Într-o lume proactivă și în plină schimbare, găsim tot mai dificil să rămânem plini de energie și productivi. Totuși, ai ajuns să ți se pară că zilele trec pe lângă tine degeaba și nu ai realizat tot ce ți-ai propus? Este dovedit științific că din punct de vedere al creierului uman suntem atrași mai mult de activitățile sedentare în detrimetrul altora. Astfel, automat corpul tău caută să consume cât mai puțină energie și din acest motiv, deseori canapeaua este mai atractivă decât mersul la sală.
Cheia succesului constă în gestionarea timpului într-un mod cât mai eficient pentru ca la finalul zilei să poți bifa fiecare activitatea din agenda personală. Fie că vorbim despre aspectele personale sau profesionale, lipsa de energie și productivitate iți pot afecta capacitatea de dezvoltare într-un mod semnificativ dacă nu începi să faci schimbări cât mai rapid!
În continuare, dezvoltăm o strategie eficientă prin care poți avea o viață ordonată, activă și armonioasă.
Creierul uman se plictisește repede
Creierul uman este un adevărat mecanism inteligent care nu se oprește din a ne fascina niciodată. Potrivit unui studiu realizat de Masamichi Hayashi și echipa sa, specialiștii au descoperit că există un anumit tip de neuroni, localizați în cortexul parietal drept, care sunt mai sensibili la perceperea mișcării și a timpului.
În momentul în care sunt puși în fața unor stimuli repetați care durează aceeași perioadă de timp, acești neuroni sensibili la timp se pot consuma. În același timp, restul neuronilor continuă să funcționeze în mod normal, ceea ce creează un dezichilibru ce provoacă deformarea percepției timpului.
Astfel, menține-ți sănătatea creierului prin stimulente și experiențe pentru a combate starea de latență în care tinde să intre creierul tău după o perioadă anume. În plus, dacă iți vei antrena creierul împotriva toleranței la plictiseală printr-un mecanism cu pauze semi-regulate, vei reuși să iți îmbunătățești capacitatea de concentrare. Gândește-te la acest exercițiu ca la un antrenament mental care nu doar că iți va crește productivitatea, ci și capacitatea de a lucra și concentrarea se vor îmbunătăți.
Gestionează-ți timpul mai bine!
Deși ziua a avut dintotdeauna 24 de ore, secolul vitezei ne aduce în prim-plan mai multe sarcini de rezolvat atât pe plan profesional, cât și pe plan personal. În ultimii doi ani multe obiceiuri s-au schimbat și au apărut diferite situații ce fac parte din noua realitate. În contextul pandemiei și a lucratului de acasă, putem spune că apar tot mai mulți factori de distragere a atenției. Din acest motiv este important să avem o organizare cât mai eficientă a timpului și a vieții în general.
Astfel, managementul timpului se referă la modul în care reușim să ne folosim de resursele pe care le avem pentru a ne gestiona mai bine timpul alocat îndeplinirii unor activități aparte, cu scopul de a ne îmbunătăți productivitatea și eficiența. Ce funcționează pentru o persoană nu funcționează pentru alta, întrucât suntem diferiți și avem moduri diferite de a face lucrurile. Totuși, există diverse tehnici, obiceiuri și abilități care se pot învăța sau dezvolta în funcție de obiectivele și dorințele fiecăruia.
În momentul în care ești disciplinat, perseverent, punctual și ai o bună gestionare a timpului, vei reuși să te bucuri de un nivel de productivitate mai mare și de rezultate notabile. Iată două dintre cele mai frecvente tehnici de organizare a timpului:
- Metoda Pomodoro – Aceasta presupune să te focusezi timp de 25 de minute pe o singură sarcină, apoi să iei o pauză de 5 minute și tot așa;
- Metoda Pareto – Denumita și metoda 80/20, metoda Pareto spune că din totalul de rezultate pe care le efectuăm într-o zi, 80% din respectivele rezultate sunt produse cu 20% din efortul nostru. Restul de 80% din efort fenereaza doar 20% din rezultate.
Cum să fii mai productiv când lucrezi de acasă?
Perioada pandemiei a împărțit populația în două categorii, respectiv cei care preferă să lucreze de la birou și cei care sunt înclinați mai mult spre a lucra de acasă. Într-adevăr, a lucra din propria locuință s-a dovedit a fi un mare avantaj pentru mulți dintre noi. Totuși, în timp, unele dintre avantaje s-au transformat în frustrări și dezavantaje ce nu doar că se văd în economie, ci și în productivitatea și sănătatea angajaților.
- Asigură-te că ți-ai setat maxim 3 obiective principale pe zi și încearcă ca până la sfârșitul zilei să faci ce este mai improtant;
- Fă-ți un program diferit în fiecare zi și respectă-l;
- Planifică-ți pauze ce conțin activități non-muncă;
- Efectuează o analiză la sfârșitul săptămânii pentru a analiza ce a mers și ce nu;
- Socializează cu colegii despre orice, nu doar despre muncă, întrucât o relație sănătoasă cu colegii de muncă înseamnă un nivel de productivitate mai mare;
- Intră în starea de muncă și delimitează spațiile în funcție de activitățile pe care le desfășori în acestea. Astfel, dormitorul este pentru somn, iar biroul pentru muncă;
- Respectă programul de muncă impus, nu lucra peste program și mai ales în weekend.
- Odihnește-ți corpul și mintea pentru a putea să ai parte de un nivel mai mare de productivitate.
Instrumente care te ajută să iți gestionezi timpul într-un mod eficient
Cum ar fi dacă ai reuși să te bucuri de rezultate maxime cu un efort minim? Iți poți desfășura activitatea în condiții optime pentru a te bucura de performanțe maxime, iar dacă iți vei seta creierul să respecte cele 3 etape esențiale, vei reuși să te dezvolți armonios. Prioritizează, monitorizează și acționează!
Alege să iți monitorizezi mai bine orele și folosește-te de următoarele resurse pentru a-ți optimiza mai bine minutele! Astfel, clasica agendă rămâne în continuare unul dintre cele mai utilizate mijloace de gestionare a timpului într-un mod eficient. De asemenea, planificarea unui script de sarcini te va ajuta și vizualizezi mai bine activitățile pe care le ai de făcut într-o zi.
Indiferent de cât de bune sunt rezultatele tale din prezent, important este să nu uiți că oricând iți poți îmbunătăți productivitatea! Când ești activ, contribui puternic atât la dezvoltarea ta personală, cât și la starea generală de bine.
Sursă: www.playtech.ro