Chiar dacă incertitudinea creată de pandmie ne poate afecta modul în care ne simțim și nivelul de productivitate, există diverse metode prin care putem să ne menținem sănătatea și buna dispoziție. Dacă ai senzația că lucrurile sunt scăpate de sub control, nu uita că, de asemenea, ai la dispoziție o serie de metode pe care le poţi face pentru a te simți mai bine și pentru a-ţi păstra sănătatea fizică și mentală.
Capacitatea noastră de autoliniște ne va ajuta să găsim un echilibru în gândire și să ne adaptăm situației curente.Trebuie să fim atenți în continuare și sperăm că suntem mai aproape de revenirea la viețile de dinainte. Astfel, ne-am propus să venim cu câteva sfaturi și recomandări care te vor ajuta să treci mai ușor peste această perioadă.
Concentrează-te pe ce poți face, nu pe ce nu poți face!
Reluarea activităților după pandemie se poate face într-un mod plăcut și ușor prin diversificare. În condițiile actuale, găsirea unui echilibru în viața de zi cu zi este cea mai bună soluție pentru ca timpul să treacă mult mai ușor. Specialiștii sunt de părere că este important să ne axăm pe ceea ce putem face, mai precis pe ceea ce putem controla.
Citește
Cititul este de departe una dintre activitățile utile pentru a-ți petrece timpul liber. Dacă nu ai un stil preferat și nu știi cu ce ai putea începe, ce ar fi să pui mâna pe cartea aia care sta în biblioteca și pe care nu ai apucat încă să o deschizi?
Fie că optezi pentru dezvoltare personală, proză, poezie, ficțiune sau povești clasice, cărțile te scot din zona de confort, mai ales că poți să citești orice iți dorești. Evită să te forțezi să citești un anumit număr de pagini zilnic, ci menține-ți imaginația bogată, bucură-te de poveste și antrenează-ți mintea cu fiecare paragraf citit în parte.
Încearcă rețete noi
Efectele gătitului asupra menținerii unui echilibru psihic au fost subliniate pe parcursul timpului în tot mai multe studii din întreaga lume. Specialiștii sunt de părere că încercarea de noi rețete iți poate îmbunătăți starea de spirit și calitatea vieții.
În plus, prin intermediul acestei activități ce este considerată recreativă, vei reuși să elimini stresul, să mănânci sănătos și să te bucuri de un echilibru psihic și fizic. Pentru că gătitul este o activitate care se învață, poți începe să răsfoiești vechea carte de bucate a mamei sau să te uiți la rețete online de gătit. Nu contează care este experiența ta în acest domeniu pentru că la final vei vedea că și un simplu preparat scos din cuptor iți va aduce o mare satisfacție.
Descoperă muzică nouă
Muzica ne ajută să trecem mai ușor peste ceea ce avem de făcut și fiecare zi este mai bună! În plus, plăcerea de a descoperi constant muzică nouă este trăită și mai intens în contextul în care avem la dispoziție mult mai multe platforme în care să căutăm.
În afară de cunoscutele aplicații Spotify și Youtube, poți încerca să descoperi artiști noi pe noi platforme precum Radio Garden sau Karafun.
Fii creativ!
Rutina poate să devină cel mai mare inamic al nostru dacă nu știm când să ieșim din zona de confort și să ne bucurăm și de alte activități. Astfel, indiferent că ești student sau lucrezi, oricând poți încerca să te folosești de creativitate și să iți descoperi o nouă pasiune care iți poate aduce și un venit în plus! Posibilitățile sunt nelimitate și la fel sunt și șansele de câștig!
Nu uita să faci mișcare
Sportul este esențial pentru menținerea sănătății și ceea ce e și mai plăcut este faptul că îl poți integra foarte ușor în viața ta, fară costuri suplimentare, ci doar cu voință. Începe de acum să deduci cel puțîn o oră în care să faci mișcare, începând chiar cu excerciții simple pe care le poți combina cu muzică și vei vedea cum totul devine mai plăcut.
Încearcă o activitate nouă
Dacă tot am menționat până acum ieșitul din zona de confort, cum ar fi chiar să iei acțiune? Indiferent că vrei să te apuci de un nou sport care implică și interacțiunea cu noi persoane sau vrei să înveți să faci ceva cu propriile mâini din confortul casei tale, niciodată nu este prea tărziu să începi! Internetul este plin de tutoriale simple și eficiente care te vor ajuta să te deconectezi, să înveți ceva nou și să te distrezi în același timp.
Comunică cu ceilalți
Cu siguranță cel mai important aspect este să empatizăm, să ne exprimăm emoțiile, gândurile și să îi ascultăm pe cei dragi. Rezervă-ți timp și contacteaza-ți familia, prietenii sau rudele, fie telefonic sau prin apel video. Acordă atenție modului în care dorești să transmiți ceva pentru a nu exista riscul de a se înțelege altceva.
Meditează
Contextul pandemic în care ne aflăm ne face să avem parte de multe contradicții, întrebări referitoare la viitor și chiar și temeri. Astfel, meditația te va ajuta să iți îmbunătățești starea de bine și iți va oferi o perspectivă mult mai bună asupra vieții și asupra realității.
Rezervă-ți câteva minute în fiecare zi și reflectă asupra propriilor emoții și gânduri, iar după o perioadă de timp vei reuși să vezi rezultatele pe termen lung.
Cum ne descurcăm cu școala online?
În ultima perioadă școala online s-a dovedit a fi o provocare atât pentru copii, dar mai ales pentru părinți. În sine aceasta este o experiență ce necesită un nivel mai mare de concentrare. Dar mult mai important este că pe lângă agitația provocată de un program încărcat cu întâlniri, apeluri, email-uri trimise, ore online și teme, părinții și copiii s-au redescoperit reciproc, formând o conexiune mai strânsă.
Activitățile făcute împreună cu cei mici au o influență pozitivă asupra dezvoltării acestora, dar și pentru creșterea performanțelor scoalare. O comunicare eficientă și un climat familial echilibrat sunt esențiale pentru dezvoltarea unei relații armonioase cu copiii.
Partea pozitivă a pandemiei ne demonstrează că dacă suntem flexibili, perseverenți și creativi, putem să adoptăm un stil de viață pozitiv. Pe vreme de pandemie, tot ce putem face ca să ne fie bine este să ne axăm pe ce putem controla, cum ar fi gândurile, comportamentul și ce simțim.