profesional la care poți participa pentru a-ți îmbunătăți performanțele în fiecare zi. Fie că optezi pentru cursuri, training-uri sau workshop-uri, acestea sunt extrem de utile pentru a te ajuta să acumulezi mai multe informații și să devi un adevărat profesionist.
- Cere părerea superiorului tău cu privire la evoluția ta
Încearcă să discuți periodic cu superiorul tău și să îi ceri părerea cu privirea la modul în care iți desfășori activitatea și privind evoluția ta din momentul angajării și până în prezent. Primirea de feedback cât mai specific și constructiv cu privire la acțiunile și performanţele tale reprezintă un pas important pentru evoluția ta.
Transformă munca în plăcere și dezvoltarea profesională într-o prioritate. Doar în acest mod vei reuși să iți transformi aspirațiile și dorințele tale în realitate!