In zilele noastre majoritatea romanilor au cel putin un credit, fie el bancar sau nebancar. Pentru oamenii simpli cu venituri modeste este foarte complicat, poate chiar imposibil sa economiseasca sume de bani atat de mari incat sa isi cumpere o locuinta sau un autoturism. Daca te intrebi ce trebuie sa stii inainte de a lua un credit, citeste in continuare articolul pe care ti l-am pregatit.
1. Venituri vs. Credit
Este foarte important sa te gandesti la cateva lucruri inainte sa apelezi la un credit. Salariul este unul din cele mai importante criterii care stabilesc posibilitatea de a lua sau nu un credit. Pentru un imprumut bancar, institutia bancara verifica situatia familiala, dar si istoricul operatiunilor bancare sau locul de munca. Acestea devin criterii de acordare a creditului, deoarece ele stabillesc posibilitatea clientului de a-l returna.
2. Calculeaza, calculeaza, calculeaza.
Pentru a sti cat de mult te poti indatora trebuie sa calculezi cu grija toate cheltuielile pe care le faci. De la cumparaturile zilnice, vacante, sau repararea electrocasnicelor, pana la vizitele si interventiille medicale, fiecare ocazie cu care cheltui putin mai mult trebuie sa fie calculata. Sfatul nostru este sa nu datorezi niciodata mai mult de jumatate din ceea ce poti plati usor. Noi sfatuim toti clientii sa apeleze la imprumuturi doar cand au foarte mare nevoie, pentru urgente reale si sa se asigure ca pot plati imprumutul pana la data scadenta.
3. Perioada este foarte importanta
Ce trebuie sa stii inainte de a lua un credit? Perioada in care vrei sa il rambursezi. Noi te sfatuim sa alegi impreuna cu institutia de la care iei un credit perioada de indatorare in functie de nevoile si caracteristicile tale. Este foarte important ca dupa ce ai apelat la un credit sa fii in continuare stabil din punct de vedere financiar. Totusi, perioadele scurte te pot ajuta sa platesti mai putina dobanda.
Un credit de nevoi personale necesita o perioada mai mare de creditare decat un credit rapid, dar mult mai scurta decat pentru un credit ipotecar.
4. Afla totul despre comisioane
Comisioanele sunt primul lucru pe care trebuie sa il ai in vedere. Pe langa ratele pe care le platesti lunar pana ce vei achita intregul credit, exista taxe si comisioane care vor fi platite odata ce ai primit imprumutul din partea institutiei bancare sau nebancare. Toate tipurile de comisioane trebuie comunicate inainte de semnarea contractului si nu trebuie sa lipseasca din documentele contractuale.
5. Alege creditul care se potriveste cu nevoile tale
Pentru a alege produsul de creditare potrivit cu nevoile tale, trebuie sa stii mai intai care sunt toate tipurile de credite la care poti apela si ce implica fiecare tip de imprumut pe care il poti lua. Printre cele mai cunoscute sunt: creditele rapide, creditele de consum, inclusiv creditele de nevoi personale, creditele de studiu, creditele imobiliare sau ipotecare si cardurile de credit.
Fiecare tip de credit mentionat mai sus are caracteristici diferite de care ar trebui sa tii cont atunci cand alegi produsul de creditare pentru tine. Perioada de creditare, valoarea creditului, costul, valoarea si tipul dobanzii, moneda in care se incheie contractul de credit sunt doar cateva din detaliile foarte importante pe care trebuie sa le iei in calcul.
Contractarea unui credit este o decizie foarte importanta, care ar trebui sa fie luata doar dupa ce te-ai asigurat ca ai cercetat suficient piata si te-ai documentat, in special cand vine vorba de un credit ce sa ramburseaza intr-o perioada mare de timp. Asigura-te ca stii toate informatiile de care ai nevoie inainte de a lua astfel de imprumut.
Produsele noastre
CU prima luna GRATUITA. Pana la 10.000 RON. Flexibilitate maxima, costuri minime