Daca ești cât de cât la curent cu situația actuală din sectorul financiar și economic, nu se poate să nu fi auzit de acest termen, dar mai ales de faptul că în prezent rata anuală a inflației a urcat la 6,3%. Prețurile bunurilor și serviciilor pot suferi modificări oricând într-o economie de piață, astfel că unele prețuri cresc, în timp ce altele scad.
Modul în care inflația se manifestă este reprezentat de o creștere atât a serviciilor, cât și a bunurilor, ceea ce înseamnă că vei achiziționa mai puține produse decât ieri cu aceeași sumă.
Ce este inflația?
Așa cum am menționat anterior, inflația este creșterea generalizată a prețurilor în economia de piață a unui stat. Creșterea prețurilor afectează și influențează în aceeași măsură comportamentul producătorilor, distribuitorilor și, în final, al consumatorilor. Pe scurt, acest fenomen se traduce într-un dezechilibru apărut ce poate afecta într-un număr major diverse aspecte economice. Efectul pe care îl are asupra ta este unul direct, pe care îl vei resimți din mai multe puncte de vedere.
De asemenea, odată cu creșterea accelerată a inflației se înregistrează și o putere de cumpărare mai mică a monedei naționale. Procentul cu care prețurile au crescut sau au scăzut într-un interval anume de timp reprezintă rata inflației.
Rata inflației se calculează de la o lună la alta sau de la un an la altul și indică cât de mult și repede au crescut prețurile în respectivul interval de timp. Spre exemplu, dacă indicele de inflație al unui litru de combustibil este de 2%, acest fapt inseamnă că prețul combustibilului va fi cu 2% mai mare de la un an la altul.
Cum te afectează?
Deși este un fenomen macroeconomic, creșterea inflației se poate resimți și la un nivel mic, adică la nivelul consumatorului. Numeroase aspecte din viața cotidiană pot fi afectate, mai ales când prețurile și cheltuielile lunare și anule cresc. În momentul în care se calculează creșterea medie a prețurilor, ponderea prețurilor produselor și serviciilor pentru care cheltuim mai mult, precum combustibilul și electricitatea, este mai mare. Astfel, dacă iți vei face un calcul total al cumpărăturilor, cu siguranță vei resimți o schimbare.
De asemenea, efectele inflației se pot resimți și la nivelul creditelor sau la nivelul conturilor de economii prin modificări considerabile ale ratelor. Aceste transformări pot dezechilibra bugetul personal sau familial.
Deși nu te întâlnești în fiecare zi cu astfel de noțiuni, este important să te documentezi și să cunoști detalii despre aceste aspecte fundamentale.
Rata anuală a inflaţiei a urcat la 6,3% în septembrie 2021
Creșterea inflației se resimte tot mai puternic în România, mai ales în condițiile în care în august, rata a crescut de la 5,3% la 6,3%. Potrivit INS, s-a înregistrat o creștere de 0,8%. Studiile arată că rata medie a prețurilor la produsele de consum din ultimele 12 luni (octombrie 2020 – septembrie 2021) este de 3,6% fața de precedentele 12 luni (octombrie 2019 – septembrie 2020).
Scumpirile din domeniul energetic au atins cel mai mare prag, inregistrandu-se o creștere de 24,65% pentru electricitate, 16,77% pentru combustibili și 20,55% pentru gaze.
Cum te protejezi de inflație?
Cea mai sigură metodă de a te proteja pe tine și pe familia ta în fața inflației este să iți mărești constant valoarea veniturilor. Totuși, o sursă de rentabilitate existentă care să depășească nivelul inflației din țară este întotdeauna o soluție pentru a te proteja de efectele negative urmate. Mai jos ți-am pregătit câteva opțiuni care să te ajute să treci mai ușor prin perioada respectivă.
- Depozitele bancare – În cazul depozitelor bancare, pentru majoritatea clienților, dobânda este cea mai sigură metodă de a economisi și de beneficia de profitabilitate. În cazul unei creșteri a inflației, în multe zone ale lumii, ratele dobânzilor rămân sub nivelul dinamicii inflației sau sunt negative.
- Investiții financiare – Investiția în piața financiară este o variantă de protecție împotriva inflației ce câștigă tot mai multă popularitate, deși nu este foarte cunoscută. Piețele financiare oferă o paletă largă de oportunități de a investi în diferite clase de active. Prin intermediul acestora, vei primi adevărate oportunități și o șansă reală de a face față unei crize.
- Investiții imobiliare – Achiziționarea de bunuri imobiliare este o soluție utilia împotriva inflației, cu toate că există și riscuri asociate acesteia. Totuși, există câteva reguli pe care trebuie să le respecți pentru a beneficia de creșteri și nu de pierderi. Spre exemplu, fiecare investiție făcută trebuie să fie la un preț corespunzător.
Pe de o altă parte, o altă oportunitate de a investi în imobiliare este prin intermediul piețelor bursiere. Acest tip de investiții se fac prin acțiuni cumpărate ale unor companii din sectorul imobiliar, ETF-uri sau prin trusturi de investiții imobiliare.
- Investiții în crypto monede – Denumite si active digitale, crypto monedele sunt o alternativa de succes la clasicele banci. Tranzactiile sunt garantate, poti efectua totul direct din platforme, poti intra in contact cu alti utilizatori sau poti face tranzactia printr-un broker. Principalul avantaj il constituie lipsa unei autoritati centrale.
Totuși, riscul este uriaș, iar evoluția crypto monedelor este imprevizibilă.
Fii responsabil!
Inflația are mai multe cauze, iar consecințele se pot resimți la mai multe niveluri, deoarece economia se divizează pe mai multe straturi care se ramifică și se influențează reciproc.
Cu toate că ne aflăm într-o perioadă în care inflația a cunoscut o creștere semnificativă și multe paliere sunt afectate, inclusiv cel personal, al consumatorului individual, este important ca fiecare dintre noi să dețină informații cu privire la astfel de lucruri. Odată înțelese conceptele, vei putea să observi și să înțelegi sau chiar să te implici activi în procesele economice.
Nu este necesar să ai o pregătire de specialitate pentru a înțelege particularitățile sectorului economic, iar odată descoperit, poți aprofunda și iți vei îmbunătăți cunoștințele. Dacă vrei să acționezi, asigură-te întotdeauna că ai un plan bine gândit și ai luat în calcul toate posibilitățile și riscurile ce pot apărea.
Ferratum sprijină deciziile responsabile și este alături de tine pentru a-ți atinge obiectivele! Aplică pentru un credit rapid azi și primești banii necesari în contul tău bancar în cel mai scurt timp posibil.
Sursă: www.digi24.ro