De ce pensia de stat reprezintă un subiect de interes chiar și pentru tineri?
Oamenii au priorități diferite în funcție de etapele vieții în care se află. Totuși, și la bătrânețe vei dori să te distrezi, să îți achiziționezi ceea ce îți place sau să îți faci poftele. Astfel, dacă te afli încă în perioada studenției sau ai deja experiență în câmpul muncii, ar fi indicat să începi să faci niște economii, mai ales pentru viitor. Sistemul prin care funcționează pensia de stat este unul simplu – tu contribui la fondul național de pensii și plătești pentru generația părinților sau bunicilor tăi, iar când va veni rândul tău, altcineva îți va plăti și ție pensia.
Pilonul I de pensii ar trebui să reprezinte un subiect de interes chiar și pentru generațiile Y, Z și X pentru a nu risca să ajungă în situația generațiilor anterioare. În plus, potrivit unui studiu realizat de CFA România, populația țării îmbătrânește, iar până în anul 2040 numărul tinerilor sub 23 de ani va fi mai mic decât al vârstnicilor de peste 65 de ani. Astfel, presiunea pe sistemul pensiilor de stat va fi din ce în ce mai mare, iar tu vei fi nevoit să te alfi în controlul banilor tăi.
Sistemul pensiilor de stat
Sistemul pilonului I, adică pensia de stat, reprezintă modul prin care funcționează pensiile publice. Acesta se calculează în funcție de contribuția pe care ai avut-o în sistemul public al asigurărilor sociale pe parcursul anilor de activitate. Tot sistemul este unul ciclic, astfel că părinții noștri plătesc pensiilor bunicilor, iar actualii angajați plătesc pensiile din prezent prin contribuția pe care o au din salariul brut.
Astfel, în anul 2000, în România a fost introdusă o reformă necesară în sistem, fiind bazată pe modelul promovat de Banca Mondială încă din anul 1994. Este un model multi-pilon extrem de util și funcțional pentru membrii unei societăți.
Pilonul I de pensii se calculează în funcție de o perioada minimă de contribuție, a unor restricții necesare pentru pensionarea anticipată, a unor formule ce au la baza puncte de pensie și pe baza câștigurilor efective din perioada serviciului.
Sistemul pensiilor private
Pilonul II a însemnat introducerea obligativității pensiilor administrate în mod privat, definirea contribuțiilor obligatorii definite în funcție de anumite segmente din rândul populației. Acesta a fost gândit și introdus cu scopul de a îi ajuta pe cetățeni să își completeze veniturile suplimentar față de cele de la stat.
Acumularea veniturilor se desfășoară în conturi individuale, fiind gestionate de administratori privați. Scopul este de a investi acești bani și de a obține mai mult profit din care să beneficieze contribuabilii în momentul atingerii vârstei de pensionare.
Avantajul este faptul că investițiile făcute nu sunt riscante , iar șansele de profit sunt cu atât mai mari cu cât administratorul la care ești înscris gestionează mai multe conturi. Astfel, la vârsta ieșirii la pensie vei avea garanția banilor strânși pe parcursul perioadei de contribuție.
Ce reprezintă stagiile de cotizare și punctele de pensie?
Persoanele care au atins vârsta de pensionare și au atins perioada minimă de contribuție la sistemul public de stat au dreptul de a primi pensia pentru limita de vârstă pe care statul o acordă. Sunt prevăzute atât pensionarea anticipată, cât și pensionarea anticipată parțial în funcție de anumite criterii. O persoană se poate pensiona în funcție de vârsta pe care o are și stadiul de cotizare. Astfel, vârsta de pensionare a femeilor este de 63 de ani, iar la bărbați de 65 de ani.
Stagiul de cotizare. Indiferent de stadiul contribuabilului, stagiul minim de cotizație este minim de 15 ani, iar perioada întreagă este de 35 de ani pentru bărbați, iar cea a femeilor începe de la 28 de ani și poate ajunge până la 35 de ani.
Punctele de pensie. Pe baza punctelor pe care contribuabilii le acumulează sunt calculate punctele. Acestea sunt determinate în funcție de suma salariului brut pe care angajatul l-a avut în perioada de angajare raportat la salariul mediul pe economie din perioada respectivă.
Valoarea unui punct de pensie. Valoarea se stabilește în fiecare an prin intermediul legii bugetului asigurărilor sociale, iar începând din anul 2018, contribuția reprezintă 25% din salariul brut, adică valoarea este de aproximativ 1265 lei până în luna august, iar din septembrie ajunge la 1775 lei.
Potrivit unui studiu realizat de EUROSTAT, România înregistrează printrele cele mai scăzute nivele din Uniunea Europeană cu privire la pensia la nivel de beneficiar. Astfel, în comparație cu alte țări, nivelul pensiei din țara noastră este și de 7 ori mai mic, singurii care au un nivel mai mic fiind cetățenii din Bulgaria.
Deși pensia publică rămâne în continuare principala surse de venit pentru pensionari, aceasta nu este suficientă pentru a asigura un trai decent pentru cetățenii țării noastre.
Educă-te cu privire la opțiunile pe care le ai!
Dacă ești un tânăr interesat de viitorul său, dar și de pensia lui, ar fi bine să începi să te documentezi cu privire la punctele pe care le-ai acumulat până în prezent pentru a afla care ar fi valoarea pensiei tale. Deși reprezintă un proces lung și birocratic, mai bine începi acum și profiți de perioada lungă pe care o mai ai până la pensionare.
În plus, dacă ești contribuabil și la pilonul II, poți afla câți bani ai economisit până acum, iar dacă nu îți aduci aminte care este administratorul tău, poți solicita acest lucru în cadrul Autorității de Administrare Financiară.
Nu minimaliza importanța acestui subiect chiar dacă perioada de pensionare se află în viitorul îndepărtat. O planificare atentă și o informare serioasă te vor ajuta în momentul în care vei fi pregătit pentru a te retrage din activitate.